duminică, iulie 14, 2024

Istanbul: Biserica ortodoxă și liceul vandalizate într-un atac rasist

Un grup neidentificat de vandali a aruncat cu pietre și vopsit cu spray mesaje de ură pe pereții Bisericii Panagia Muhliotissa și ai Liceului Grec Fener din Istanbul, miercuri seară, conform Turkish Minutes.

Pe măsură ce conflictele din Gaza crește, comunitățile minoritare din Turcia devin din ce în ce mai mult ținta atacurilor rasiste, ca urmare a sentimentului în creștere anti-israelian din țară.

Atacatorii, care nu au fost încă identificați, au vopsit cu spray mesaje de ură anti-israeliene pe pereții școlii grecești și ai bisericii din districtul Fatih, pe care scria „La naiba Israel” și „Ierusalim este capitala Palestinei”.

Potrivit relatărilor martorilor oculari, un grup de trei sau patru bărbați au vandalizat biserica și au aruncat cu pietre în clădire.

În urma atacului de aseară, oficialii bisericii au depus o plângere la poliție.

Fundația Biserica Ortodoxă Greacă „Fecioara Maria” a emis o declarație în care își exprimă durerea pentru atac.

„Acest atac nu vizează doar un lăcaș de cult și o școală, dar a afectat și oamenii care locuiesc acolo. Oamenii noștri de aplicare a legii ne-au fost de mare ajutor. Sperăm că astfel de incidente nu se vor mai repeta”, afirmă reprezentații.

Comunitatea evreiască și-a anulat activitatea

În urma manifestațiilor anti-israeliene pe scară largă din țară, măsurile de securitate au fost implementate în fața multor sinagogi, în special la Istanbul.

Comunitatea evreiască turcă și-a anulat temporar activitățile. În ciuda acestor măsuri de precauție, un atac similar a avut loc săptămâna trecută la Sinagoga Etz Hayim, din provincia vestică İzmir.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.