duminică, decembrie 1, 2024

Kılıçdaroğlu promite abrogarea legii privind insultarea președintelui:„Oamenii se vor trezi cu o Turcie liberă în dimineața zilei de 15 mai”

Principalul candidat al opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu promite că va abroga legea care permite urmărirea penal a persoanele care îl critică pe președintele țării, conform Turkish Minutes.

Kılıçdaroğlu spune că Turcia va scăpa de această leg sub administrarea Alianței Națiunilor, un bloc de șase partide de opoziție care l-a nominalizat pe liderul CHP drept candidat comun la președinție.

„Vom restabili libertatea de exprimare sub conducerea Alianței Națiunilor. Niciun tânăr nu va fi reținut la primele ore ale dimineții doar pentru că au postat pe un tweet critic la adresa președintelui.”, afirmă Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu adăugat că articolul 299 din TCK a fost creat pentru președinții anteriori care și-au întrerupt afilierea politică după ce au fost aleși, dar că Turcia a trecut la un sistem de guvernare prezidențial în 2017, ceea ce a făcut posibil ca un președinte să rămână liderul unui partid politic. Oficialul a spus că acest articol a fost transformat într-un „instrument de răzbunare” sub conducerea lui Erdogan pentru a-și pedepsi criticii.

Președintele CHP a promis că deoarece articolul 299 limitează libertatea de exprimare, guvernul său va lua măsuri imediate pentru abrogarea acesteia.

„Oamenii se vor trezi cu o Turcie liberă în dimineața zilei de 15 mai”, susține Kılıçdaroğlu.

Despre lege

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Statisticile arată că un număr mare de investigații pentru insulte și urmăriri penale au avut loc în timpul mandatului lui Erdogan.

Mii de persoane din Turcia sunt investigate, iar majoritatea sunt sub amenințarea cu închisoarea, din cauza presupuselor insulte ale președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările pe rețelele sociale distribuite de oponenții lui Erdoğan. Poliția și sistemul judiciar turcesc percep chiar și cele mai minore critici la adresa lui Erdoğan sau a guvernului său ca pe o insultă.

De când Erdoğan a fost ales pentru prima dată președinte în 2014, peste 160.000 de persoane au fost investigate pe chestiuni de insultă, împotriva a 45.000 dintre aceștia au fost înaintate acuzații penale, iar 13.000 de persoane au fost condamnate pentru infracțiunea de insultare a președintelui.

Turcia: Restricții pentru rețelele sociale pentru copiii sub 13 ani

Autoritatea pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (BTK) elaborează o propunere pentru a interzice copiilor sub 13 ani să folosească platformele de rețele sociale, în timp ce Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale colaborează cu Parlamentul turc pentru a limita utilizarea smartphone-ului pentru copiii din aceeași grupă de vârstă.

Peste 100 de elevi din întreagă lume au făcut spectacol pe scena IFLC, din București

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), aflat la a 22 a ediție, a revenit la București, iar pe scena evenimentului au...

Erdogan susține că legile, nu Convenția de la Istanbul, mențin femeile în viață

La un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor la complexul prezidențial din capitala Ankara, președintele turc a făcut declarații despre controversată Convenției de la Istanbul.