16.2 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Memoria Revoluţiei din Decembrie 1989 :Timişoara însângerată

Ziua de 17 decembrie, decretată de Consiliul Local Timișoara zi de doliu în memoria primilor 66 de manifestanți din oraș care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989, stă sub semnul mai multor manifestări de comemorare, drapelele tuturor instituțiilor fiind coborâte în bernă.

 Remember Revoluția din Decembrie 1989: Zi de doliu în Timișoara, în memoria primilor martiri

 

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, participă la manifestările organizate în memoria martirilor eroi ai Revoluției din Decembrie 1989, în Piața Victoriei din Timișoara.

Asociația 17 Decembrie a Răniților și a Familiilor Îndoliate din Revoluția din 1989 organizează manifestările de astăzi, care au început de la primele ore cu primirea invitaților din țară ce au sosit la sediul Asociației, după care vor urma o slujbă de pomenire a eroilor — martiri la Catedrala Mitropolitană și depuneri de coroane.

revolutie-1989-poze-34

Un Te Deum va avea loc la amiază și la Biserica Martirilor din Timișoara după care, același ritual se va repeta la Cimitirul Eroilor și la Cimitirul Săracilor, unde vor avea loc parastase colective pentru sufletele celor căzuți în decembrie 1989 la Timișoara.

De la ora 19,00, cortegiul va poposi pentru un moment de reculegere, cu lumânări ce poartă chipurile eroilor — martiri ai Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

 Pe parcursul întregii zile, la manifestări vor lua parte toate asociațiile de revoluționari din județ.

 Pe 17 decembrie 1989, la ora 17,00, s-au auzit primele focuri de armă în oraș. La Procuratura Militară Timișoara au fost înregistrați atunci 66 de morți și 196 de răniți. În seara aceleiași zile, la București Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forță a manifestanților de la Timișoara, etichetați ca trădători.

 

  Timişoara a fost avanpostulul Revoluţiei din România.

Reamintim că la 20 decembrie 1989 a izbucnit greva generala in toate fabricile timisorene. „Coloane intregi de oameni se indreptau spre centrul Timisoarei in dimineata acelei zile, iar  in fata acestei situatii, fortele armate s-au retras in cazarme.

balcon1989

 In Piata Operei s-au adunat zeci de mii de timisoreni care redescopereau solidaritatea. Cei care timp de 45 de ani au fost redusi la conditia de „tovarasi” redeveneau oameni. Isi imparteau mancarea, tigarile, apa. Oameni care nu s-au cunoscut niciodata acum se salutau, isi zambeau si-si strangeau mainile in strada.Protestatarii au ocupat Piata Operei (astazi Piata Victoriei) si au inceput sa strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu va fie frica, Ceausescu pica!”.In aceeasi zi de 20 decembrie 1989, Timisoara a fost declarat primul oras liber al Romaniei de catre reprezentatii Frontului Democrat Roman, prima formatiune politica democratica infiintata pe strazile insangerate ale Timisoarei. Majoritatea arestatilor au fost eliberati. In 20 decembrie, orasul Lugoj, din apropierea Timisoarei, s-a ridicat impotriva regimului comunist, cazand si aici eroi ai Revolutiei.In timp ce Timisoara fierbea, la Bucuresti, Emil Bobu si Constantin Dascalescu au fost desemnati de Elena Ceausescu sa se intalneasca cu o delegatie a protestatarilor. Ei au refuzat sa indeplineasca revendicarile oamenilor si situatia a ramas in mare parte neschimbata.”

Sursă :Opinia Timişoarei

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.