miercuri, mai 29, 2024

Matalya: Prima ceremonia religioasă găzduită în biserica armeană de la genocidul armean

Biserica armeană, Surp Yerrortutyun, „Sfânta Treime” din provincia estică Malatya, a găzduit, pe 29 august, prima slujbă religioasă de la genocidul armean din 1915, conform Turkish Minutes.

Biserica Sfânta Treime, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost renovată de municipalitatea metropolitană Malatya și redeschisă ca Centrul de Artă și Cultură Tașhoran. 

„De acum înainte, sanctuarul armean va servi drept centru cultural și comunității armenești i  se va permite să organizeze ceremonii liturgice, botez și nunți”, se arată în declarația municipalității.

 Surp Yerrortutyun,a fost mult timp în ruină și fusese închisă din 1915 .Restaurarea, care a început în 2012, a fost oprită din cauza lipsei de finanțare și apoi repornită și finalizată sub egida primarului Malatya Selahattin Gürkan.

Patriarhul armean în Turcia Mashalyan și Grigoriyos Melki Urek, adjunct al patriarhului și episcopul mitropolit al Adıyaman, precum și primarul Malatya Gürkan au participat la ceremonia de deschidere.

„Deschiderea Bisericii Surp Yerrortutyun este o piatră de hotar pentru această regiune. Pentru armenii din Malatya, aceasta este o zi de sărbătoare ”, a spus patriarhul armean.

În Malatya există în prezent o mică comunitate armeană de 60 de persoane, cu toate acestea, există mai mulți armeni  islamizați care trăiesc în oraș folosind nume turcești.

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute.