vineri, aprilie 19, 2024

O gală de filme româneşti pentru copii şi preadolescenţi

Peste 4000 de copii s-au bucurat de filmele difuzate gratuit în cadrul primei ediții a ‘Galei filmului românesc pentru copii’. Timp de patru zile, în perioada 27-30 martie 2017, la Cinema Europa, din București, s-a desfășurat un veritabil maraton al fimelor românești pentru copii, realizate de cunoscuții regizori români Elisabeta Bostan, Ion Popescu-Gopo, Gheorghe Naghi și Mircea Drăgan.

Elisabeta Bostan, marea doamnă a regiei de film din România

Surpriza primei zile a Galei a fost prezența doamnei Elisabeta Bostan, care a fost întâmpinată cu aplauze și îmbrățișări de către Harap-Alb, Veronica, Babușcă, Lizuca, Maria, Mirabela și Nică, o grupă de princhidei în vârstă de 6-7 ani, de la o școală de actorie.Regalul cinematografic, de la Cinema Europa a debutat cu filmul ‘Saltimbancii’, iar în următoarele trei zile, au rulat alte 12 veritabile bijuterii ale cinematografiei românești: ‘Veronica’, ‘Neamul Șoimăreștilor’, ‘Veronica se întoarce”, ‘De-aș fi Harap Alb”, ‘Amintiri din copilărie”, „Ștefan cel Mare- Vaslui 1475″, ‘Maria Mirabela”, ‘Zâmbet de soare”, ‘Dumbrava minunată’, ‘Un saltimbanc la Polul Nord’, ‘Aventurile lui Babușcă’, ‘Rămășagul”.

Veronica de Elisabeta Bostan

Un adevărat regal cinematografic care ne demonstrează că toate filmele remarcabile dedicate copiilor şi preadolescenţilor au fost create înainte de 1989…

Acest proiect cultural – educativ a fost organizat de către Asociația Europeană pentru Promovarea Filmului (AEPF), în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin PROEDUS. Ca un gest simbolic, prin care s-a dorit ca tinerii cinefili să aprecieze filmul românesc, după fiecare proiecție, copiii au primit diverse recompense de participare din partea organizatorilor Galei. Și pentru că în aceste patru zile, micuții spectatori au venit cu autocare și microbuze care au transportat gratuit miile de copii de la unitățile de învățământ la cinematograf, organizatorii s-au bucurat de ajutorul Direcției Generale de Poliție a Municipiului, care a trimis permanent în zonă mai multe echipaje de agenți ai Poliției Rutiere, atât pentru siguranța traficului rutier, cât și a copiilor.

‘Gala filmului românesc pentru copii’ a beneficiat și de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Arhivei Naționale de Filme, al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, al RADEF RomâniaFilm și al DACIN SARA.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.