duminică, decembrie 10, 2023

Turcia continuă să pună în închisoare mame cu copii, ca parte a represiunii împotriva dizidenților


Autoritățile turce continuă să pună în închisoare mamele cu copiii lor, ca parte a represiunii împotriva dizidenței, conform Stockholm Center for Fredome.

În ciuda legi care impune amânarea pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimele 18 luni, guvernul turc continuă să închisă preșupușii membri ai Mișcării Gulen.

Cel mai recent caz este Şadinaz Yaşa Yılmaz, mama unui copil de 10 luni, care a fost închisă pentru presupuse legături cu Mişcarea Gülen.

Yılmaz a fost arestat, marți, de o instanță locală din Istanbul pentru că a depus bani la Asya Bank.

Săptămâna trecută Hilal Keser, mama unui copil de două luni și jumătate, a fost trimisă la închisoare în provincia centrală Afyonkarahisar.

Ce spune legea?

Potrivit Legii privind executarea pedepselor și măsurilor de securitate, „executarea pedepsei închisorii este amânată pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimul an și jumătate”.

Detenția și arestarea femeilor însărcinate și a mamelor cu copii mici au crescut dramatic în Turcia în urma tentativei de lovitură de stat din 2016.

Avocații drepturilor omului au spus că copiii își însoțesc mamele în închisoare la vârste foarte fragede, care sunt adesea perioade critice în dezvoltarea lor mentală și fizică. Cu toate acestea, copiilor nu li se asigură nevoi de bază, cum ar fi creioane sau jucării.

Unele celule nu sunt prevăzute cu covor pentru bebelușii care se târăsc, iar deținuții fac covoare improvizate din pături. Mulți copii nu au paturile lor și împart mâncarea cu mamele lor.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții Mișcării Gülen, inspirate de clerul turc, Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe premierul de atunci Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său interior.

Respingând investigațiile drept o lovitură de stat Gülenist și o conspirație împotriva guvernului său, Erdoğan a desemnat mișcarea drept organizație teroristă.

În urma loviturii de stat, deținerea unui cont la Bank Asya a fost prezentată de procurori ca dovadă a apartenenței la o așa-numită „organizație teroristă”.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.