joi, aprilie 7, 2022

CEDO acuză Turcia că nu a oferit accesul la ziar unui deținut

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare al unui deținut căruia i s-a interzis accesul la un ziar de stânga în închisoare, conform Turkish Minutes.

Curtea a luat decizia, marți, în cazul lui Mehmet Çiftçi, care a fost deținut într-o închisoare de înaltă securitate din provincia Edirne, din 2002 și a depus o petiție la instanță, plângându-se că cotidianul de stânga, Atılım nu i-a fost dat în închisoare.

Çiftçi a epuizat toate căile de atac interne înainte de a depune o cerere la tribunalul din Strasbourg. Curtea Constituțională a Turciei i-a respins cererea pe motiv că privarea sa de ziar nu a fost o încălcare a drepturilor.

Cu toate acestea, CEDO a decis că dreptul la libertatea de exprimare al lui Çiftçi, citat în articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, a fost încălcat și că Turcia îi plătește 1.000 de euro lui Çiftçi în daune morale.

Articolul 10 al convenției prevede: „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept include libertatea de a avea opinii și de a primi și distribui informații și idei fără intervenția autorității publice și indiferent de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele să ceară acordarea de licențe întreprinderilor de radiodifuziune, televiziune sau cinema.”

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.