Trei jurnalişti greci, care au fost în Turcia pentru a raporta despre cutremure, vor da în judecată statul turc în urma distrugerii echipamentului lor de către angajaţii Direcţiei pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet), conform Turkish Minutes.
Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.
„Într-o perioadă în care solidaritatea și mass-media sunt atât de importante, nu poate exista niciun temei juridic sau moral pentru distrugerea echipamentului jurnaliştilor. Nu doar că vom căuta despăgubiri pentru prejudiciu, ci vom depune și o plângere penală pentru a identifica și pedepsi oficialii care au comis această infracțiune”, susține Veysel Ok, co-director al MLSA, care oferă asistență juridică jurnaliștilor.
Ce s-a întâmplat?
Jurnaliștii independenții, Kyriakos Finas, Victoras Antonopoulos și Konstantinos Zilos au declarat că au fost avertizați de personalul Diyanet însoțit de mai mulți jandarmi să evite filmarea unui cimitir din Hatay.
Zilos, care trecuse înaintea celorlalți, nu a auzit avertismentul și a fotografiat locul de înmormântare a victimelor cutremurelor. Jurnaliştii au fost apoi duși într-o clădire administrativă aparținând Diyanet, unde camerele și echipamentele lor au fost confiscate.
După ce au așteptat în afara clădirii timp de cinci ore și încă nu li s-au dat echipamentul înapoi, cei trei jurnaliști s-au întors la hotelul lor și au contactat oficialii de la Ambasada Greciei.
Jurnaliștii au luat legătura cu Ali İmran Turgut, șeful regional Adana al Direcției de Comunicații, și li s-a spus că își pot ridica echipamentele de la clădirea Diyanet, situată în apropierea cimitirului.
Cele trei telefoane mobile și două camere ale jurnaliștilor, pe care le estimează că valorează în total 4.500 de euro, le-au fost predate după ce au fost zdrobite.
După ce aceștia s-au întors la Atena, „atașatul de comunicații” de la Ambasada Turciei din Atena le-a spus că vor primi două camere noi drept „cadou” de la agenția de presă de stat Anadolu, însă nu au primit nimic.
Potrivit Reporters Without Borders (RSF), 90 la sută din mass-media națională din Turcia, care s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022 al RSF, este deținută de oameni de afaceri pro-guvernamentali și urmează linia oficială.