luni, iulie 22, 2024

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Lira turcească a atins, luni, un minime record în raport cu dolarul, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale de duminică.

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Duminică seara, la Ankara, Erdogan a subliniat presiunile inflației asupra economiei și a spus că va forma o nouă echipă cu „credibilitate internațională” pentru a gestiona economia. Însă, mulți analiști nu sunt convinși.

Lira a ajuns la 20 de unități față de dolari, în cea mai proastă zi de tranzacționare din ultimele opt luni, depășind minimul record anterior atins vineri.

Criza valutară

Lira a scăzut cu peste 7% de la începutul anului și a pierdut mai mult de 90% din valoare în ultimul deceniu.

„În absența unei întorsături în politicile sale economice, riscul unei crize valutare acute se profilează”, a spus analistul șef al Danske Bank, Minna Kuusisto.

După o criză valutară din 2021, autoritățile turce și-au asumat un rol din ce în ce mai practic pe piețele valutare. Lira a avut o fluctuație zilnică de peste 0,25% doar de câteva ori de la începutul lunii noiembrie, făcând notabilă scăderea de 0,58% din ziua de luni.

Între timp, după ce a trecut incertitudinea electorală, acțiunile au câștigat cu indicele de referință BIST-100 în creștere cu 4,36% și indicele bancar cu 3,09%. Ponderea administratorilor de active străini care dețin acțiuni turcești a scăzut în ultimii ani, investitorii locali conducând în principal piața.

Cu toate acestea, analiştii au spus că ar fi greu să menţinem câştigurile în condiţiile unor probleme economice mai ample.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.