joi, februarie 22, 2024

La 13 ani se află în tribunal, după ce l-a insulat pe Erdogan într-o conversație pe WhatsApp

Un băiat de 13 ani care a fost inculpat sub acuzația că l-a insultat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan într-o conversație de grup WhatsApp, a apărut în fața tribunalul pentru minori la prima audiere a procesului său, conform BirGun.

Un adolescent identificat doar prin inițialele B.C.G. a fost acuzat că l-a insultat pe președintele Erdoğan într-o conversație de grup WhatsApp, după ce un membru al grupului a depus o plângere la Centrul de Comunicații Prezidențial (CIMER).

Audierea a avut loc, joi, la Tribunalul 2 pentru minori din İstanbul Gaziosmanpaşa. B.C.G. a spus în apărarea sa în instanță că nu intenționează să-l insulte pe președinte pe rețelele de socializare, ci mai degrabă a criticat alți membri ai grupului care au făcut comentarii antidemocratice.

În raportul său asupra cazului, Consiliul de Medicină Legală (ATK) din Turcia a stabilit că el poate fi tras la răspundere pentru acțiunile sale.

Procuratura Generală Gaziosmanpaşa din Istanbul a cerut anterior urmărirea băiatului. A doua audiere va avea loc în octombrie.

500.000 de copii în fiecare an

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Potrivit articolului 31 din TCK, sancțiunile care urmează să fie aplicate minorilor se reduc la jumătate.

Într-un raport publicat în 2021, UNICEF și Ministerul Justiției din Turcia au declarat că peste 500.000 de copii intră în contact cu legea în Turcia în fiecare an, fiind acuzați sau condamnați pentru o infracțiune, ca victime sau martori ai unor infracțiuni.

7.600 de anchete în 2022

Mii de persoane din Turcia sunt investigate, iar majoritatea sunt sub amenințarea cu închisoarea, din cauza presupuselor insulte ale lui Erdogan.

Procurorii turci au declanșat 7.600 de anchete asupra unor indivizi cu privire la acuzații de insultare a președintelui în 2022, potrivit datelor Ministerului Justiției.

De când Erdoğan a fost ales pentru prima dată președinte în 2014, peste 160.000 de persoane au fost investigate pentru acuzații de insultă, împotriva a 45.000 dintre aceștia au fost înaintate acuzații penale, iar 13.000 de persoane au fost condamnate pentru infracțiunea de insultare a președintelui.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.