sâmbătă, februarie 4, 2023

Modernitatea discursului Preşedintelui Macron în faţa Congresului american

Discursul rostit de Preşedintele francez a fost în fapt încununarea vizitei sale istorice în SUA.

„Este o onoare pentru Franţa, pentru poporul francez şi pentru mine însumi să fiu primit în acest sanctuar al democraţiei,unde s-a scris atât de mult din istoria Statelor Uniteee” a spus Macron în engleză după ce a fost întâmpinat cu ovaţiile  aleşilor ridicaţi în picioare vreme de trei minute la intrarea sa în hemiciclu ,unii dintre ei strigau  „Vive la France !”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri Statelor Unite să respingă naţionalismul şi să rămână fidele idealurilor globale de cooperare împotriva terorismului şi a altor provocări, afirmând că ţările îşi pot păstra încă identitatea, într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Congresului american, relatează AFP şi Reuters.
El a denunţat tentaţia ‘naţionalismului şi a izolaţionismului’ şi a cerut Statelor Unite să ‘reinventeze multilateralismul’, în aplauzele membrilor Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor.

„Obiectivul nostru este clar. Iranul nu trebuie să posede arma nucleară. Nu acum. Nu în cinci ani. Nu în zece ani. Niciodată.”

‘Nu împărtăşesc fascinaţia pentru puteri noi, puternice, abandonarea libertăţii şi iluzia naţionalismului. Putem alege izolaţionismul, retragerea şi naţionalismul – aceasta este o opţiune. Poate fi tentant pentru noi ca o soluţie temporară pentru temerile noastre. Însă închiderea uşii către lume nu va opri evoluţia acesteia’, a adăugat el.

Ecologia şi acordul de la Paris

Referitor le subiectele legate de ecologie, Macron „a lovit extrem de tare„ .După memorabila sa rostire

„Make our planet great again”, el a afişat o oarecare serenitate asigurând că statele Unite vor reveni asupra acordului de la Paris spunând „ Cred intr-un viitor pentru copiii noştri. Trebuie să le oferim o planetă pe care să mai putem locui încă 25 de ani de acum încolo .S-o recunoaştem, nu există planetă B”. referindu-se la dezacordurile pe care le are cu omologul american, Emmanuel Macron a spus că aşa e în „toate familiile„

Unii cred că e mai important să protejezi industriile şi slujbele actuale.Cred că trebuie să găsim o tranziţie uşoară către o economie mai puţin bazată pe carbon.”(  „Certains considèrent qu’il est plus important de protéger les industries et emplois actuels. Je crois que nous devons trouver une transition douce vers une économie moins carbonée”. )

Atitudinea faţă de nuclearul iranian părea că este principalul măr al discordiei dintre americani şi francezi.

"Make our planet great again".Fraza sa: „Nu există planeta B.” referitoare la faptul că respectul pentru ecologie şi implicit pentru „Acordul de la Paris” este fundamental, a făcut înconjurul lumii.
„Make our planet great again”.Fraza sa: „Nu există planeta B.” referitoare la faptul că respectul pentru ecologie şi implicit pentru „Acordul de la Paris” este fundamental, a făcut înconjurul lumii.

Preşedintele francez nu a ezitat să reabordeze subiectul la Capitoliul: „ Obiectivul nostr este clar.Iranul nu trebuie să posede  arma nucleară.Nu acum. Nu în cinci ani. Nu în zece ani. Niciodată.” asigurând că Franţa nu va reitera Acordul referitor la Nuclearul iranian.

Emmanuel Macron a exprimat ideea că totuşi textul nu acoperea toate neliniştile dar că nu trebuie abandonat înainte de a avea altceva în loc.

La fel ca de Gaulle,Mitterrand sau Sarkozy, înaintaşii săi, Preşedintele Franţei a adus aminte de firul indestructibil al prieteniei franco-americane, calificând relaţia drept „specială”, termen consacrat mai demult de obicei, relaţiei Franţei cu UK.

http://www.rtl.fr/actu/politique/emmanuel-macron-devant-le-congres-americain-ce-qu-il-faut-retenir-7793157929

http://www.europe1.fr/international/le-discours-demmanuel-macron-devant-le-congres-americain-en-cinq-phrases-cles-3635642

https://www.sudouest.fr/2018/04/25/commerce-iran-climat-ce-qu-il-faut-retenir-du-discours-de-macron-devant-le-congres-americain-5006225-7527.php

 

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.