vineri, ianuarie 22, 2021

Jurnalistă de la Zaman supusă violenței şi hărțuirii sexuale în închisoare

Ayșenur Parıldak, fostă reporteră la ziarul Zaman (actualmente sechestrat de guvern), care se numără printre zecile de jurnaliști închiși după tentativa de lovitură de stat militară, a declarat că a fost supusă violenței fizice și hărțuirii sexuale în închisoare.

DDX0lAbO
Parıldak a fost arestată pe 11 august după opt ​​zile de detenție. Studentă la Facultatea de Drept a Universității din Ankara, jurnalista scria articole pentru Zaman despre instanţele de judecată. Intenţia sa era să-şi termine studiile vara aceasta și să-şi continue cariera de avocat, deoarece fusese concediată de către noii şefi ai  redacţiei ziarului,  numiţi de guvern.

 Ziarista de la Zaman a fost interogată de poliţişti beţi, abuzată şi umilită. Apoi trecută în regim de izolare. Un strigăt dramatic de  “Ajutor!  “ rostit de tânăra jurnalistă şi adresat dramatic, lumii întregi.

 

Într-o scrisoare trimisă din închisoare ziarului Cumhuriyet, Parıldak ea declară : „Am fost supusă violenței și abuzului sexual. Am fost interogată zi și noapte, timp de opt zile. [Polițiştii] m-au interogat cât se aflau în stare de ebrietate, lucru pe care l-au recunoscut fără ezitare. După aceea, a început procesul și iată-mă aici în instanță. Am stat aici, într-o celulă pentru mai multe persoane timp de o lună. Apoi, 20 de persoane au fost transferate în celule individuale, pentru a fi deţinute în izolare. … Mi-e teamă că vor uita de mine aici”.

1280575_620x410Jurnalista a declarat că, în timpul interogatoriului, a fost întrebată de ce avea cont deschis la banca Bank Asya, recent închisă de către guvern datorită legăturilor cu mișcarea de factură religoasă Gülen, învinuită de către Partidul Justiției și Dezvoltării ( AKP) de plănuirea puciului eșuat de pe 15 iulie.Parıldak a spus că avea cont bancar la Bank Asya datorită colaborării pe care o avea instituţia cu Zaman, în speţă în ceea ce priveşte plata salariilor angajaţilor cotidianului.

Ziarului Zaman (care odinioară era cel mai bine vândut ziar din Turcia) i-a fost mai întâi preluată conducerea de către guvern în martie; pe urmă, difuzarea  i-a fost întreruptă în iulie, printr-un decret guvernamental emis datorită afilierii la mișcarea Gülen.

Abuzurile discreţionare, umilinţele şi hărţuirea femeilor aflate în detenţie sau arestate pe motive imaginare, cusute cu aţă albă sau total absurde, continuă în Turcia.Ce fac instanţele internaţionale, ONG-urile care se ocupă de respectarea drepturilor omului  în faţa acestei situaţii fără precedent ?!

 

Parıldak a fost de asemenea întrebată de ce un informator anti-guvernamental, cunoscut sub numele de Fuat Avni, se asociase cu dânsa pe Twitter.”Mi-au găsit o chitanță Starbucks în geantă și m-au întrebat dacă îi trimiteam informații lui Fuat Avni utilizând serviciul de internet WiFi oferit de Starbucks”, a mai spus Parıldak.

Jurnalista a relatat prin ce trec alți deținuți în perioada de după puci. A dezvăluit că o femeie, care lucra ca judecător în momentul arestării, şi-a tăiat venele în închisoare, copleșită fiind de modul în care era tratată.A adăugat că o femeie în vârstă de 60 de ani (în privinţa căreia nu se cunosc decât inițialele numelui – A.B.), a fost forțată să-şi dea jos toate hainele de două ori, pentru a fi percheziţionată.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.