miercuri, decembrie 6, 2023

Jurnalistă de la Zaman supusă violenței şi hărțuirii sexuale în închisoare

Ayșenur Parıldak, fostă reporteră la ziarul Zaman (actualmente sechestrat de guvern), care se numără printre zecile de jurnaliști închiși după tentativa de lovitură de stat militară, a declarat că a fost supusă violenței fizice și hărțuirii sexuale în închisoare.

DDX0lAbO
Parıldak a fost arestată pe 11 august după opt ​​zile de detenție. Studentă la Facultatea de Drept a Universității din Ankara, jurnalista scria articole pentru Zaman despre instanţele de judecată. Intenţia sa era să-şi termine studiile vara aceasta și să-şi continue cariera de avocat, deoarece fusese concediată de către noii şefi ai  redacţiei ziarului,  numiţi de guvern.

 Ziarista de la Zaman a fost interogată de poliţişti beţi, abuzată şi umilită. Apoi trecută în regim de izolare. Un strigăt dramatic de  “Ajutor!  “ rostit de tânăra jurnalistă şi adresat dramatic, lumii întregi.

 

Într-o scrisoare trimisă din închisoare ziarului Cumhuriyet, Parıldak ea declară : „Am fost supusă violenței și abuzului sexual. Am fost interogată zi și noapte, timp de opt zile. [Polițiştii] m-au interogat cât se aflau în stare de ebrietate, lucru pe care l-au recunoscut fără ezitare. După aceea, a început procesul și iată-mă aici în instanță. Am stat aici, într-o celulă pentru mai multe persoane timp de o lună. Apoi, 20 de persoane au fost transferate în celule individuale, pentru a fi deţinute în izolare. … Mi-e teamă că vor uita de mine aici”.

1280575_620x410Jurnalista a declarat că, în timpul interogatoriului, a fost întrebată de ce avea cont deschis la banca Bank Asya, recent închisă de către guvern datorită legăturilor cu mișcarea de factură religoasă Gülen, învinuită de către Partidul Justiției și Dezvoltării ( AKP) de plănuirea puciului eșuat de pe 15 iulie.Parıldak a spus că avea cont bancar la Bank Asya datorită colaborării pe care o avea instituţia cu Zaman, în speţă în ceea ce priveşte plata salariilor angajaţilor cotidianului.

Ziarului Zaman (care odinioară era cel mai bine vândut ziar din Turcia) i-a fost mai întâi preluată conducerea de către guvern în martie; pe urmă, difuzarea  i-a fost întreruptă în iulie, printr-un decret guvernamental emis datorită afilierii la mișcarea Gülen.

Abuzurile discreţionare, umilinţele şi hărţuirea femeilor aflate în detenţie sau arestate pe motive imaginare, cusute cu aţă albă sau total absurde, continuă în Turcia.Ce fac instanţele internaţionale, ONG-urile care se ocupă de respectarea drepturilor omului  în faţa acestei situaţii fără precedent ?!

 

Parıldak a fost de asemenea întrebată de ce un informator anti-guvernamental, cunoscut sub numele de Fuat Avni, se asociase cu dânsa pe Twitter.”Mi-au găsit o chitanță Starbucks în geantă și m-au întrebat dacă îi trimiteam informații lui Fuat Avni utilizând serviciul de internet WiFi oferit de Starbucks”, a mai spus Parıldak.

Jurnalista a relatat prin ce trec alți deținuți în perioada de după puci. A dezvăluit că o femeie, care lucra ca judecător în momentul arestării, şi-a tăiat venele în închisoare, copleșită fiind de modul în care era tratată.A adăugat că o femeie în vârstă de 60 de ani (în privinţa căreia nu se cunosc decât inițialele numelui – A.B.), a fost forțată să-şi dea jos toate hainele de două ori, pentru a fi percheziţionată.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.