vineri, ianuarie 7, 2022

Jurnalistă de la Zaman supusă violenței şi hărțuirii sexuale în închisoare

Ayșenur Parıldak, fostă reporteră la ziarul Zaman (actualmente sechestrat de guvern), care se numără printre zecile de jurnaliști închiși după tentativa de lovitură de stat militară, a declarat că a fost supusă violenței fizice și hărțuirii sexuale în închisoare.

DDX0lAbO
Parıldak a fost arestată pe 11 august după opt ​​zile de detenție. Studentă la Facultatea de Drept a Universității din Ankara, jurnalista scria articole pentru Zaman despre instanţele de judecată. Intenţia sa era să-şi termine studiile vara aceasta și să-şi continue cariera de avocat, deoarece fusese concediată de către noii şefi ai  redacţiei ziarului,  numiţi de guvern.

 Ziarista de la Zaman a fost interogată de poliţişti beţi, abuzată şi umilită. Apoi trecută în regim de izolare. Un strigăt dramatic de  “Ajutor!  “ rostit de tânăra jurnalistă şi adresat dramatic, lumii întregi.

 

Într-o scrisoare trimisă din închisoare ziarului Cumhuriyet, Parıldak ea declară : „Am fost supusă violenței și abuzului sexual. Am fost interogată zi și noapte, timp de opt zile. [Polițiştii] m-au interogat cât se aflau în stare de ebrietate, lucru pe care l-au recunoscut fără ezitare. După aceea, a început procesul și iată-mă aici în instanță. Am stat aici, într-o celulă pentru mai multe persoane timp de o lună. Apoi, 20 de persoane au fost transferate în celule individuale, pentru a fi deţinute în izolare. … Mi-e teamă că vor uita de mine aici”.

1280575_620x410Jurnalista a declarat că, în timpul interogatoriului, a fost întrebată de ce avea cont deschis la banca Bank Asya, recent închisă de către guvern datorită legăturilor cu mișcarea de factură religoasă Gülen, învinuită de către Partidul Justiției și Dezvoltării ( AKP) de plănuirea puciului eșuat de pe 15 iulie.Parıldak a spus că avea cont bancar la Bank Asya datorită colaborării pe care o avea instituţia cu Zaman, în speţă în ceea ce priveşte plata salariilor angajaţilor cotidianului.

Ziarului Zaman (care odinioară era cel mai bine vândut ziar din Turcia) i-a fost mai întâi preluată conducerea de către guvern în martie; pe urmă, difuzarea  i-a fost întreruptă în iulie, printr-un decret guvernamental emis datorită afilierii la mișcarea Gülen.

Abuzurile discreţionare, umilinţele şi hărţuirea femeilor aflate în detenţie sau arestate pe motive imaginare, cusute cu aţă albă sau total absurde, continuă în Turcia.Ce fac instanţele internaţionale, ONG-urile care se ocupă de respectarea drepturilor omului  în faţa acestei situaţii fără precedent ?!

 

Parıldak a fost de asemenea întrebată de ce un informator anti-guvernamental, cunoscut sub numele de Fuat Avni, se asociase cu dânsa pe Twitter.”Mi-au găsit o chitanță Starbucks în geantă și m-au întrebat dacă îi trimiteam informații lui Fuat Avni utilizând serviciul de internet WiFi oferit de Starbucks”, a mai spus Parıldak.

Jurnalista a relatat prin ce trec alți deținuți în perioada de după puci. A dezvăluit că o femeie, care lucra ca judecător în momentul arestării, şi-a tăiat venele în închisoare, copleșită fiind de modul în care era tratată.A adăugat că o femeie în vârstă de 60 de ani (în privinţa căreia nu se cunosc decât inițialele numelui – A.B.), a fost forțată să-şi dea jos toate hainele de două ori, pentru a fi percheziţionată.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.