joi, ianuarie 12, 2023

Istanbul: Un muzeu dedicat lui Erdogan va fi inaugurat înainte de alegeri


Un muzeu dedicat președintelui Turciei și liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ, Recep Tayyip Erdoğan, va fi deschis înainte de alegeri din vară, conform Turkish Minutes.

Un muzeu cu mai multe etaje va fi deschis în cartierul Kasımpaşa, din Istanbul, unde s-a născut Erdogan și și-a petrecut primii ani.

Clădirea este situată lângă apă, are o grădină mare și a fost proiectat în stiluri arhitecturale populare în timpul Imperiului Otoman.

Proiectul va fi realizat de Outdoor Factory, o companie cunoscută pentru legăturile strânse cu guvernul AKP.

Muzeul va expune fotografii și videoclipuri din copilăria lui Erdoğan, timpul petrecut în fotbalul amator și viața lui înainte și mai ales în timpul carierei sale politice, precum și imagini cu membrii familiei sale.

Efectele vizuale vor fi proiectate pe pereții și pe fața clădirii.

Propietarul terenului și cazul Panama Papers

Proprietarul terenului pe care va fi construit muzeul este omul de afaceri pro-guvernamental Fettah Tamince, fondatorul și președintele Rixos Hotels, ale căror opt companii offshore din Malta și BVI au fost dezvăluite anterior în Panama și Paradise Papers.

Tamince s-a confruntat și cu acuzații de delapidare și apartenență la o organizație teroristă, dar au fost retrase mai târziu.

Erdogan a fost prim-ministru al Turciei din 2003 până în 2014 și primar al Istanbulului din 1994 până în 1998. El a fondat AKP în 2001, ceea ce a condus la victorii electorale la alegerile generale din 2002, 2007 și 2011 înainte de a fi obligat să demisioneze pentru funcția de președinte în 2014. Ulterior, a revenit la conducerea AKP în 2017, în urma unui referendum în acel an.

Turcia: Luna decembrie a anului 2022, cea mai călduroasă din ultimii 52 de ani

Temperatura medie în decembrie 2022 a crescut cu 3,2 grade și a ajuns la 8 grade, această valoare fiind mai mare din ultimii 52 de ani.

Rusia-Ucraina: Comisarii pentru drepturile omului s-a întâlnit în Ankara

O sursă turcă susține că Moskalkova și Lubinets au discut despre un coridor umanitar și despre situația copiilor care au fugit de război. Probleme precum coridorul pentru cereale din Marea Neagră sau un potențial schimb de prizonieri vor fi discutate la niveluri mai înalte.

Presa în Turcia: 1 jurnalist ucis și 39 închiși după gratii în 2022

În decembrie, într-o mișcare care a confirmat temerile criticilor legii, Turcia a văzut prima arestare a unui jurnalist în temeiul legii dezinformarii.

Alegi 2023: Erdogan anunță posibilitatea să aibă loc mai devreme „luând în considerare condițiile sezoniere”

Într-un discurs de la Ankara, Erdogan a susținut că alegerile vor fi puțin mai devreme pentru a nu se intersecta cu sezonul estival.

Vremuri grele pentru îndrăgostiți. Costul întâlnirilor mai mult de 3.500 de lire pe lună

În cadrul sondajului, 1000 de participanți selectați aleatoriu cu vârsta cuprinsă între 27 și 35 de ani au fost întrebați cât cheltuiesc în timpul întâlnirilor lor.

Istanbul: Un iepure a provocat un accident pe aeroport

Aeronava de tip Airbus 320 Neo de la Pegasus Airlines, care efectuează zborul Munchen-Istanbul PC1022, a lovit un iepure care a intrat pe pistă la ora 19.13 în timpul aterizării sale pe aeroportul Sabiha Gökçen.

Crimă în Turcia: 6 reținuți în legătură cu uciderea fostului președinte al Lupilor Gri

Sinan Ateş, un academic și fostul președinte al Lupilor Gri, a fost împușcat mortal în capitala Ankara săptămâna trecută. 

Faimoasa avocată din Turcia, printre cele trei femei laurate a Premiului Olof Palme din Suedia 2023

Eren Keskin, alături de Marta Chumalo, expertă de gen și psiholog din Ucraina, și Narges Mohammadi, jurnalist și activist pentru drepturile omului din Iran, sunt cele trei femei laureate.