joi, iulie 18, 2024

Mezzo-soprana româncă a făcut spectacol pe scena din Istanbul 

O mezzo-soprană din România i-a fascinat pe iubitorii de operă din Istanbul cu interpretarea operei clasice a compozitorului francez Georges Bizet, conform Andolu Angecy.

Ramona Zaharia a făcut declarații înainte de spectacolul ei din cadrul celui de-al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul, în care a interpretat-o pe Carmen.

„Aș dori să spun că sunt puțin emoționată, dar sunt foarte fericit să fiu aici pentru că am întâlnit oameni atât de minunați și… energie bună. Sunt foarte fericită să fiu aici și să cânt cu cei mai minunați cântăreți din Turcia”, susține mezzo-soprano născută în România.

Zaharia a jucat în rolul lui Carmen în Italia, Spania, Germania, Suedia, Franța și țara ei natală, România.

Celebra operă a fost pusă pe scenă într-o producție condusă de regizorul italian Vincenzo Grisostomi Travaglini, în coregrafia coregrafului șef al Operei și Baletului de Stat Aysem Sunal Savaskurt, sub bagheta dirijorului Zdravko Lazarov.

Când Carmen a fost pusă în scenă pentru prima dată la Paris, în 1875, a fost luată în râs de mulți critici. După moartea lui Bizet, interesul pentru Carmen a crescut, făcând-o în cele din urmă una dintre cele mai montate opere din lume.

Situată în Spania, opera spune povestea de dragoste a soldatului Don Jose și a unei muncitoare a unei fabrici de țigări, Carmen.

Al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul a început pe 16 iulie cu un concert de 7 tenori și a continuat cu opera italiană Tosca pe 20 iulie și cu opera Murat IV pe 23 iulie.

Respectând tradiția, festivalul se va încheia pe 30 iulie la Centrul Cultural Ataturk cu o reprezentație a lui Mozart,  Răpirea din serai.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.