duminică, aprilie 21, 2024

Istanbul: Biserica ortodoxă și liceul vandalizate într-un atac rasist

Un grup neidentificat de vandali a aruncat cu pietre și vopsit cu spray mesaje de ură pe pereții Bisericii Panagia Muhliotissa și ai Liceului Grec Fener din Istanbul, miercuri seară, conform Turkish Minutes.

Pe măsură ce conflictele din Gaza crește, comunitățile minoritare din Turcia devin din ce în ce mai mult ținta atacurilor rasiste, ca urmare a sentimentului în creștere anti-israelian din țară.

Atacatorii, care nu au fost încă identificați, au vopsit cu spray mesaje de ură anti-israeliene pe pereții școlii grecești și ai bisericii din districtul Fatih, pe care scria „La naiba Israel” și „Ierusalim este capitala Palestinei”.

Potrivit relatărilor martorilor oculari, un grup de trei sau patru bărbați au vandalizat biserica și au aruncat cu pietre în clădire.

În urma atacului de aseară, oficialii bisericii au depus o plângere la poliție.

Fundația Biserica Ortodoxă Greacă „Fecioara Maria” a emis o declarație în care își exprimă durerea pentru atac.

„Acest atac nu vizează doar un lăcaș de cult și o școală, dar a afectat și oamenii care locuiesc acolo. Oamenii noștri de aplicare a legii ne-au fost de mare ajutor. Sperăm că astfel de incidente nu se vor mai repeta”, afirmă reprezentații.

Comunitatea evreiască și-a anulat activitatea

În urma manifestațiilor anti-israeliene pe scară largă din țară, măsurile de securitate au fost implementate în fața multor sinagogi, în special la Istanbul.

Comunitatea evreiască turcă și-a anulat temporar activitățile. În ciuda acestor măsuri de precauție, un atac similar a avut loc săptămâna trecută la Sinagoga Etz Hayim, din provincia vestică İzmir.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.