sâmbătă, aprilie 20, 2024

MANIFESTARE ECOLOGISTĂ DE TALIE MONDIALĂ: „RISE FOR CLIMATE”

Militanţi ecologişti din toate părţile lumii au ieşit sâmbătă în stradă solicitând autorităţilor să ia măsuri urgente şi concrete împotriva fenomenului încălzirii globale, înainte de summitul COP 24 pe probleme de mediu ce va avea loc la Katowice în Polonia, informează AFP.
De la Melbourne la Manila, trecând prin Bangkok, unde se desfăşoară un congres pe probleme de mediu în pregătirea COP24, manifestaţiile militanţilor ecologişti au început în Asia şi se extind spre Europa, de la Paris la Bruxelles şi până în SUA.

Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco,
Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco,

A supplied photo shows a tall ship displaying banners as it sails on Sydney Harbour in Australia as part of global climate change protests

Această iniţiativă, denumită „Rise for climate” (mobilizare pentru climă n.r.) este organizată în numeroase ţări. Mobilizarea în zona Asiei a fost însă slabă în cursul dimineţii de sâmbătă
La Manila au ieşit în stradă aproximativ 800 de manifestanţi împotriva încălzirii globale. Unul dintre ei, îmbrăcat într-un costum de dinozaur, ţinea o pancartă pe care scria „Go Fossil-free” (încetaţi să folosiţi combustibilii fosili n.r.).

Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco, unde începând cu 12 septembrie va avea loc Summitul Internaţional al Oraşelor şi Afacerilor pentru Climă – eveniment organizat de guvernatorul Californiei în răspuns la politica anti-ecologistă a Administraţiei Trump.

La Bangkok, aproape 200 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediul regional al ONU. Unii dintre ei au denunţat retragerea SUA din Acordul pentru Climă de la Paris. „SUA sunt o parte importantă a problemei încălzirii globale şi din această cauză sunt obligate să fie şi o parte a soluţiei”, conform manifestanţilor.

foto 3 rise for climate
Această iniţiativă, denumită „Rise for climate” (mobilizare pentru climă n.r.) este organizată în numeroase ţări.

De la Manila la Bangkok, manifestanţii au solicitat şi închiderea tuturor centralelor energetice pe cărbune. Capitala Thailandei s-a confruntat la începutul acestui an cu un vârf de poluare similar celor înregistrate la Beijing sau New Delhi.

Mai mulţi pescari thailandezi au protestat împotriva încălzirii climatice şi efectelor pe care acest fenomen îl are asupra ecosistemului marin, aducând în faţa sediului ONU crabi şi creveţi. „Am venit aici pentru a solicita guvernului să se ocupe de problema eroziunii zonelor de coastă”, susţine unul dintre pescari, citat de AFP. Pădurea de mangrove în care pescuieşte crabi este grav afectată de fenomenul eroziunii.

foto 4 thailand
Mai mulţi pescari thailandezi au protestat împotriva încălzirii climatice şi efectelor pe care acest fenomen îl are asupra ecosistemului marin, aducând în faţa sediului ONU crabi şi creveţi.

În Australia, un vapor purtând însemnele acţiunii „Rise for climate”, a navigat în portul Sydney, iar sute de manifestanţi au solicitat guvernului australian să „elimine cărbunii din politică” https://www.commondreams.org/news/2018/05/24/rise-climate-jobs-and-justice-mass-action-planned-promote-clean-energy-economy

Se manifestă împotriva „energiei murdare” mai cu seamă împotriva exploatării cărbunelui în mine.

 

 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.