miercuri, februarie 21, 2024

Istanbul: Soția faimosului politician închis, Demirtaş, vrea să fie primarul metropolei

Soția politicianului închis, Selahattin Demirtaş, este dispusă să candideze pentru funcția de primar a Istanbulului la alegerile din martie 2024, conform presei turcești.

Başak Demirtaş, soţia politicianului kurd întemniţat Selahattin Demirtaş, a declarat, pe 21 ianuarie, într-un interviu acorda Artı Gerçek, că este deschisă să devină candidată la funcţia de primar al Partidului Democraţie şi Egalitate (DEM) de la Istanbul în cazul în care poporul şi partidul decid să o nominalizeze.

„Dacă publicul o cere, dacă credem că candidatura mea ar deschide drumul către democrație și pace publică, aș lua în considerare să candidez”, a spus Demirtaș, adăugând că Partidul DEM va prezenta un candidat la Istanbul pentru a „câștiga”, mai degrabă decât pentru a sprijini sau slăbi un alt candidat.

Numele lui Başak Demirtaş a circulat ca potenţial candidat al partidului. Personalitățile din opoziție susțin că un candidat al Partidului DEM va împărți votul și va pune în pericol pierderea în fața partidului AKP, condus de Erdogan.

Demirtaş a adăugat că partidul nu ia făcut încă o ofertă pentru Municipiul Metropolitan din Istanbul.

Până acum, actualul primar Ekrem İmamoğlu de la CHP și fostul ministru al Urbanizării Murat Kurum de la AKP și-au declarat candidaturile pentru Istanbul la alegerile locale din 31 martie.

Despre Demirtaş

Başak Demirtaş este o figură îndrăgită printre cercurile pro-kurde şi joacă un rol activ în susţinerea eliberării lui Selahattin Demirtaş.

Selahattin Demirtaș este fostul copreședinte al Partidului Democrației și Egalității Populare (HDP), care a devenit ulterior Partidul DEM. Politicianul a fost închis din noiembrie 2016 împreună cu copreședintele Figen Yüksekdağ, riscând ani grei de închisoare pentru acuzații legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În iunie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că Turcia a încălcat articolul 5, clauza 4 (dreptul la o revizuire rapidă a legalității detenției) a Convenției Europene a Drepturilor Omului, în cazul co-președinților HDP.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.