marți, aprilie 12, 2022

Libertatea presei în Turcia: Peste 100 jurnalişti s-au prezentat în instanţă. 10 condamnaţi la închisoare în 3 luni.

102 jurnalişti s-au prezentat la audieri în procesele lor din Turcia din iulie până în septembrie, iar 10 dintre ei au fost condamnaţi la un total de aproape  40 de ani, potrivit unui raport al proiectului Expression Interrupted, citat de Stockholm Center for Freedome.

Din cele 52 de audieri care au avut loc în perioada de trei luni, 39 au implicat acuzații de terorism. În 21 de cazuri, jurnaliştii au fost acuzaţi de apartenenţa la o organizaţie teroristă,  de diseminare a propagandei pentru o organizație teroristă în 15 dintre cazuri și de a favoriza o organizație teroristă în trei dintre ele.

În 10 dintre procese, jurnaliştii sunt acuzaţi că au calomniat funcţionarii publici şi l-au insultat pe preşedinte în cinci.Restul cazurilor implică acuzații de insultare a națiunii turce și a instituțiilor guvernamentale și de încălcare a legii privind întâlnirile și demonstrațiile.

În aceeași perioadă au fost introduse 13 noi dosare împotriva a 16 jurnaliști.

51 de jurnaliști au fost fie atacați, fie împiedicați fizic să acopere știri de către poliție sau civili. Raportul spunea că a fost aproape imposibil de urmărit demonstrațiile din ultimele luni.

Şapte jurnalişti: Ufuk Şanlı, Seyid Kılıç, Mehmet Güleş, Fahri Öztoprak, Oğuz Usluer, Emre Soncan şi Fethi Altun au fost eliberaţi din închisoare după ce şi-au ispăşit pedeapsa pentru apartenenţa la o organizaţie teroristă.

Turcia s-a clasat pe locul 153 dintre 180 de țări în indicele mondial al libertății presei 2021, publicat de Reporterii fără frontiere (RSF) în aprilie. Raportul se bazează pe datele obținute din studii și activități de monitorizare media efectuate de Expression Interrupted.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.