joi, februarie 29, 2024

Apelul farmaciştii din Turcia: „Este de datoria noastră să avertizăm publicul în fața crizei agravante”

Asociația Farmacistilor din Turcia (TEB) a cerut guvernului să-și actualizeze politicile de preț al medicamentelor, invocând incapacitatea acestora de a furniza medicamente pacienților din cauza scăderii record a lirei turcești, conform Ahval News. 

Farmaciştii nu pot procura medicamente pe fondul scăderii lirei, în timp ce preţurile farmaceutice, stabilite de statul turc, rămân fixate la 4,57 lire pe moneda europeană.

„Decalajul dintre tariful actual și cel fix se mărește treptat, iar numărul medicamentelor care nu pot fi găsite pe piață crește pe zi ce trece. Turcia este într-o criză serioasă de pastile.Este de datoria noastră să avertizăm publicul în fața crizei agravante, deoarece suntem obligați să protejăm sănătatea publică. Farmaciștii nu sunt responsabili pentru criza medicamentelor”, susțin reprezentații TEB, adăugând că decretul guvernului privind prețurile medicamentelor nu a fost actualizat de 14 ani.

Prețurile medicamentelor din Turcia sunt stabilite de guvern, care utilizează ceea ce el numește un sistem de „preț de referință” pentru a stabili costurile medicamentelor, pe baza celor mai mici prețuri de vânzare din cinci țări ale Uniunii Europene.

Moneda turcă a pierdut 50 la sută din valoare în ultimele nouă luni. Pe 17 noiembrie, 1 dolar a ajuns la un nou nivel istoric, la 10.43 lire turcești. 

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Turcia: Cozi lungi pentru carne ieftină, înainte de Ramadan

Cumpărătorii s-au aliniat cu câteva ore înainte de deschidere pentru a cumpăra pachete de carne tocată sau tăiată cubulețe înainte de a se epuiza stocul, în fața magazinului „Et ve Süt Kurumu (ESK)”

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.