vineri, iulie 19, 2024

Libertatea presei în Turcia: Peste 100 jurnalişti s-au prezentat în instanţă. 10 condamnaţi la închisoare în 3 luni.

102 jurnalişti s-au prezentat la audieri în procesele lor din Turcia din iulie până în septembrie, iar 10 dintre ei au fost condamnaţi la un total de aproape  40 de ani, potrivit unui raport al proiectului Expression Interrupted, citat de Stockholm Center for Freedome.

Din cele 52 de audieri care au avut loc în perioada de trei luni, 39 au implicat acuzații de terorism. În 21 de cazuri, jurnaliştii au fost acuzaţi de apartenenţa la o organizaţie teroristă,  de diseminare a propagandei pentru o organizație teroristă în 15 dintre cazuri și de a favoriza o organizație teroristă în trei dintre ele.

În 10 dintre procese, jurnaliştii sunt acuzaţi că au calomniat funcţionarii publici şi l-au insultat pe preşedinte în cinci.Restul cazurilor implică acuzații de insultare a națiunii turce și a instituțiilor guvernamentale și de încălcare a legii privind întâlnirile și demonstrațiile.

În aceeași perioadă au fost introduse 13 noi dosare împotriva a 16 jurnaliști.

51 de jurnaliști au fost fie atacați, fie împiedicați fizic să acopere știri de către poliție sau civili. Raportul spunea că a fost aproape imposibil de urmărit demonstrațiile din ultimele luni.

Şapte jurnalişti: Ufuk Şanlı, Seyid Kılıç, Mehmet Güleş, Fahri Öztoprak, Oğuz Usluer, Emre Soncan şi Fethi Altun au fost eliberaţi din închisoare după ce şi-au ispăşit pedeapsa pentru apartenenţa la o organizaţie teroristă.

Turcia s-a clasat pe locul 153 dintre 180 de țări în indicele mondial al libertății presei 2021, publicat de Reporterii fără frontiere (RSF) în aprilie. Raportul se bazează pe datele obținute din studii și activități de monitorizare media efectuate de Expression Interrupted.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.