vineri, ianuarie 7, 2022

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească, relatează Turkish Minutes.

Într-o postare pe pe Twitter, Comisia de cadeți militari a anunțat eliberea acestora.

„Cei zece colegi ai noștri sunt liberi în acest moment. La audierea TRT/Digitürk de astăzi, încă zece dintre colegii noștri au fost eliberați, în timp ce 24 sunt încă în închisoare pentru aceleași acuzații. Toți cadeții sunt egali și toți sunt nevinovați! Unde ne va conduce dreptatea este clar. Elibereaza-ți colegii noștri înainte de a fi prea târziu!”, se arată în postare.

Foștii cadeți militari au luat parte la raiduri în clădirile postului de stat turcesc, TRT și ale furnizorului de televiziune prin satelit, Digiturk în noaptea tentativei de lovitură de stat în Turcia, din 15 iulie 2016. Ei au fost condamnați anterior pe viață de un înalt tribunal penal din Istanbul, acuzație care au fost menținută de o curte regională de apel în ianuarie 2018. Cu toate acestea, cadeții sunt acum rejudecați după ce Curtea Supremă de Apel a anulat condamnările în aprilie.

Curtea de apel a decis ca cadeții să fie rejudecați pentru acuzații de încălcare a constituției în timpul tentativei de lovitură de stat, care necesită o pedeapsă mai mică.

O înaltă instanță penală din Istanbul a hotărât eliberarea celor 10 cadeți la o audiere de miercuri, în timp ce procesul cadeților militari rămași a fost amânat.

Un total de 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018. 178 de cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și tentativă de răsturnare a guvernului turc prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții spun că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan