joi, noiembrie 30, 2023

Mezzo-soprana româncă a făcut spectacol pe scena din Istanbul 

O mezzo-soprană din România i-a fascinat pe iubitorii de operă din Istanbul cu interpretarea operei clasice a compozitorului francez Georges Bizet, conform Andolu Angecy.

Ramona Zaharia a făcut declarații înainte de spectacolul ei din cadrul celui de-al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul, în care a interpretat-o pe Carmen.

„Aș dori să spun că sunt puțin emoționată, dar sunt foarte fericit să fiu aici pentru că am întâlnit oameni atât de minunați și… energie bună. Sunt foarte fericită să fiu aici și să cânt cu cei mai minunați cântăreți din Turcia”, susține mezzo-soprano născută în România.

Zaharia a jucat în rolul lui Carmen în Italia, Spania, Germania, Suedia, Franța și țara ei natală, România.

Celebra operă a fost pusă pe scenă într-o producție condusă de regizorul italian Vincenzo Grisostomi Travaglini, în coregrafia coregrafului șef al Operei și Baletului de Stat Aysem Sunal Savaskurt, sub bagheta dirijorului Zdravko Lazarov.

Când Carmen a fost pusă în scenă pentru prima dată la Paris, în 1875, a fost luată în râs de mulți critici. După moartea lui Bizet, interesul pentru Carmen a crescut, făcând-o în cele din urmă una dintre cele mai montate opere din lume.

Situată în Spania, opera spune povestea de dragoste a soldatului Don Jose și a unei muncitoare a unei fabrici de țigări, Carmen.

Al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul a început pe 16 iulie cu un concert de 7 tenori și a continuat cu opera italiană Tosca pe 20 iulie și cu opera Murat IV pe 23 iulie.

Respectând tradiția, festivalul se va încheia pe 30 iulie la Centrul Cultural Ataturk cu o reprezentație a lui Mozart,  Răpirea din serai.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.