joi, aprilie 7, 2022

Apelul farmaciştii din Turcia: „Este de datoria noastră să avertizăm publicul în fața crizei agravante”

Asociația Farmacistilor din Turcia (TEB) a cerut guvernului să-și actualizeze politicile de preț al medicamentelor, invocând incapacitatea acestora de a furniza medicamente pacienților din cauza scăderii record a lirei turcești, conform Ahval News. 

Farmaciştii nu pot procura medicamente pe fondul scăderii lirei, în timp ce preţurile farmaceutice, stabilite de statul turc, rămân fixate la 4,57 lire pe moneda europeană.

„Decalajul dintre tariful actual și cel fix se mărește treptat, iar numărul medicamentelor care nu pot fi găsite pe piață crește pe zi ce trece. Turcia este într-o criză serioasă de pastile.Este de datoria noastră să avertizăm publicul în fața crizei agravante, deoarece suntem obligați să protejăm sănătatea publică. Farmaciștii nu sunt responsabili pentru criza medicamentelor”, susțin reprezentații TEB, adăugând că decretul guvernului privind prețurile medicamentelor nu a fost actualizat de 14 ani.

Prețurile medicamentelor din Turcia sunt stabilite de guvern, care utilizează ceea ce el numește un sistem de „preț de referință” pentru a stabili costurile medicamentelor, pe baza celor mai mici prețuri de vânzare din cinci țări ale Uniunii Europene.

Moneda turcă a pierdut 50 la sută din valoare în ultimele nouă luni. Pe 17 noiembrie, 1 dolar a ajuns la un nou nivel istoric, la 10.43 lire turcești. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.