luni, aprilie 15, 2024

Libertatea presei în Turcia: Peste 100 jurnalişti s-au prezentat în instanţă. 10 condamnaţi la închisoare în 3 luni.

102 jurnalişti s-au prezentat la audieri în procesele lor din Turcia din iulie până în septembrie, iar 10 dintre ei au fost condamnaţi la un total de aproape  40 de ani, potrivit unui raport al proiectului Expression Interrupted, citat de Stockholm Center for Freedome.

Din cele 52 de audieri care au avut loc în perioada de trei luni, 39 au implicat acuzații de terorism. În 21 de cazuri, jurnaliştii au fost acuzaţi de apartenenţa la o organizaţie teroristă,  de diseminare a propagandei pentru o organizație teroristă în 15 dintre cazuri și de a favoriza o organizație teroristă în trei dintre ele.

În 10 dintre procese, jurnaliştii sunt acuzaţi că au calomniat funcţionarii publici şi l-au insultat pe preşedinte în cinci.Restul cazurilor implică acuzații de insultare a națiunii turce și a instituțiilor guvernamentale și de încălcare a legii privind întâlnirile și demonstrațiile.

În aceeași perioadă au fost introduse 13 noi dosare împotriva a 16 jurnaliști.

51 de jurnaliști au fost fie atacați, fie împiedicați fizic să acopere știri de către poliție sau civili. Raportul spunea că a fost aproape imposibil de urmărit demonstrațiile din ultimele luni.

Şapte jurnalişti: Ufuk Şanlı, Seyid Kılıç, Mehmet Güleş, Fahri Öztoprak, Oğuz Usluer, Emre Soncan şi Fethi Altun au fost eliberaţi din închisoare după ce şi-au ispăşit pedeapsa pentru apartenenţa la o organizaţie teroristă.

Turcia s-a clasat pe locul 153 dintre 180 de țări în indicele mondial al libertății presei 2021, publicat de Reporterii fără frontiere (RSF) în aprilie. Raportul se bazează pe datele obținute din studii și activități de monitorizare media efectuate de Expression Interrupted.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.