duminică, aprilie 21, 2024

Memoria Revoluţiei din Decembrie 1989 :Timişoara însângerată

Ziua de 17 decembrie, decretată de Consiliul Local Timișoara zi de doliu în memoria primilor 66 de manifestanți din oraș care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989, stă sub semnul mai multor manifestări de comemorare, drapelele tuturor instituțiilor fiind coborâte în bernă.

 Remember Revoluția din Decembrie 1989: Zi de doliu în Timișoara, în memoria primilor martiri

 

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, participă la manifestările organizate în memoria martirilor eroi ai Revoluției din Decembrie 1989, în Piața Victoriei din Timișoara.

Asociația 17 Decembrie a Răniților și a Familiilor Îndoliate din Revoluția din 1989 organizează manifestările de astăzi, care au început de la primele ore cu primirea invitaților din țară ce au sosit la sediul Asociației, după care vor urma o slujbă de pomenire a eroilor — martiri la Catedrala Mitropolitană și depuneri de coroane.

revolutie-1989-poze-34

Un Te Deum va avea loc la amiază și la Biserica Martirilor din Timișoara după care, același ritual se va repeta la Cimitirul Eroilor și la Cimitirul Săracilor, unde vor avea loc parastase colective pentru sufletele celor căzuți în decembrie 1989 la Timișoara.

De la ora 19,00, cortegiul va poposi pentru un moment de reculegere, cu lumânări ce poartă chipurile eroilor — martiri ai Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

 Pe parcursul întregii zile, la manifestări vor lua parte toate asociațiile de revoluționari din județ.

 Pe 17 decembrie 1989, la ora 17,00, s-au auzit primele focuri de armă în oraș. La Procuratura Militară Timișoara au fost înregistrați atunci 66 de morți și 196 de răniți. În seara aceleiași zile, la București Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forță a manifestanților de la Timișoara, etichetați ca trădători.

 

  Timişoara a fost avanpostulul Revoluţiei din România.

Reamintim că la 20 decembrie 1989 a izbucnit greva generala in toate fabricile timisorene. „Coloane intregi de oameni se indreptau spre centrul Timisoarei in dimineata acelei zile, iar  in fata acestei situatii, fortele armate s-au retras in cazarme.

balcon1989

 In Piata Operei s-au adunat zeci de mii de timisoreni care redescopereau solidaritatea. Cei care timp de 45 de ani au fost redusi la conditia de „tovarasi” redeveneau oameni. Isi imparteau mancarea, tigarile, apa. Oameni care nu s-au cunoscut niciodata acum se salutau, isi zambeau si-si strangeau mainile in strada.Protestatarii au ocupat Piata Operei (astazi Piata Victoriei) si au inceput sa strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu va fie frica, Ceausescu pica!”.In aceeasi zi de 20 decembrie 1989, Timisoara a fost declarat primul oras liber al Romaniei de catre reprezentatii Frontului Democrat Roman, prima formatiune politica democratica infiintata pe strazile insangerate ale Timisoarei. Majoritatea arestatilor au fost eliberati. In 20 decembrie, orasul Lugoj, din apropierea Timisoarei, s-a ridicat impotriva regimului comunist, cazand si aici eroi ai Revolutiei.In timp ce Timisoara fierbea, la Bucuresti, Emil Bobu si Constantin Dascalescu au fost desemnati de Elena Ceausescu sa se intalneasca cu o delegatie a protestatarilor. Ei au refuzat sa indeplineasca revendicarile oamenilor si situatia a ramas in mare parte neschimbata.”

Sursă :Opinia Timişoarei

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.