miercuri, noiembrie 29, 2023

Istanbul: Biserica ortodoxă și liceul vandalizate într-un atac rasist

Un grup neidentificat de vandali a aruncat cu pietre și vopsit cu spray mesaje de ură pe pereții Bisericii Panagia Muhliotissa și ai Liceului Grec Fener din Istanbul, miercuri seară, conform Turkish Minutes.

Pe măsură ce conflictele din Gaza crește, comunitățile minoritare din Turcia devin din ce în ce mai mult ținta atacurilor rasiste, ca urmare a sentimentului în creștere anti-israelian din țară.

Atacatorii, care nu au fost încă identificați, au vopsit cu spray mesaje de ură anti-israeliene pe pereții școlii grecești și ai bisericii din districtul Fatih, pe care scria „La naiba Israel” și „Ierusalim este capitala Palestinei”.

Potrivit relatărilor martorilor oculari, un grup de trei sau patru bărbați au vandalizat biserica și au aruncat cu pietre în clădire.

În urma atacului de aseară, oficialii bisericii au depus o plângere la poliție.

Fundația Biserica Ortodoxă Greacă „Fecioara Maria” a emis o declarație în care își exprimă durerea pentru atac.

„Acest atac nu vizează doar un lăcaș de cult și o școală, dar a afectat și oamenii care locuiesc acolo. Oamenii noștri de aplicare a legii ne-au fost de mare ajutor. Sperăm că astfel de incidente nu se vor mai repeta”, afirmă reprezentații.

Comunitatea evreiască și-a anulat activitatea

În urma manifestațiilor anti-israeliene pe scară largă din țară, măsurile de securitate au fost implementate în fața multor sinagogi, în special la Istanbul.

Comunitatea evreiască turcă și-a anulat temporar activitățile. În ciuda acestor măsuri de precauție, un atac similar a avut loc săptămâna trecută la Sinagoga Etz Hayim, din provincia vestică İzmir.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.