joi, iulie 18, 2024

Memoria Revoluţiei din Decembrie 1989 :Timişoara însângerată

Ziua de 17 decembrie, decretată de Consiliul Local Timișoara zi de doliu în memoria primilor 66 de manifestanți din oraș care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989, stă sub semnul mai multor manifestări de comemorare, drapelele tuturor instituțiilor fiind coborâte în bernă.

 Remember Revoluția din Decembrie 1989: Zi de doliu în Timișoara, în memoria primilor martiri

 

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, participă la manifestările organizate în memoria martirilor eroi ai Revoluției din Decembrie 1989, în Piața Victoriei din Timișoara.

Asociația 17 Decembrie a Răniților și a Familiilor Îndoliate din Revoluția din 1989 organizează manifestările de astăzi, care au început de la primele ore cu primirea invitaților din țară ce au sosit la sediul Asociației, după care vor urma o slujbă de pomenire a eroilor — martiri la Catedrala Mitropolitană și depuneri de coroane.

revolutie-1989-poze-34

Un Te Deum va avea loc la amiază și la Biserica Martirilor din Timișoara după care, același ritual se va repeta la Cimitirul Eroilor și la Cimitirul Săracilor, unde vor avea loc parastase colective pentru sufletele celor căzuți în decembrie 1989 la Timișoara.

De la ora 19,00, cortegiul va poposi pentru un moment de reculegere, cu lumânări ce poartă chipurile eroilor — martiri ai Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

 Pe parcursul întregii zile, la manifestări vor lua parte toate asociațiile de revoluționari din județ.

 Pe 17 decembrie 1989, la ora 17,00, s-au auzit primele focuri de armă în oraș. La Procuratura Militară Timișoara au fost înregistrați atunci 66 de morți și 196 de răniți. În seara aceleiași zile, la București Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forță a manifestanților de la Timișoara, etichetați ca trădători.

 

  Timişoara a fost avanpostulul Revoluţiei din România.

Reamintim că la 20 decembrie 1989 a izbucnit greva generala in toate fabricile timisorene. „Coloane intregi de oameni se indreptau spre centrul Timisoarei in dimineata acelei zile, iar  in fata acestei situatii, fortele armate s-au retras in cazarme.

balcon1989

 In Piata Operei s-au adunat zeci de mii de timisoreni care redescopereau solidaritatea. Cei care timp de 45 de ani au fost redusi la conditia de „tovarasi” redeveneau oameni. Isi imparteau mancarea, tigarile, apa. Oameni care nu s-au cunoscut niciodata acum se salutau, isi zambeau si-si strangeau mainile in strada.Protestatarii au ocupat Piata Operei (astazi Piata Victoriei) si au inceput sa strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu va fie frica, Ceausescu pica!”.In aceeasi zi de 20 decembrie 1989, Timisoara a fost declarat primul oras liber al Romaniei de catre reprezentatii Frontului Democrat Roman, prima formatiune politica democratica infiintata pe strazile insangerate ale Timisoarei. Majoritatea arestatilor au fost eliberati. In 20 decembrie, orasul Lugoj, din apropierea Timisoarei, s-a ridicat impotriva regimului comunist, cazand si aici eroi ai Revolutiei.In timp ce Timisoara fierbea, la Bucuresti, Emil Bobu si Constantin Dascalescu au fost desemnati de Elena Ceausescu sa se intalneasca cu o delegatie a protestatarilor. Ei au refuzat sa indeplineasca revendicarile oamenilor si situatia a ramas in mare parte neschimbata.”

Sursă :Opinia Timişoarei

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.