luni, iulie 15, 2024

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”


Un jurnalist a fost arestat de un tribunal turcesc, în urma unui interviu de strada pe care l-a difuzat pe Youtube, conform Turkish Minutes.

Hasan Köksoy, care deține un canal YouTube numit „Corespondentul cu el însuși”, cu 141.000 de abonați, a scris pe Twitter că și-a petrecut noaptea în detenție din cauza interviului și s-a prezentat în fața unui procuror.

„Procurorul m-a trimis în judecată, cerând arestarea mea. Am auzit că persoana pe care am intervievat-o a fost arestată”, scrie jurnalistul pe Twitter.

În interviu, un bărbat neidentificat spune că guvernul folosește oamenii de ani de zile.

 „Și-au umplut buzunarele, stomacul, casele, cutiile de pantofi și avioanele, tot timpul vorbesc despre puteri străine, conspirații ale Statelor Unite. Destul! Să-i ia naiba pe cei care au furat pâinea acestui popor. … Avem nevoie de o revoluție. Trebuie să ne ridicăm!”,  spune bărbatul.

În videoclip se vede o mulțime care îi aplaudă cuvintele. „Dacă ți-e frică, tu vei fi cel care urmează [să fie arestat]. Turcii vor fi la coadă, și kurzii. Nu ar trebui să-ți fie frică. Nu ar trebui să tăcem. Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”, continuă acesta.

El continuă apoi spunând că președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aliatul său, liderul Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), Devlet Bahçeli, și ministrul de Interne Süleyman Soylu, sunt șefii hoților.

„Ne pot duce la secția de poliție, ne pot aresta, dar nu vom fi închiși”, exclamă bărbatul.

În urma preluării de către stat a mass-media, platformele de social media, precum și site-urile de știri online rămân printre ultimele bastioane ale jurnalismului critic din Turcia. Jurnalismul pe YouTube a fost deosebit de popular, mulți jurnalişti tineri realizând interviuri stradale în toată țara, cerând oamenilor părerea lor despre subiecte populare.

Turcia s-a clasat pe locul 153 dintre 180 de țări în indicele mondial al libertății presei 2021, publicat de Reporterii fără frontiere (RSF) în aprilie.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.