vineri, decembrie 1, 2023

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Cadrele universitare și studenții de la Universitatea Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase universități din Turcia, marchează cea de-a 1000-a zi de proteste împotriva numirii rectorului de către Erdoğan, conform Gazete Duvar.

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

„Am spus-o de 1000 de ori: Nu acceptăm! Nu ne vom da bătuți!”, se arată în comunicat.

Academicienii au menționat, de asemenea, practicile rectorului numit Naci İnci, care au afectat grav reputația și funcționarea universității.

„Până când în Turcia nu se va realiza idealul unei universități bazate pe principii libere, autonome, democratice și participative: nu acceptăm! Nu ne vom da bătuți!”, au adăugat aceștia.

Ce s-a întamplat?

După numirea personajului pro-guvernamental, Melih Bulu, ca rector de către președintele Recep Tayyip Erdoğan în ianuarie 2021, studenții și cadrele universitare ai universității au lansat un protest cerând demisia acestuia.

După un protest de luni de zile, Bulu a fost în cele din urmă demis de Erdoğan din funcție în iulie 2021. O lună mai târziu, în august, din nou printr-un decret prezidențial, Naci İnci a fost cel care și-a asumat funcția de rector al prestigioasei instituții, în ciuda ratelor ridicate de dezaprobare a comunității.

Academicienii și studenții continuă să protesteze împotriva numirii lui İnci. În acest proces, unii studenți au fost reținuți și au stat în spatele gratiilor luni de zile, în timp ce mai mulți academicieni renumiți au fost demiși.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.