Un scandal a pornit în Turcia după ce principalul candidat din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, a fost pozat în timp ce a călcat pe un covor de rugăciune, conform Gazete Duvar.
Kılıçdaroğlu și președintele provincial CHP Istanbul, Canan Kaftancıoğlu, s-au fotografiat în urma unei mese de Iftar(masa încheierii postului) organizată de Platforma de la Istanbul pe 31 martie.
Fotografia a devenit ulterior virală pe rețelele de socializare, Kılıçdaroğlu fiind ținta presei pro-guvernamentale.
„Nu-mi pasă de operațiunea lor.”
Kılıçdaroğlu și-a cerut scuze pentru fotografie și a spus că nu a observat covorul de rugăciune de pe podea din cauza mulțimii.
„Acest incident s-a întâmplat în restaurantul unde am participat la o masă de Iftar. Au fost oameni care au vrut să se facă fotografii. Nu pot refuza pe nimeni. Nu am un astfel de obicei și nu am putut să țin pasul. Îi îmbrățișez pe toți și îi respect pe toți. Au fost oameni care au vrut să se facă fotografii, sala era aglomerată. Nu am văzut covorul de rugăciune pe jos. Și acum se desfășoară o operațiune de defăimare împotriva mea.”, afirmă Kılıçdaroğlu.
Candidatul la președinție a făcut aceste comentarii în timp ce a participat la o altă adunare pe 1 aprilie, unde a spus: „Permiteți-mi să spun asta în mod explicit. Nu-mi pasă de operațiunea lor. Îmi pare sincer rău”
După ce fotografia a devenit virală pe rețelele de socializare, Kılıçdaroğlu a emis și o declarație de scuze pe Twitter la începutul zilei de 1 aprilie. El a spus că fotografia lui a fost folosită ca „instrument de propagandă” și că îi pare „foarte rău că nu a văzut covorul de rugăciune.”
Păcatul mai mare
Între timp, fostul copreședinte al Partidului Democrat Popular (HDP), Selahattin Demirtaș, și-a exprimat sprijinul în spatele lui Kılıçdaroğlu, împărtășind o fotografie a președintelui Recep Tayyip Erdoğan ținând o copie a Coranului în timpul mitingurilor.
„Este păcat să furi banii oamenilor, încercând să comercializezi Coranul de dragul voturilor sau faptul că ai călcă din greșeală pe covorul de rugăciune? Nu este nevoie să fii musulman pentru a ști răspunsul corect, este suficient să fii om”, scrie Demirtaş, într-o postare pe Twitter.