duminică, aprilie 10, 2022

MANIFESTARE ECOLOGISTĂ DE TALIE MONDIALĂ: „RISE FOR CLIMATE”

Militanţi ecologişti din toate părţile lumii au ieşit sâmbătă în stradă solicitând autorităţilor să ia măsuri urgente şi concrete împotriva fenomenului încălzirii globale, înainte de summitul COP 24 pe probleme de mediu ce va avea loc la Katowice în Polonia, informează AFP.
De la Melbourne la Manila, trecând prin Bangkok, unde se desfăşoară un congres pe probleme de mediu în pregătirea COP24, manifestaţiile militanţilor ecologişti au început în Asia şi se extind spre Europa, de la Paris la Bruxelles şi până în SUA.

Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco,
Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco,

A supplied photo shows a tall ship displaying banners as it sails on Sydney Harbour in Australia as part of global climate change protests

Această iniţiativă, denumită „Rise for climate” (mobilizare pentru climă n.r.) este organizată în numeroase ţări. Mobilizarea în zona Asiei a fost însă slabă în cursul dimineţii de sâmbătă
La Manila au ieşit în stradă aproximativ 800 de manifestanţi împotriva încălzirii globale. Unul dintre ei, îmbrăcat într-un costum de dinozaur, ţinea o pancartă pe care scria „Go Fossil-free” (încetaţi să folosiţi combustibilii fosili n.r.).

Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco, unde începând cu 12 septembrie va avea loc Summitul Internaţional al Oraşelor şi Afacerilor pentru Climă – eveniment organizat de guvernatorul Californiei în răspuns la politica anti-ecologistă a Administraţiei Trump.

La Bangkok, aproape 200 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediul regional al ONU. Unii dintre ei au denunţat retragerea SUA din Acordul pentru Climă de la Paris. „SUA sunt o parte importantă a problemei încălzirii globale şi din această cauză sunt obligate să fie şi o parte a soluţiei”, conform manifestanţilor.

foto 3 rise for climate
Această iniţiativă, denumită „Rise for climate” (mobilizare pentru climă n.r.) este organizată în numeroase ţări.

De la Manila la Bangkok, manifestanţii au solicitat şi închiderea tuturor centralelor energetice pe cărbune. Capitala Thailandei s-a confruntat la începutul acestui an cu un vârf de poluare similar celor înregistrate la Beijing sau New Delhi.

Mai mulţi pescari thailandezi au protestat împotriva încălzirii climatice şi efectelor pe care acest fenomen îl are asupra ecosistemului marin, aducând în faţa sediului ONU crabi şi creveţi. „Am venit aici pentru a solicita guvernului să se ocupe de problema eroziunii zonelor de coastă”, susţine unul dintre pescari, citat de AFP. Pădurea de mangrove în care pescuieşte crabi este grav afectată de fenomenul eroziunii.

foto 4 thailand
Mai mulţi pescari thailandezi au protestat împotriva încălzirii climatice şi efectelor pe care acest fenomen îl are asupra ecosistemului marin, aducând în faţa sediului ONU crabi şi creveţi.

În Australia, un vapor purtând însemnele acţiunii „Rise for climate”, a navigat în portul Sydney, iar sute de manifestanţi au solicitat guvernului australian să „elimine cărbunii din politică” https://www.commondreams.org/news/2018/05/24/rise-climate-jobs-and-justice-mass-action-planned-promote-clean-energy-economy

Se manifestă împotriva „energiei murdare” mai cu seamă împotriva exploatării cărbunelui în mine.

 

 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii