vineri, aprilie 19, 2024

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Trei jurnalişti greci, care au fost în Turcia pentru a raporta despre cutremure, vor da în judecată statul turc în urma distrugerii echipamentului lor de către angajaţii Direcţiei pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet), conform Turkish Minutes.

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

„Într-o perioadă în care solidaritatea și mass-media sunt atât de importante, nu poate exista niciun temei juridic sau moral pentru distrugerea echipamentului jurnaliştilor. Nu doar că vom căuta despăgubiri pentru prejudiciu, ci vom depune și o plângere penală pentru a identifica și pedepsi oficialii care au comis această infracțiune”, susține Veysel Ok, co-director al MLSA, care oferă asistență juridică jurnaliștilor.

Ce s-a întâmplat?

Jurnaliștii independenții, Kyriakos Finas, Victoras Antonopoulos și Konstantinos Zilos au declarat că au fost avertizați de personalul Diyanet însoțit de mai mulți jandarmi să evite filmarea unui cimitir din Hatay.

Zilos, care trecuse înaintea celorlalți, nu a auzit avertismentul și a fotografiat locul de înmormântare a victimelor cutremurelor. Jurnaliştii au fost apoi duși într-o clădire administrativă aparținând Diyanet, unde camerele și echipamentele lor au fost confiscate.

După ce au așteptat în afara clădirii timp de cinci ore și încă nu li s-au dat echipamentul înapoi, cei trei jurnaliști s-au întors la hotelul lor și au contactat oficialii de la Ambasada Greciei.

Jurnaliștii au luat legătura cu Ali İmran Turgut, șeful regional Adana al Direcției de Comunicații, și li s-a spus că își pot ridica echipamentele de la clădirea Diyanet, situată în apropierea cimitirului.

Cele trei telefoane mobile și două camere ale jurnaliștilor, pe care le estimează că valorează în total 4.500 de euro, le-au fost predate după ce au fost zdrobite.

După ce aceștia s-au întors la Atena, „atașatul de comunicații” de la Ambasada Turciei din Atena le-a spus că vor primi două camere noi drept „cadou” de la agenția de presă de stat Anadolu, însă nu au primit nimic.

Potrivit Reporters Without Borders (RSF), 90 la sută din mass-media națională din Turcia, care s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022 al RSF, este deținută de oameni de afaceri pro-guvernamentali și urmează linia oficială.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.