28.2 C
București
miercuri, septembrie 16, 2020

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea Zilei Alianței Nord-Atlantice în România

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 2 aprilie, a Zilei Alianței Nord-Atlantice în România și subliniază că țara noastră rămâne un beneficiar al măsurilor adoptate de NATO, dar și un contributor semnificativ, care participă direct atât la gestionarea amenințărilor provenite din vecinătatea estică, cât și a celor din vecinătatea sudică, pe dimensiunea de consolidare a posturii de descurajare și apărare, cât și în ceea ce privește proiectarea stabilității dincolo de granițele aliate.

”România acordă o atenție specială consolidării NATO, pe baza unei relații trans-atlantice puternice, și va continua să participe activ la formularea și implementarea politicilor aliate. Deciziile adoptate la Summit-ul de la Varșovia, din iulie 2016, confirmă rolul cheie al NATO în actualul context internațional, marcat de incertitudine și numeroase provocări. Progresele semnificative obținute în implementarea acestor decizii evidențiază determinarea și capacitatea statelor membre de a răspunde tuturor acestor provocări, indiferent de tipul lor sau de zona de proveniență. Ele confirmă, totodată, importanța parteneriatului strategic între NATO și UE, care împărtășesc nu numai valori, dar și obiective comune, a căror îndeplinire depinde de o cooperare strânsă între cele două organizații, bazată pe principiul complementarității și al valorii adăugate pe care o poate aduce fiecare dintre ele, se arată într-un comunicat MAE transmis AGERPRES.

România continuă să își consolideze profilul de aliat de încredere și respectat construit în cei treisprezece ani de apartenență la NATO.

”Contribuțiile la implementarea prezenței aliate înaintate în zona Mării Negre, precum și în Polonia, participarea la operațiile și misiunile NATO, cum este cea din Afganistan, sau sprijinul acordat Ucrainei, Georgiei, R. Moldova și țărilor partenere din Balcanii de Vest reprezintă dovezi că România își îndeplinește fără ezitare angajamentele asumate în cadrul NATO, conform principiilor fundamentale ale solidarității aliate și împărțirii echitabile a responsabilităților între statele membre. În acest spirit, România a decis ca în 2017 să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform obiectivului asumat de aliați la Summit-ul din Țara Galilor”.

Cu ocazia celebrării Zilei NATO în România, MAE aduce un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenți în teatrele de operații aliate și care prin profesionalismul și jertfa lor au contribuit în mod esențial la prestigiul țării noastre în cadrul NATO.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.