joi, aprilie 7, 2022

Libertatea presei în Turcia:109 jurnaliști au fost anchetați în ultimele două luni

109 jurnaliști s-au prezentat în fața instanței în mai și iunie, deși numărul de condamnării scade, presiune politică asupra presei continuă, relatează Stockholm Center for Freedome.

Raportul intitulat „Libertatea de exprimare și agenda presei” se bazează pe date obținute din studii și activități de monitorizare a mass-media efectuate de Expression Interrupted, care arată că 109 de jurnaliști au apărut în sălile de judecată din toată Turcia în 51 de procese din mai și iunie.

Dintre aceștia, patru au fost condamnați la un total de nouă ani, opt luni și două zile de închisoare. Procurorii au lansat noi procese împotriva a cel puțin patru jurnaliști, în timp ce șase jurnaliști s-au confruntat cu noi investigații în aceeași perioadă. Cel puțin trei jurnaliști au fost arestați.

„În ciuda scăderii aparente a numărului de jurnaliști închiși, presiunea judiciară cu care se confruntă mass-media din țară nu s-a îmbunătățit. Procesele împotriva jurnaliștilor au continuat în perioada acoperită de raport, cu excepția carantinei Covid-19 de 17 zile în luna mai. Mai multe noi investigații și rechizitoriile care vizează jurnaliștii au fost, de asemenea, emise în perioada acoperită ”, se arată în raport.

Raportul a mai subliniat creșterea brutalității poliției și a intervențiilor care vizează reporterii, în special cei care acoperă demonstrațiile publice, precum și atacurile fizice asupra jurnaliștilor au fost printre cele mai semnificative probleme cu care s-au confruntat mass-media în Turcia în mai și iunie 2021.

Turcia este una dintre cel mai mari închisori pentru jurnaliști, clasându-se pe locul 153 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 din Reporterii fără frontiere (RSF).

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.