duminică, noiembrie 22, 2020

MANIFESTARE ECOLOGISTĂ DE TALIE MONDIALĂ: „RISE FOR CLIMATE”

Militanţi ecologişti din toate părţile lumii au ieşit sâmbătă în stradă solicitând autorităţilor să ia măsuri urgente şi concrete împotriva fenomenului încălzirii globale, înainte de summitul COP 24 pe probleme de mediu ce va avea loc la Katowice în Polonia, informează AFP.
De la Melbourne la Manila, trecând prin Bangkok, unde se desfăşoară un congres pe probleme de mediu în pregătirea COP24, manifestaţiile militanţilor ecologişti au început în Asia şi se extind spre Europa, de la Paris la Bruxelles şi până în SUA.

Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco,
Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco,

A supplied photo shows a tall ship displaying banners as it sails on Sydney Harbour in Australia as part of global climate change protests

Această iniţiativă, denumită „Rise for climate” (mobilizare pentru climă n.r.) este organizată în numeroase ţări. Mobilizarea în zona Asiei a fost însă slabă în cursul dimineţii de sâmbătă
La Manila au ieşit în stradă aproximativ 800 de manifestanţi împotriva încălzirii globale. Unul dintre ei, îmbrăcat într-un costum de dinozaur, ţinea o pancartă pe care scria „Go Fossil-free” (încetaţi să folosiţi combustibilii fosili n.r.).

Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco, unde începând cu 12 septembrie va avea loc Summitul Internaţional al Oraşelor şi Afacerilor pentru Climă – eveniment organizat de guvernatorul Californiei în răspuns la politica anti-ecologistă a Administraţiei Trump.

La Bangkok, aproape 200 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediul regional al ONU. Unii dintre ei au denunţat retragerea SUA din Acordul pentru Climă de la Paris. „SUA sunt o parte importantă a problemei încălzirii globale şi din această cauză sunt obligate să fie şi o parte a soluţiei”, conform manifestanţilor.

foto 3 rise for climate
Această iniţiativă, denumită „Rise for climate” (mobilizare pentru climă n.r.) este organizată în numeroase ţări.

De la Manila la Bangkok, manifestanţii au solicitat şi închiderea tuturor centralelor energetice pe cărbune. Capitala Thailandei s-a confruntat la începutul acestui an cu un vârf de poluare similar celor înregistrate la Beijing sau New Delhi.

Mai mulţi pescari thailandezi au protestat împotriva încălzirii climatice şi efectelor pe care acest fenomen îl are asupra ecosistemului marin, aducând în faţa sediului ONU crabi şi creveţi. „Am venit aici pentru a solicita guvernului să se ocupe de problema eroziunii zonelor de coastă”, susţine unul dintre pescari, citat de AFP. Pădurea de mangrove în care pescuieşte crabi este grav afectată de fenomenul eroziunii.

foto 4 thailand
Mai mulţi pescari thailandezi au protestat împotriva încălzirii climatice şi efectelor pe care acest fenomen îl are asupra ecosistemului marin, aducând în faţa sediului ONU crabi şi creveţi.

În Australia, un vapor purtând însemnele acţiunii „Rise for climate”, a navigat în portul Sydney, iar sute de manifestanţi au solicitat guvernului australian să „elimine cărbunii din politică” https://www.commondreams.org/news/2018/05/24/rise-climate-jobs-and-justice-mass-action-planned-promote-clean-energy-economy

Se manifestă împotriva „energiei murdare” mai cu seamă împotriva exploatării cărbunelui în mine.

 

 

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.