marți, martie 26, 2024

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Trei jurnalişti greci, care au fost în Turcia pentru a raporta despre cutremure, vor da în judecată statul turc în urma distrugerii echipamentului lor de către angajaţii Direcţiei pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet), conform Turkish Minutes.

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

„Într-o perioadă în care solidaritatea și mass-media sunt atât de importante, nu poate exista niciun temei juridic sau moral pentru distrugerea echipamentului jurnaliştilor. Nu doar că vom căuta despăgubiri pentru prejudiciu, ci vom depune și o plângere penală pentru a identifica și pedepsi oficialii care au comis această infracțiune”, susține Veysel Ok, co-director al MLSA, care oferă asistență juridică jurnaliștilor.

Ce s-a întâmplat?

Jurnaliștii independenții, Kyriakos Finas, Victoras Antonopoulos și Konstantinos Zilos au declarat că au fost avertizați de personalul Diyanet însoțit de mai mulți jandarmi să evite filmarea unui cimitir din Hatay.

Zilos, care trecuse înaintea celorlalți, nu a auzit avertismentul și a fotografiat locul de înmormântare a victimelor cutremurelor. Jurnaliştii au fost apoi duși într-o clădire administrativă aparținând Diyanet, unde camerele și echipamentele lor au fost confiscate.

După ce au așteptat în afara clădirii timp de cinci ore și încă nu li s-au dat echipamentul înapoi, cei trei jurnaliști s-au întors la hotelul lor și au contactat oficialii de la Ambasada Greciei.

Jurnaliștii au luat legătura cu Ali İmran Turgut, șeful regional Adana al Direcției de Comunicații, și li s-a spus că își pot ridica echipamentele de la clădirea Diyanet, situată în apropierea cimitirului.

Cele trei telefoane mobile și două camere ale jurnaliștilor, pe care le estimează că valorează în total 4.500 de euro, le-au fost predate după ce au fost zdrobite.

După ce aceștia s-au întors la Atena, „atașatul de comunicații” de la Ambasada Turciei din Atena le-a spus că vor primi două camere noi drept „cadou” de la agenția de presă de stat Anadolu, însă nu au primit nimic.

Potrivit Reporters Without Borders (RSF), 90 la sută din mass-media națională din Turcia, care s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022 al RSF, este deținută de oameni de afaceri pro-guvernamentali și urmează linia oficială.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.