joi, aprilie 25, 2024

Istanbul: Șapte mâncăruri delicioase de stradă pe care nu trebuie să le ratezi

La ce acordați atenție atunci când pregătiți un plan de călătorie?Plănuiește fiecare minut al călătoriei sau preferi să te lași luat de val? Oricum ar fi când vizitezi Istanbulul, trebuie să adaugi delicatesele de stradă ale orașului în programul tău de călătorie.

V-am pregătit o listă cu cele mai delicioase mâncăruri de stradă, pe care să o aveți la îndemână când vă plimbați pe străzile Istanbulului .

Sandviș cu pește proaspăt

Foarte puțini vizitatori părăsesc Istanbulul înainte de a servi sandvișuri cu pește în timp ce admiră o priveliște magnifică a coastei Istanbulului.

Desigur, le puteți încerca la cină într-unul dintre restaurantele stilate din apropierea i Bosforului, dar cea mai autentică versiune este oferită proaspăt de pe bărci din Eminönü.

Sandvișurile au devenit populare în urmă cu 60 de ani în Istanbul, când pescarii își acostau bărcile lângă Podul Galata și găteau peștele proaspete, apoi vindeau sandvișurile trecătorilor.

În prezent, vânzătorii locali de pe coasta Eminönü trebuie să solicite permise oficiale de la oraș pentru a-și vinde captura zilei.

Sandvișurile pot fi savurate din mers sau puteți să vă relaxați lângă apă, la mese mici de lângă bărci. Vă recomand să încercați și murăturile și sucul de murături vândute alături de pește.

Gustare din mers: Hamburgeri umezi

Iată o altă mâncare de stradă căreia nu-i poți spune nu, indiferent cât de sătul ai fi. Cred că sosul unic de hamburger din interior face hamburgerul umed atât de special. Această gustare este vândută la multe bufete din apropierea pieței din Taksim. 

Turcii din Istanbul îl servesc în fiecare moment al zilei, înainte sau după adunarea cu prietenii, înainte de a merge la cinema,  după serviciu sau după școală. 

Duo-ul perfect: Simit și ceai

Nu ar trebui să părăsiți Istanbulul fără să vă urcați pe feribotul și să vă bucurați de priveliștea magnifică a Istanbulului. 

Un duo perfect pentru feribot: ceai și covrigi turcești. Ia unul pentru tine și unul pentru pescăruși. Pentru că dacă te-ai urcat pe feribot în Istanbul, vei vedea mulți oameni aruncând bucăți de simit către pescărușii care urmează feribotul. Nu ți-ar plăcea să experimentezi și tu această tradiție?

Tratament de iarnă: castane prăjite

Dacă vii la Istanbul, mai ales iarna, poți găsi castane pe aproape fiecare stradă și bulevarde a orașului.

În frigul iernii, poate chiar într-o zi cu zăpadă în Istanbul, îți recomandăm castanele care sunt servite într-o pungă de hârtie. 

Băutură vindecătoare: Braga

Nu îmi este posibil să descriu ce gust are braga, o băutură fermentată. Și merită încercat doar din acest motiv.

Braga, despre care se spune că întărește sistemul imunitar, este o băutură istorică care se bea încă din Imperiul Otoman. Băutura se face cu orz, secară și mei, punând deasupra ei năut prăjit și stropindu-l cu scorțișoară.

Odată cu debutul sezonului de iarnă la Istanbul, vânzătorii ies în stradă cu cutii în mână. În serile reci de iarnă, în timp ce oamenii stau în casele lor, vânzătorul de braga își anunță prezența strigând: „Boza, boooozaaaaa!” Acest sunet umple casa și încălzește inima tuturor. 

Arta cartofului: Kumpir

Cartofii umpluți sunt duși la un alt nivel cu preparatul turcesc, kumpir și cel mai bun loc pentru a-l încerca este de la standurile care mărginesc străzile înguste din Ortaköy.

Kumpir este un cartof copt cu interiorul zdrobit, cu unt și brânză și amestecă bine. Apoi puteți alegeți dintr-o gamă colorată de toppinguri, inclusiv măsline verzi sau negre, cârnați, salate cu maioneză, porumb, mazăre, murături și multe altele. Puteți adăuga, de asemenea, ketchup și maioneză.

Gust istoric: Gorali

Gorali este un sandviș format din ingrediente care par simple și familiare, dar a căror rețetă este top secret. La bază este un sandviș plin de aromă cu pâine prăjită și hotdogs marinați, acoperiți cu murături și salată de cartofi.

Puteți încerca această minunată delicatesă la bufetul numit, desigur, „Goralı” din cartierul Fındıkzade al orașului.

Dacă vă întrebați de unde provine numele sandvișului, această rețetă specială aparține unei familii care a emigrat în Ankara din regiunea Gora, din Kosovo în 1933.

După ce familia a emigrat în Fındıkzade, din Istanbul în 1961, au deschis un magazin și au pus această rețetă specială de cârnați și salate într-un sandviș și au transformat-o într-o mâncare de stradă excelentă. 

De altfel, magazinul oferă 10 variante diferite de sandvișuri din care poți alege după gustul tău.

Istanbulul este un oraș plin de istorie pe care este imposibil de experimentat complet într-o singură vizită. Este plin de o varietate de gusturi, care sunt imposibil de enumerat aici. Vă garantez că, în afară de aromele stradale pe care le-am enumerat, vă așteaptă și multe alte delicii în Istanbul.

Sursă: Daily Sabah

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.