18.6 C
București
sâmbătă, septembrie 26, 2020

Jurnalistă de la Zaman supusă violenței şi hărțuirii sexuale în închisoare

Ayșenur Parıldak, fostă reporteră la ziarul Zaman (actualmente sechestrat de guvern), care se numără printre zecile de jurnaliști închiși după tentativa de lovitură de stat militară, a declarat că a fost supusă violenței fizice și hărțuirii sexuale în închisoare.

DDX0lAbO
Parıldak a fost arestată pe 11 august după opt ​​zile de detenție. Studentă la Facultatea de Drept a Universității din Ankara, jurnalista scria articole pentru Zaman despre instanţele de judecată. Intenţia sa era să-şi termine studiile vara aceasta și să-şi continue cariera de avocat, deoarece fusese concediată de către noii şefi ai  redacţiei ziarului,  numiţi de guvern.

 Ziarista de la Zaman a fost interogată de poliţişti beţi, abuzată şi umilită. Apoi trecută în regim de izolare. Un strigăt dramatic de  “Ajutor!  “ rostit de tânăra jurnalistă şi adresat dramatic, lumii întregi.

 

Într-o scrisoare trimisă din închisoare ziarului Cumhuriyet, Parıldak ea declară : „Am fost supusă violenței și abuzului sexual. Am fost interogată zi și noapte, timp de opt zile. [Polițiştii] m-au interogat cât se aflau în stare de ebrietate, lucru pe care l-au recunoscut fără ezitare. După aceea, a început procesul și iată-mă aici în instanță. Am stat aici, într-o celulă pentru mai multe persoane timp de o lună. Apoi, 20 de persoane au fost transferate în celule individuale, pentru a fi deţinute în izolare. … Mi-e teamă că vor uita de mine aici”.

1280575_620x410Jurnalista a declarat că, în timpul interogatoriului, a fost întrebată de ce avea cont deschis la banca Bank Asya, recent închisă de către guvern datorită legăturilor cu mișcarea de factură religoasă Gülen, învinuită de către Partidul Justiției și Dezvoltării ( AKP) de plănuirea puciului eșuat de pe 15 iulie.Parıldak a spus că avea cont bancar la Bank Asya datorită colaborării pe care o avea instituţia cu Zaman, în speţă în ceea ce priveşte plata salariilor angajaţilor cotidianului.

Ziarului Zaman (care odinioară era cel mai bine vândut ziar din Turcia) i-a fost mai întâi preluată conducerea de către guvern în martie; pe urmă, difuzarea  i-a fost întreruptă în iulie, printr-un decret guvernamental emis datorită afilierii la mișcarea Gülen.

Abuzurile discreţionare, umilinţele şi hărţuirea femeilor aflate în detenţie sau arestate pe motive imaginare, cusute cu aţă albă sau total absurde, continuă în Turcia.Ce fac instanţele internaţionale, ONG-urile care se ocupă de respectarea drepturilor omului  în faţa acestei situaţii fără precedent ?!

 

Parıldak a fost de asemenea întrebată de ce un informator anti-guvernamental, cunoscut sub numele de Fuat Avni, se asociase cu dânsa pe Twitter.”Mi-au găsit o chitanță Starbucks în geantă și m-au întrebat dacă îi trimiteam informații lui Fuat Avni utilizând serviciul de internet WiFi oferit de Starbucks”, a mai spus Parıldak.

Jurnalista a relatat prin ce trec alți deținuți în perioada de după puci. A dezvăluit că o femeie, care lucra ca judecător în momentul arestării, şi-a tăiat venele în închisoare, copleșită fiind de modul în care era tratată.A adăugat că o femeie în vârstă de 60 de ani (în privinţa căreia nu se cunosc decât inițialele numelui – A.B.), a fost forțată să-şi dea jos toate hainele de două ori, pentru a fi percheziţionată.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Agentul turc susține că a fost pus de Turcia să asasineze un politician kurd din Austria

Un argent turc care care lucrează pentru serviciul național de informații turc MİT s-a autodenunțat la autoritățile austriece că i s-a ordonat, în august, să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează Ahval News.

Jurnalist turc, autoexilat în Suedia a fost atacat:” Au început să mă lovească cu pumnii în față și în cap ”

Un jurnalist turc a fost atacat, ieri, lângă casa sa din Suedia, urmând să fie internat cu răni grave,

Turcia: Membrele Fancy Women Bike Ride s-au plimbat separat din cauza pandemiei COVID-19

Fancy Women Bike Ride, care a fost organizat din 2013 pentru a încuraja mersul cu bicicletele, a fost sărbătorită anul acesta prin ...

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.