miercuri, februarie 8, 2023

Mezzo-soprana româncă a făcut spectacol pe scena din Istanbul 

O mezzo-soprană din România i-a fascinat pe iubitorii de operă din Istanbul cu interpretarea operei clasice a compozitorului francez Georges Bizet, conform Andolu Angecy.

Ramona Zaharia a făcut declarații înainte de spectacolul ei din cadrul celui de-al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul, în care a interpretat-o pe Carmen.

„Aș dori să spun că sunt puțin emoționată, dar sunt foarte fericit să fiu aici pentru că am întâlnit oameni atât de minunați și… energie bună. Sunt foarte fericită să fiu aici și să cânt cu cei mai minunați cântăreți din Turcia”, susține mezzo-soprano născută în România.

Zaharia a jucat în rolul lui Carmen în Italia, Spania, Germania, Suedia, Franța și țara ei natală, România.

Celebra operă a fost pusă pe scenă într-o producție condusă de regizorul italian Vincenzo Grisostomi Travaglini, în coregrafia coregrafului șef al Operei și Baletului de Stat Aysem Sunal Savaskurt, sub bagheta dirijorului Zdravko Lazarov.

Când Carmen a fost pusă în scenă pentru prima dată la Paris, în 1875, a fost luată în râs de mulți critici. După moartea lui Bizet, interesul pentru Carmen a crescut, făcând-o în cele din urmă una dintre cele mai montate opere din lume.

Situată în Spania, opera spune povestea de dragoste a soldatului Don Jose și a unei muncitoare a unei fabrici de țigări, Carmen.

Al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul a început pe 16 iulie cu un concert de 7 tenori și a continuat cu opera italiană Tosca pe 20 iulie și cu opera Murat IV pe 23 iulie.

Respectând tradiția, festivalul se va încheia pe 30 iulie la Centrul Cultural Ataturk cu o reprezentație a lui Mozart,  Răpirea din serai.

Tragedie după tragedie! Portul Iskenderun arde de 24 de ore

Incendiu izbucnit în portul Iskenderun de la Marea Mediterană, care a pornit în urma cutremurelor de ieri, continuă să arde de 24 ore, conform presei turcești.

Cutremur din Turcia! Elon Mask vrea să trimită sateliți Starlink 

Omul de afaceri miliardar Elon Musk, proprietarul Twitter și Tesla, anunțat pe contul său de Twitter că a existat o mare problemă de comunicare în Turcia după cutremur și că, dacă guvernul turc ar aproba ar putea trimite sateliții Starlink pentru ajutor.

VIDEO! Dezastru în Turcia! Cutremur de 7,4 magnitudine. 284 de morți și 2.323 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter s-a produs în cartierul Pazarcık, din provincia sudică, Kahramanmaraş, conform presei turcești.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Turcia: Mama și copilul ei de 6 luni scoși de sub dărâmături după 29 de ore 

Hülya Yılmaz, în vârstă de 30 de ani, și copilul ei, Ayşe Vera Yılmaz, în vârstă de 6 luni, au fost salvați 29 de ore mai târziu de sub dărâmăturile clădirii distruse din districtul Odabaşı, din Hatay.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Turcia: Copil prins sub dărâmături așteaptă să fie salvat

Cetățenii au încercat să-l ajute, însă nu au putut scoate copilul afară, în schimb i-au dat apă și l-au învelit cu pilota.