miercuri, septembrie 29, 2021

Modernitatea discursului Preşedintelui Macron în faţa Congresului american

Discursul rostit de Preşedintele francez a fost în fapt încununarea vizitei sale istorice în SUA.

„Este o onoare pentru Franţa, pentru poporul francez şi pentru mine însumi să fiu primit în acest sanctuar al democraţiei,unde s-a scris atât de mult din istoria Statelor Uniteee” a spus Macron în engleză după ce a fost întâmpinat cu ovaţiile  aleşilor ridicaţi în picioare vreme de trei minute la intrarea sa în hemiciclu ,unii dintre ei strigau  „Vive la France !”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri Statelor Unite să respingă naţionalismul şi să rămână fidele idealurilor globale de cooperare împotriva terorismului şi a altor provocări, afirmând că ţările îşi pot păstra încă identitatea, într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Congresului american, relatează AFP şi Reuters.
El a denunţat tentaţia ‘naţionalismului şi a izolaţionismului’ şi a cerut Statelor Unite să ‘reinventeze multilateralismul’, în aplauzele membrilor Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor.

„Obiectivul nostru este clar. Iranul nu trebuie să posede arma nucleară. Nu acum. Nu în cinci ani. Nu în zece ani. Niciodată.”

‘Nu împărtăşesc fascinaţia pentru puteri noi, puternice, abandonarea libertăţii şi iluzia naţionalismului. Putem alege izolaţionismul, retragerea şi naţionalismul – aceasta este o opţiune. Poate fi tentant pentru noi ca o soluţie temporară pentru temerile noastre. Însă închiderea uşii către lume nu va opri evoluţia acesteia’, a adăugat el.

Ecologia şi acordul de la Paris

Referitor le subiectele legate de ecologie, Macron „a lovit extrem de tare„ .După memorabila sa rostire

„Make our planet great again”, el a afişat o oarecare serenitate asigurând că statele Unite vor reveni asupra acordului de la Paris spunând „ Cred intr-un viitor pentru copiii noştri. Trebuie să le oferim o planetă pe care să mai putem locui încă 25 de ani de acum încolo .S-o recunoaştem, nu există planetă B”. referindu-se la dezacordurile pe care le are cu omologul american, Emmanuel Macron a spus că aşa e în „toate familiile„

Unii cred că e mai important să protejezi industriile şi slujbele actuale.Cred că trebuie să găsim o tranziţie uşoară către o economie mai puţin bazată pe carbon.”(  „Certains considèrent qu’il est plus important de protéger les industries et emplois actuels. Je crois que nous devons trouver une transition douce vers une économie moins carbonée”. )

Atitudinea faţă de nuclearul iranian părea că este principalul măr al discordiei dintre americani şi francezi.

"Make our planet great again".Fraza sa: „Nu există planeta B.” referitoare la faptul că respectul pentru ecologie şi implicit pentru „Acordul de la Paris” este fundamental, a făcut înconjurul lumii.
„Make our planet great again”.Fraza sa: „Nu există planeta B.” referitoare la faptul că respectul pentru ecologie şi implicit pentru „Acordul de la Paris” este fundamental, a făcut înconjurul lumii.

Preşedintele francez nu a ezitat să reabordeze subiectul la Capitoliul: „ Obiectivul nostr este clar.Iranul nu trebuie să posede  arma nucleară.Nu acum. Nu în cinci ani. Nu în zece ani. Niciodată.” asigurând că Franţa nu va reitera Acordul referitor la Nuclearul iranian.

Emmanuel Macron a exprimat ideea că totuşi textul nu acoperea toate neliniştile dar că nu trebuie abandonat înainte de a avea altceva în loc.

La fel ca de Gaulle,Mitterrand sau Sarkozy, înaintaşii săi, Preşedintele Franţei a adus aminte de firul indestructibil al prieteniei franco-americane, calificând relaţia drept „specială”, termen consacrat mai demult de obicei, relaţiei Franţei cu UK.

http://www.rtl.fr/actu/politique/emmanuel-macron-devant-le-congres-americain-ce-qu-il-faut-retenir-7793157929

http://www.europe1.fr/international/le-discours-demmanuel-macron-devant-le-congres-americain-en-cinq-phrases-cles-3635642

https://www.sudouest.fr/2018/04/25/commerce-iran-climat-ce-qu-il-faut-retenir-du-discours-de-macron-devant-le-congres-americain-5006225-7527.php

 

Justiție sub ordin. Mâna răzbunătoare a lui Erdogan acționează și peste 25 de ani, asupra unor bătrâni generali.

Justiție sub ordin.Mâna răzbunătoare a lui Erdogan acționează și peste 25 de ani, asupra unor bătrâni generali.

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”