luni, februarie 19, 2024

3 victime ale guvernului turc au fost arestate, după ce au încercat să treacă granița

Trei turci, victime ale presiunii, au fost arestați de către autoritățile turce, după ce au încercat să treacă granița spre Grecia, conform Turkish Minutes.

Polițiștii din Grecia i-au împins înapoi în Turcia, pe 19 iulie, pe Rıdvan Anur, Sultan Anur și Murat Yașar, care au fost condamnați pentru apartenența la Mișcarea Gülen și eliberați în așteptarea apelului, după ce și-au luat telefoanele, portofelele și lucrurile.

Rıdvan Anur și soția sa, Sultan Anur, fuseseră anterior condamnați la 10 ani și șase luni. Yaşar, care a fost arestat împreună cu cuplul Anur, fusese şi el condamnat la închisoare pentru aceeaşi acuzaţie.

Anur a spus în fața instanței de săptămâna aceasta că s-a căsătorit în urmă cu aproximativ trei luni și că soțul ei Rıdvan a fost concediat în timp ce era ofițer stagiar în jandarmeria turcă.

„La jumătate de oră după ce am traversat, am fost prinși de poliția greacă și mi-au luat lucrurile, telefonul și banii și m-au împins înapoi în Turcia”, a spus Yașar în mărturia sa.

Grecia: Peste 6.000 de respingeri

Potrivit datelor culese de The Guardian pe baza rapoartelor agențiilor Națiunilor Unite, țările europene au respins 40.000 de migranți, cu forța în majoritatea cazurilor, între ianuarie 2020 și mai 2021, iar peste 2.000 de migranți au murit în timpul aceste respingeri.

Un total de 6.230 de respingeri din partea Greciei au avut loc între ianuarie 2020 și mai 2021, potrivit unui raport al Rețelei de monitorizare a violenței la frontieră (BVMN).

În februarie, 12 migranți au murit înghețați după ce au fost dezbrăcați de haine și împinși înapoi de polițiștii de frontieră greci. Incidentul a stârnit condamnări  la nivel internațional.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) a lansat un război împotriva mișcării Gülen, o inițiativă civică mondială inspirată de ideile clericului musulman Fethullah Gülen, după investigațiile de corupție din decembrie 2013, care a implicat membrii familiei și cercul apropiat ai prim-ministrului de atunci și actualului președinte Erdogan.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment