joi, martie 28, 2024

Mai multe tari europene exercita presiuni ca Istanbulul sa nu gazduiasca urmatorul summit NATO

Optsprezece tari UE si Canada vor exercita presiuni pentru ca Belgia sa gazduiasca summitul NATO din 2018, in loc de Turcia, scrie presa germana, potrivit News.ro, refuzand astfel invitatia presedintelui Recep Tayyip Erdogan facuta anul trecut la Varsovia.
 
Un grup de tari europene din blocul militar, in frunte cu Germania, Franta, Olanda si Danemarca, se opun „vehement” gazduirii summitului anual in Turcia, dupa ce relatiile dintre UE si Ankara si s-ar deteriorat.
 
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a invitat liderii statelor membre NATO la Istanbul anul viitor, in cursul reuniunii de la Varsovia, din iulie 2016. Liderii si-au dat atunci, neoficial, acordul.
 
Aliata se reuneste in iunie pentru a stabili definitiv locul unde va avea loc summitul de anul viitor.
 
„Nu vrem sa consolidam pozitia internationala a Turciei si (vrem sa – n.r.) evitam impresia ca NATO sustine politica interna a Guvernului turc”, a spus un diplomat de rang inalt din cadrul blocului militar.
 
Tensiunile au luat amploare anul acesta, cand unele tari si orase europene au impiedicat oficiali ai Guvernului turc sa participe la evenimente de campanie pentru referendumul de modificare a Constitutiei turce, menit sa consolideze puterea lui Erdogan.
 
In replica, Erdogan a acuzat Europa de „practice naziste” si a amenintat ca va denunta acordul cu UE menit sa impiedice migrantii sa ajunga in Grecia.
 
In plus, Turcia a impiedicat parlamentari germani sa viziteze trupele de la baza NATO de la Incirlik.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.