miercuri, august 31, 2022

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească, relatează Turkish Minutes.

Într-o postare pe pe Twitter, Comisia de cadeți militari a anunțat eliberea acestora.

„Cei zece colegi ai noștri sunt liberi în acest moment. La audierea TRT/Digitürk de astăzi, încă zece dintre colegii noștri au fost eliberați, în timp ce 24 sunt încă în închisoare pentru aceleași acuzații. Toți cadeții sunt egali și toți sunt nevinovați! Unde ne va conduce dreptatea este clar. Elibereaza-ți colegii noștri înainte de a fi prea târziu!”, se arată în postare.

Foștii cadeți militari au luat parte la raiduri în clădirile postului de stat turcesc, TRT și ale furnizorului de televiziune prin satelit, Digiturk în noaptea tentativei de lovitură de stat în Turcia, din 15 iulie 2016. Ei au fost condamnați anterior pe viață de un înalt tribunal penal din Istanbul, acuzație care au fost menținută de o curte regională de apel în ianuarie 2018. Cu toate acestea, cadeții sunt acum rejudecați după ce Curtea Supremă de Apel a anulat condamnările în aprilie.

Curtea de apel a decis ca cadeții să fie rejudecați pentru acuzații de încălcare a constituției în timpul tentativei de lovitură de stat, care necesită o pedeapsă mai mică.

O înaltă instanță penală din Istanbul a hotărât eliberarea celor 10 cadeți la o audiere de miercuri, în timp ce procesul cadeților militari rămași a fost amânat.

Un total de 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018. 178 de cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și tentativă de răsturnare a guvernului turc prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții spun că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.