sâmbătă, aprilie 9, 2022

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea Zilei Alianței Nord-Atlantice în România

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 2 aprilie, a Zilei Alianței Nord-Atlantice în România și subliniază că țara noastră rămâne un beneficiar al măsurilor adoptate de NATO, dar și un contributor semnificativ, care participă direct atât la gestionarea amenințărilor provenite din vecinătatea estică, cât și a celor din vecinătatea sudică, pe dimensiunea de consolidare a posturii de descurajare și apărare, cât și în ceea ce privește proiectarea stabilității dincolo de granițele aliate.

”România acordă o atenție specială consolidării NATO, pe baza unei relații trans-atlantice puternice, și va continua să participe activ la formularea și implementarea politicilor aliate. Deciziile adoptate la Summit-ul de la Varșovia, din iulie 2016, confirmă rolul cheie al NATO în actualul context internațional, marcat de incertitudine și numeroase provocări. Progresele semnificative obținute în implementarea acestor decizii evidențiază determinarea și capacitatea statelor membre de a răspunde tuturor acestor provocări, indiferent de tipul lor sau de zona de proveniență. Ele confirmă, totodată, importanța parteneriatului strategic între NATO și UE, care împărtășesc nu numai valori, dar și obiective comune, a căror îndeplinire depinde de o cooperare strânsă între cele două organizații, bazată pe principiul complementarității și al valorii adăugate pe care o poate aduce fiecare dintre ele, se arată într-un comunicat MAE transmis AGERPRES.

România continuă să își consolideze profilul de aliat de încredere și respectat construit în cei treisprezece ani de apartenență la NATO.

”Contribuțiile la implementarea prezenței aliate înaintate în zona Mării Negre, precum și în Polonia, participarea la operațiile și misiunile NATO, cum este cea din Afganistan, sau sprijinul acordat Ucrainei, Georgiei, R. Moldova și țărilor partenere din Balcanii de Vest reprezintă dovezi că România își îndeplinește fără ezitare angajamentele asumate în cadrul NATO, conform principiilor fundamentale ale solidarității aliate și împărțirii echitabile a responsabilităților între statele membre. În acest spirit, România a decis ca în 2017 să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform obiectivului asumat de aliați la Summit-ul din Țara Galilor”.

Cu ocazia celebrării Zilei NATO în România, MAE aduce un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenți în teatrele de operații aliate și care prin profesionalismul și jertfa lor au contribuit în mod esențial la prestigiul țării noastre în cadrul NATO.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.