Doi jurnalişti aflați în exil au participat la o dezbatere în București. Abdullah Bozkurt și Levent Kenez au povestit cum a fost umilită presa, urmând și alte idei. Participanții au fost de acord că libertatea presei în Turcia este mai greu de obținut decât au crezut.
În timpul prezentării lui Kenez, aceasta a ilustrat cum îl consideră presa turcă pe colegului său de breazdă Bozkurt, drept terorist fugitiv. Chiar dacă este în exil de trei ani, jurnalistul de investigație Abdullah Bozkurt este încă urmărit. Mai mult de atât, au fost chiar publicate afișe care puneau preț pe fotografia lui.
‘’Inclusiv familiile sunt urmărite. De exemplu, în cazul meu, după ce am fugit din Turcia, a fost arestată mama mea, de 79 de ani. A stat în închisoare o zi, doar pentru că mi-a trimis un mesaj să știe dacă sunt în viață. Apoi l-au arestat pe socrul meu, pe care l-au ținut o lună în închisoare. Deci, chiar dacă suntem refugiați în alte țări și continuăm să scriem critic, sunt urmăriți membri ai familiilor noastre, ca formă de intimidare’’, a declarat el, interviul publicat la judiciare.ro
Bozkurt a povestit și despre lipsa de dreptul la apărare a ziariștilor din Turcia.
”A devenit aproape o misiune imposibilă să găsești un avocat care să te apere ca jurnalist, dacă ai fost acuzat cum am spus mai devreme. Lipsa unui avocat este o altă formă de cenzură a presei din Turcia. La ora actuală sunt arestați peste 700 de avocați, inclusiv avocați proeminenți și șefi ai Asociației Barourilor, care au îndrăznit să apere sau să consilieze persoane incomode guvernului”, a adăugat acesta.
După tentativa de lovitură de stat din vara lui 2016, un număr de 191 de jurnalişti se află astăzi în închisori în Turcia: 91 sunt arestaţi, iar 97 au fost deja condamnaţi. După Turcia urmează China, cu 47 de jurnalişti în închisoare şi Egiptul cu 25 de jurnalişti.