duminică, iunie 23, 2024

Turcia continuă să pună în închisoare mame cu copii, ca parte a represiunii împotriva dizidenților


Autoritățile turce continuă să pună în închisoare mamele cu copiii lor, ca parte a represiunii împotriva dizidenței, conform Stockholm Center for Fredome.

În ciuda legi care impune amânarea pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimele 18 luni, guvernul turc continuă să închisă preșupușii membri ai Mișcării Gulen.

Cel mai recent caz este Şadinaz Yaşa Yılmaz, mama unui copil de 10 luni, care a fost închisă pentru presupuse legături cu Mişcarea Gülen.

Yılmaz a fost arestat, marți, de o instanță locală din Istanbul pentru că a depus bani la Asya Bank.

Săptămâna trecută Hilal Keser, mama unui copil de două luni și jumătate, a fost trimisă la închisoare în provincia centrală Afyonkarahisar.

Ce spune legea?

Potrivit Legii privind executarea pedepselor și măsurilor de securitate, „executarea pedepsei închisorii este amânată pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul an și jumătate”.

Detenția și arestarea femeilor însărcinate și a mamelor cu copii mici au crescut dramatic în Turcia în urma tentativei de lovitură de stat din 2016.

Avocații drepturilor omului au spus că copiii își însoțesc mamele în închisoare la vârste foarte fragede, care sunt adesea perioade critice în dezvoltarea lor mentală și fizică. Cu toate acestea, copiilor nu li se asigură nevoi de bază, cum ar fi creioane sau jucării.

Unele celule nu sunt prevăzute cu covor pentru bebelușii care se târăsc, iar deținuții fac covoare improvizate din pături. Mulți copii nu au paturile lor și împart mâncarea cu mamele lor.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții Mișcării Gülen, inspirate de clerul turc, Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe premierul de atunci Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său interior.

Respingând investigațiile drept o lovitură de stat Gülenist și o conspirație împotriva guvernului său, Erdoğan a desemnat mișcarea drept organizație teroristă.

În urma loviturii de stat, deținerea unui cont la Bank Asya a fost prezentată de procurori ca dovadă a apartenenței la o așa-numită „organizație teroristă”.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.