marți, iulie 16, 2024

Istanbul: Soția faimosului politician închis, Demirtaş, vrea să fie primarul metropolei

Soția politicianului închis, Selahattin Demirtaş, este dispusă să candideze pentru funcția de primar a Istanbulului la alegerile din martie 2024, conform presei turcești.

Başak Demirtaş, soţia politicianului kurd întemniţat Selahattin Demirtaş, a declarat, pe 21 ianuarie, într-un interviu acorda Artı Gerçek, că este deschisă să devină candidată la funcţia de primar al Partidului Democraţie şi Egalitate (DEM) de la Istanbul în cazul în care poporul şi partidul decid să o nominalizeze.

„Dacă publicul o cere, dacă credem că candidatura mea ar deschide drumul către democrație și pace publică, aș lua în considerare să candidez”, a spus Demirtaș, adăugând că Partidul DEM va prezenta un candidat la Istanbul pentru a „câștiga”, mai degrabă decât pentru a sprijini sau slăbi un alt candidat.

Numele lui Başak Demirtaş a circulat ca potenţial candidat al partidului. Personalitățile din opoziție susțin că un candidat al Partidului DEM va împărți votul și va pune în pericol pierderea în fața partidului AKP, condus de Erdogan.

Demirtaş a adăugat că partidul nu ia făcut încă o ofertă pentru Municipiul Metropolitan din Istanbul.

Până acum, actualul primar Ekrem İmamoğlu de la CHP și fostul ministru al Urbanizării Murat Kurum de la AKP și-au declarat candidaturile pentru Istanbul la alegerile locale din 31 martie.

Despre Demirtaş

Başak Demirtaş este o figură îndrăgită printre cercurile pro-kurde şi joacă un rol activ în susţinerea eliberării lui Selahattin Demirtaş.

Selahattin Demirtaș este fostul copreședinte al Partidului Democrației și Egalității Populare (HDP), care a devenit ulterior Partidul DEM. Politicianul a fost închis din noiembrie 2016 împreună cu copreședintele Figen Yüksekdağ, riscând ani grei de închisoare pentru acuzații legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În iunie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că Turcia a încălcat articolul 5, clauza 4 (dreptul la o revizuire rapidă a legalității detenției) a Convenției Europene a Drepturilor Omului, în cazul co-președinților HDP.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.