sâmbătă, aprilie 20, 2024

Libertatea presei în Turcia: Peste 100 jurnalişti s-au prezentat în instanţă. 10 condamnaţi la închisoare în 3 luni.

102 jurnalişti s-au prezentat la audieri în procesele lor din Turcia din iulie până în septembrie, iar 10 dintre ei au fost condamnaţi la un total de aproape  40 de ani, potrivit unui raport al proiectului Expression Interrupted, citat de Stockholm Center for Freedome.

Din cele 52 de audieri care au avut loc în perioada de trei luni, 39 au implicat acuzații de terorism. În 21 de cazuri, jurnaliştii au fost acuzaţi de apartenenţa la o organizaţie teroristă,  de diseminare a propagandei pentru o organizație teroristă în 15 dintre cazuri și de a favoriza o organizație teroristă în trei dintre ele.

În 10 dintre procese, jurnaliştii sunt acuzaţi că au calomniat funcţionarii publici şi l-au insultat pe preşedinte în cinci.Restul cazurilor implică acuzații de insultare a națiunii turce și a instituțiilor guvernamentale și de încălcare a legii privind întâlnirile și demonstrațiile.

În aceeași perioadă au fost introduse 13 noi dosare împotriva a 16 jurnaliști.

51 de jurnaliști au fost fie atacați, fie împiedicați fizic să acopere știri de către poliție sau civili. Raportul spunea că a fost aproape imposibil de urmărit demonstrațiile din ultimele luni.

Şapte jurnalişti: Ufuk Şanlı, Seyid Kılıç, Mehmet Güleş, Fahri Öztoprak, Oğuz Usluer, Emre Soncan şi Fethi Altun au fost eliberaţi din închisoare după ce şi-au ispăşit pedeapsa pentru apartenenţa la o organizaţie teroristă.

Turcia s-a clasat pe locul 153 dintre 180 de țări în indicele mondial al libertății presei 2021, publicat de Reporterii fără frontiere (RSF) în aprilie. Raportul se bazează pe datele obținute din studii și activități de monitorizare media efectuate de Expression Interrupted.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.