joi, septembrie 21, 2023

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Lira turcească a atins, luni, un minime record în raport cu dolarul, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale de duminică.

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Duminică seara, la Ankara, Erdogan a subliniat presiunile inflației asupra economiei și a spus că va forma o nouă echipă cu „credibilitate internațională” pentru a gestiona economia. Însă, mulți analiști nu sunt convinși.

Lira a ajuns la 20 de unități față de dolari, în cea mai proastă zi de tranzacționare din ultimele opt luni, depășind minimul record anterior atins vineri.

Criza valutară

Lira a scăzut cu peste 7% de la începutul anului și a pierdut mai mult de 90% din valoare în ultimul deceniu.

„În absența unei întorsături în politicile sale economice, riscul unei crize valutare acute se profilează”, a spus analistul șef al Danske Bank, Minna Kuusisto.

După o criză valutară din 2021, autoritățile turce și-au asumat un rol din ce în ce mai practic pe piețele valutare. Lira a avut o fluctuație zilnică de peste 0,25% doar de câteva ori de la începutul lunii noiembrie, făcând notabilă scăderea de 0,58% din ziua de luni.

Între timp, după ce a trecut incertitudinea electorală, acțiunile au câștigat cu indicele de referință BIST-100 în creștere cu 4,36% și indicele bancar cu 3,09%. Ponderea administratorilor de active străini care dețin acțiuni turcești a scăzut în ultimii ani, investitorii locali conducând în principal piața.

Cu toate acestea, analiştii au spus că ar fi greu să menţinem câştigurile în condiţiile unor probleme economice mai ample.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.