vineri, februarie 16, 2024

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”


Un jurnalist a fost arestat de un tribunal turcesc, în urma unui interviu de strada pe care l-a difuzat pe Youtube, conform Turkish Minutes.

Hasan Köksoy, care deține un canal YouTube numit „Corespondentul cu el însuși”, cu 141.000 de abonați, a scris pe Twitter că și-a petrecut noaptea în detenție din cauza interviului și s-a prezentat în fața unui procuror.

„Procurorul m-a trimis în judecată, cerând arestarea mea. Am auzit că persoana pe care am intervievat-o a fost arestată”, scrie jurnalistul pe Twitter.

În interviu, un bărbat neidentificat spune că guvernul folosește oamenii de ani de zile.

 „Și-au umplut buzunarele, stomacul, casele, cutiile de pantofi și avioanele, tot timpul vorbesc despre puteri străine, conspirații ale Statelor Unite. Destul! Să-i ia naiba pe cei care au furat pâinea acestui popor. … Avem nevoie de o revoluție. Trebuie să ne ridicăm!”,  spune bărbatul.

În videoclip se vede o mulțime care îi aplaudă cuvintele. „Dacă ți-e frică, tu vei fi cel care urmează [să fie arestat]. Turcii vor fi la coadă, și kurzii. Nu ar trebui să-ți fie frică. Nu ar trebui să tăcem. Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”, continuă acesta.

El continuă apoi spunând că președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aliatul său, liderul Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), Devlet Bahçeli, și ministrul de Interne Süleyman Soylu, sunt șefii hoților.

„Ne pot duce la secția de poliție, ne pot aresta, dar nu vom fi închiși”, exclamă bărbatul.

În urma preluării de către stat a mass-media, platformele de social media, precum și site-urile de știri online rămân printre ultimele bastioane ale jurnalismului critic din Turcia. Jurnalismul pe YouTube a fost deosebit de popular, mulți jurnalişti tineri realizând interviuri stradale în toată țara, cerând oamenilor părerea lor despre subiecte populare.

Turcia s-a clasat pe locul 153 dintre 180 de țări în indicele mondial al libertății presei 2021, publicat de Reporterii fără frontiere (RSF) în aprilie.

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.