duminică, iunie 23, 2024

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Cadrele universitare și studenții de la Universitatea Boğaziçi, una dintre cele mai prestigioase universități din Turcia, marchează cea de-a 1000-a zi de proteste împotriva numirii rectorului de către Erdoğan, conform Gazete Duvar.

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

„Am spus-o de 1000 de ori: Nu acceptăm! Nu ne vom da bătuți!”, se arată în comunicat.

Academicienii au menționat, de asemenea, practicile rectorului numit Naci İnci, care au afectat grav reputația și funcționarea universității.

„Până când în Turcia nu se va realiza idealul unei universități bazate pe principii libere, autonome, democratice și participative: nu acceptăm! Nu ne vom da bătuți!”, au adăugat aceștia.

Ce s-a întamplat?

După numirea personajului pro-guvernamental, Melih Bulu, ca rector de către președintele Recep Tayyip Erdoğan în ianuarie 2021, studenții și cadrele universitare ai universității au lansat un protest cerând demisia acestuia.

După un protest de luni de zile, Bulu a fost în cele din urmă demis de Erdoğan din funcție în iulie 2021. O lună mai târziu, în august, din nou printr-un decret prezidențial, Naci İnci a fost cel care și-a asumat funcția de rector al prestigioasei instituții, în ciuda ratelor ridicate de dezaprobare a comunității.

Academicienii și studenții continuă să protesteze împotriva numirii lui İnci. În acest proces, unii studenți au fost reținuți și au stat în spatele gratiilor luni de zile, în timp ce mai mulți academicieni renumiți au fost demiși.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.