sâmbătă, martie 25, 2023

Apelul farmaciştii din Turcia: „Este de datoria noastră să avertizăm publicul în fața crizei agravante”

Asociația Farmacistilor din Turcia (TEB) a cerut guvernului să-și actualizeze politicile de preț al medicamentelor, invocând incapacitatea acestora de a furniza medicamente pacienților din cauza scăderii record a lirei turcești, conform Ahval News. 

Farmaciştii nu pot procura medicamente pe fondul scăderii lirei, în timp ce preţurile farmaceutice, stabilite de statul turc, rămân fixate la 4,57 lire pe moneda europeană.

„Decalajul dintre tariful actual și cel fix se mărește treptat, iar numărul medicamentelor care nu pot fi găsite pe piață crește pe zi ce trece. Turcia este într-o criză serioasă de pastile.Este de datoria noastră să avertizăm publicul în fața crizei agravante, deoarece suntem obligați să protejăm sănătatea publică. Farmaciștii nu sunt responsabili pentru criza medicamentelor”, susțin reprezentații TEB, adăugând că decretul guvernului privind prețurile medicamentelor nu a fost actualizat de 14 ani.

Prețurile medicamentelor din Turcia sunt stabilite de guvern, care utilizează ceea ce el numește un sistem de „preț de referință” pentru a stabili costurile medicamentelor, pe baza celor mai mici prețuri de vânzare din cinci țări ale Uniunii Europene.

Moneda turcă a pierdut 50 la sută din valoare în ultimele nouă luni. Pe 17 noiembrie, 1 dolar a ajuns la un nou nivel istoric, la 10.43 lire turcești. 

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.