joi, aprilie 7, 2022

Istanbul: U sau M? Simbolul de la metrou stârnește dezbaterile


O postare pe rețelele sociale a ministrului transporturilor și infrastructurii a declanșat o nouă dezbatere cu privire la semnul pentru stațiile de metrou din Istanbul, conform presei turcești.

Ministrul Adil Karaismailoğlu a distribuit o fotografie a unui „U” mare în locul unui „M” tradițional la noua linie de metrou care leagă Aeroportul Istanbul de cartierul Gayrettepe. 

Karaismailoğlu și-a clarificat postarea pe rețelele sociale în comentariile publicate de mass-media, insistând că semnul va fi ridicat pe toate noile stații de metrou construite de ministerul său.

„Alții vor doar să gestioneze percepția publică, fără a face nimic. Acesta este motivul pentru care au fost criticați”, s-a apărat ministrul.

Cu privire la întrebarea dacă ar provoca confuzie pentru oamenii noi în oraș, ministrul a spus că „metrou” era deja scris sub gigantul U plasat pe semn.

Anterior, purtătorul de cuvânt al municipalității, Murat Ongun, a scris pe Twitter că semnul metroului pentru Istanbul a fost „M” din 1992 și că va rămâne așa. 

De la ce vine U?

Tradiționalul „M” de la metrou este schimbat cu „U” de la „ulaștırma” care înseamnă transport în limba turcă.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.