miercuri, aprilie 24, 2024

CEDO acuză Turcia că nu a oferit accesul la ziar unui deținut

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare al unui deținut căruia i s-a interzis accesul la un ziar de stânga în închisoare, conform Turkish Minutes.

Curtea a luat decizia, marți, în cazul lui Mehmet Çiftçi, care a fost deținut într-o închisoare de înaltă securitate din provincia Edirne, din 2002 și a depus o petiție la instanță, plângându-se că cotidianul de stânga, Atılım nu i-a fost dat în închisoare.

Çiftçi a epuizat toate căile de atac interne înainte de a depune o cerere la tribunalul din Strasbourg. Curtea Constituțională a Turciei i-a respins cererea pe motiv că privarea sa de ziar nu a fost o încălcare a drepturilor.

Cu toate acestea, CEDO a decis că dreptul la libertatea de exprimare al lui Çiftçi, citat în articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, a fost încălcat și că Turcia îi plătește 1.000 de euro lui Çiftçi în daune morale.

Articolul 10 al convenției prevede: „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept include libertatea de a avea opinii și de a primi și distribui informații și idei fără intervenția autorității publice și indiferent de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele să ceară acordarea de licențe întreprinderilor de radiodifuziune, televiziune sau cinema.”

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.