joi, octombrie 15, 2020

BANI PENTRU AJUTOR ACORDAT SIRIEI

Donatorii internaționali reuniţi la Bruxelles s-au angajat să acorde 4,4 miliarde de dolari (3,6 miliarde de euro) ajutor pentru Siria pentru anul 2018, a anunțat miercuri Mark Lowcock, şeful biroului ONU pentru afaceri umanitare, relatează AFP şi dpa.

‘Bănuiala mea este că, până la sfârşitul zilei, vom avea angajamente pentru anul 2018 în valoare de 4,4 miliarde de dolari’, a declarat Mark Lowcock la conferinţa donatorilor găzduită de Uniunea Europeană şi ONU.

El a mulţumit în special Uniunii Europene, Germaniei şi Marii Britanii pentru ‘sumele foarte mari’ promise.

Mark Lowcock, Secretar general adjunct pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutoarelor de urgenţă ale ONU
Mark Lowcock, Secretar general adjunct pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutoarelor de urgenţă ale ONU

‘Este un început bun, chiar dacă ne-am fi dorit mai mult’, a spus Lowcock, menţionând că Statele Unite, unul dintre cei mai mari contribuabili, nu au precizat încă valoarea angajamentului lor.

Organizatorii conferinţei sperau să strângă în total 9 miliarde de dolari (7,3 miliarde de euro) pentru anul 2018. ONU a calculat nevoile pentru ajutorul umanitar în Siria la 3,5 miliarde de dolari (2,8 miliarde euro) şi la 5,6 miliarde de dolari (4,5 miliarde de euro) pentru sprijinirea refugiaţilor din ţările vecine.

‘Sumele promise (miercuri) sunt departe de a fi neglijabile. (…) Vom avea promisiuni suplimentare până la sfârşitul anului’, a declarat oficialul ONU.

Se aşteaptă de asemenea un acord din partea statelor membre UE cu privire la ajutorul financiar pentru refugiaţii din Turcia, care se ridică la 3 miliarde de euro pe o perioadă de doi ani.

Unii donatori, precum Germania şi Franţa, au făcut angajamente pentru mai mulţi ani. ‘Promisiunile pentru anul 2019 şi cei următori ajung la 3,4 miliarde de dolari’, a mai spus Mark Lowcock.

http://www.liberation.fr/planete/2018/04/24/syrie-conference-des-donateurs-a-bruxelles-pour-eviter-un-desastre-humanitaire_1645530

https://www.rtbf.be/info/monde/detail_nouvelle-conference-des-donateurs-a-bruxelles-pour-l-avenir-de-la-syrie?id=9900507

https://www.journalducameroun.com/syrie-conference-des-donateurs-a-bruxelles-pour-eviter-un-desastre-humanitaire-2/

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,