vineri, martie 31, 2023

Cehia: decizii privind reprezentarea diplomatică la Ierusalim

In timp ce în România există disensiuni la vârf în privinţa transferului Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv  la Ierusalim, efectul împotrivirii  venite din partea preşedintelui României faţă de propunerea formulată de Guvern şi preşedintele Camerei Deputaţilor, alte ţări avansează pe acest drum fără mult zgomot dar cu efecte rapide.   

Ministerul ceh al Afacerilor Externe a anunţat miercuri redeschiderea în luna mai a consulatului onorific de la Ierusalim, în timp ce preşedintele Milos Zeman a reiterat cu această ocazie dorinţa sa ca Praga să-şi mute în acest oraş ambasada, aflată în prezent la Tel Aviv, transmite AFP, care notează că este nevoie de un acord al guvernului ceh în acest sens.

„Republica Cehă a decis să deschidă în luna mai un consulat onorific în Ierusalimul de Vest şi, înainte de finalul anului, un Centru Ceh, de asemenea în Ierusalimul de Vest”, a precizat ministerul, într-un comunicat.

Această decizie „nu are nicio influenţă asupra acordului final asupra Ierusalimului”. „Republica Cehă respectă pe deplin poziţia comună a Uniunii Europene care consideră Ierusalimul drept viitoare capitală a două state, adică statul Israel şi viitorul stat Palestina”, continuă comunicatul menţionat.

Deschis la începutul anilor 1990, consulatul onorific ceh la Ierusalim a fost închis în 2016, din cauza decesului consulului onorific, a precizat, pentru AFP, purtătoarea de cuvânt a ministerului ceh de Externe, Michaela Lagronova.

Preşedintele Zeman, cunoscut pentru poziţiile sale pro-israeliene, după cum notează AFP, a reiterat miercuri seara că ar vrea să vadă ambasada ţării sale transferată la Ierusalim.

„Îmi amintesc de o întâlnire cu Benjamin Netanyahu. El mi-a spus: dacă îl faceţi (transferul ambasadei la Ierusalim – n.red.), vă voi da propria casă”, a afirmat Zeman, în cursul unei ceremonii organizate la Castelul Praga, cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a creării statului evreu.

El i-a calificat drept „laşi” pe aceşti „europeni şi nu doar (aceşti) europeni” care se opun transferului ambasadelor ţărilor lor la Ierusalim.
Preşedintele ceh a susţinut de asemenea că el nu copiază propunerea Statelor Unite, ci, din contră, Statele Unite sunt cele care copiază propunerea sa.

„Preşedintele a exprimat deja această dorinţă (ca ambasada cehă să fie transferată la Ierusalim) în vremea când era prim-ministru (între 1998-2002), a reamintit Lagronova.

„În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Externe, lucrăm acum la două proiecte concrete, acela al consulatului onorific şi al Centrului Ceh din Ierusalimul de Vest. În perioada următoare, vom evalua posibilităţile şi forma reprezentării noastre la Ierusalim. Este tot ceea ce pot să vă spun”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE ceh, Michaela Lagronova.

Pe aceeaşi temă, agenţia EFE notează că de când preşedintele american, Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat transferul ambasadei americane, Honduras, România, Guatemala şi Republica Cehă au declarat public că vor urma aceeaşi direcţie.

Premierul Benjamin Netanyahu a mulţumit miercuri şefei guvernului de la Bucureşti, Viorica Dăncilă, aflată în vizită oficială în Israel, pentru sprijinul pentru mutarea ambasadei României, la fel cum a felicitat în această lună şi Hondurasul, pentru aprobarea unei moţiuni în Congresul Naţional menite să facă să avanseze procesul de relocare a ambasadei sale, relatează EFE.

Guatemala îşi va inaugura reprezentanţa sa diplomatică la Ierusalim pe 16 mai, la două zile după Statele Unite – pe 14 mai, dată care coincide cu cea de-a 70-a aniversare a creării statului Israel.


 

 

 

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.