marți, aprilie 16, 2024

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

47 de persoane au fost reținute într-o operațiune în cinci orașe din Turcia, pentru că au ajutat familiile persoanelor închise în urma represiunilor guvernului turc, conform Turkish Minutes.

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Aceștia au fost acuzați că au oferit sprijin financiar familiilor persoanelor care au fost expulzate din serviciul public prin decrete prezidențiale și care se aflau în închisoare din cauza presupuselor legături cu Mișcarea Gülen.

Un videoclip al operațiunii, postat online de Departamentul de Poliție din İzmir, care arată zeci de mașini de poliție și ofițeri care iau parte dintr-un raid în case pe tonul unui marș naționalist în fundal.

Filmarea a atras critici pe scară largă din partea activiștilor pentru drepturile omului. Aceștia au spus că direcția încearcă să gestioneze percepția publicului ca și cum persoanele vizate ar fi cu adevărat teroriști.

Operația s-a desfășurată și în Istanbul, Ankara, Samsun și Muğla.

Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 24.706 de membri ai forțelor armate, au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete de urgență.

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai mișcării Gulea au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.