luni, decembrie 9, 2024

Jurnalistă de la Zaman supusă violenței şi hărțuirii sexuale în închisoare

Ayșenur Parıldak, fostă reporteră la ziarul Zaman (actualmente sechestrat de guvern), care se numără printre zecile de jurnaliști închiși după tentativa de lovitură de stat militară, a declarat că a fost supusă violenței fizice și hărțuirii sexuale în închisoare.

DDX0lAbO
Parıldak a fost arestată pe 11 august după opt ​​zile de detenție. Studentă la Facultatea de Drept a Universității din Ankara, jurnalista scria articole pentru Zaman despre instanţele de judecată. Intenţia sa era să-şi termine studiile vara aceasta și să-şi continue cariera de avocat, deoarece fusese concediată de către noii şefi ai  redacţiei ziarului,  numiţi de guvern.

 Ziarista de la Zaman a fost interogată de poliţişti beţi, abuzată şi umilită. Apoi trecută în regim de izolare. Un strigăt dramatic de  “Ajutor!  “ rostit de tânăra jurnalistă şi adresat dramatic, lumii întregi.

 

Într-o scrisoare trimisă din închisoare ziarului Cumhuriyet, Parıldak ea declară : „Am fost supusă violenței și abuzului sexual. Am fost interogată zi și noapte, timp de opt zile. [Polițiştii] m-au interogat cât se aflau în stare de ebrietate, lucru pe care l-au recunoscut fără ezitare. După aceea, a început procesul și iată-mă aici în instanță. Am stat aici, într-o celulă pentru mai multe persoane timp de o lună. Apoi, 20 de persoane au fost transferate în celule individuale, pentru a fi deţinute în izolare. … Mi-e teamă că vor uita de mine aici”.

1280575_620x410Jurnalista a declarat că, în timpul interogatoriului, a fost întrebată de ce avea cont deschis la banca Bank Asya, recent închisă de către guvern datorită legăturilor cu mișcarea de factură religoasă Gülen, învinuită de către Partidul Justiției și Dezvoltării ( AKP) de plănuirea puciului eșuat de pe 15 iulie.Parıldak a spus că avea cont bancar la Bank Asya datorită colaborării pe care o avea instituţia cu Zaman, în speţă în ceea ce priveşte plata salariilor angajaţilor cotidianului.

Ziarului Zaman (care odinioară era cel mai bine vândut ziar din Turcia) i-a fost mai întâi preluată conducerea de către guvern în martie; pe urmă, difuzarea  i-a fost întreruptă în iulie, printr-un decret guvernamental emis datorită afilierii la mișcarea Gülen.

Abuzurile discreţionare, umilinţele şi hărţuirea femeilor aflate în detenţie sau arestate pe motive imaginare, cusute cu aţă albă sau total absurde, continuă în Turcia.Ce fac instanţele internaţionale, ONG-urile care se ocupă de respectarea drepturilor omului  în faţa acestei situaţii fără precedent ?!

 

Parıldak a fost de asemenea întrebată de ce un informator anti-guvernamental, cunoscut sub numele de Fuat Avni, se asociase cu dânsa pe Twitter.”Mi-au găsit o chitanță Starbucks în geantă și m-au întrebat dacă îi trimiteam informații lui Fuat Avni utilizând serviciul de internet WiFi oferit de Starbucks”, a mai spus Parıldak.

Jurnalista a relatat prin ce trec alți deținuți în perioada de după puci. A dezvăluit că o femeie, care lucra ca judecător în momentul arestării, şi-a tăiat venele în închisoare, copleșită fiind de modul în care era tratată.A adăugat că o femeie în vârstă de 60 de ani (în privinţa căreia nu se cunosc decât inițialele numelui – A.B.), a fost forțată să-şi dea jos toate hainele de două ori, pentru a fi percheziţionată.

9 protestatari arestați după ce au întrerupt discursul lui Erdogan: „Nu mai alimentați genocidul”

Incidentul a avut loc vineri, în timpul discursului televizat al lui Erdogan la Forumul Mondial TRT de la Istanbul. În timp ce președintele s-a adresat audienței, protestatarii au acuzat administrația sa de ipocrizie, strigând sloganuri precum „Navele poartă bombe în Gaza” și „Sioniștii își continuă operațiunile în mările și porturile noastre”.