miercuri, ianuarie 25, 2023

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Autoritățile locale din Istanbul au făcut apel către localnici să nu irosească apa, pe fondul secetei și a crizei climatice, conform Daily Sabah.

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Oamenii risipesc apă în rutina lor zilnică, fără să știe. Sondajele au evidențiat că băile prelungite, spălarea vaselor sau chiar un robinet spart provoacă multă risipă de apă. Dacă robinetul este lăsat deschis în timp ce ne spălăm pe mâini, 75% din apă este irosită. Studiile arată că se pot economisi 18 tone de apă pe an prin scurtarea dușurilor cu un minut.

„Ar trebui să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire. Țara a realizat dezvoltări care pot aduce rezultate pozitive pentru conservarea apei În special în orașele metropolitane, utilizarea eficientă a apei este de mare importanță. Din acest motiv, trebuie să limităm cantitatea de apă pe care o folosim în viața de zi cu zi.”, susține decanul Facultății de Pescuit al Universității Ege, Ugur Sunlu.

Specialistul a explicat că 70% din apa menajeră este folosită în toalete și băi. Se folosesc 3.100 de litri de apă pentru 200 de grame de carne roșie. Această cifră este de 2.720 de litri pentru un tricou de bumbac sau cămașă. Pentru o bucată de hârtie A4 pe care o folosim inutil, se irosesc 10 litri de apă.

Secetă în Istanbul

Precipitațiile au scăzut cu 51,8% în Istanbul. Scăderea apei din baraje și lipsa economiilor de apă împing orașul spre criză, potrivit declarațiilor Direcției Generale de Meteorologie.

„Dacă Istanbulul se usucă în perioada următoare, deficitul de apă va începe spre vară pe partea europeană. În plus, această perioadă secetoasă a pus o povară economică mare asupra securității alimentării cu apă a Istanbulului. Din aceste motive, ISKI trage un semnal de alarmă pentru a economisi apă.”, se arată în comunicatul oficial.

Pe fondul crizei climatice globale și temerilor de secetă care se profilează, importanța conservării apei atrage mai multă atenție.

Vești bune pentru turiștii moldoveni! Un zbor direct către Istanbul a fost introdus

Wizz Air, operatorul aerian cu cele mai multe zboruri externe disponibile de la Iași, a anunțat că cursa va fi disponibilă din 4 aprilie, iar noua rută directă va fi operată cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.

Cel mai important vot din Turcia. Erdogan vrea alegeri cu o lună înainte

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a semnalat că intenționează să anticipeze următoarele alegeri generale cu o lună înainte, pe 14 mai, conform presei turcești.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.

Turcia: 520 de copii sub 6 ani, în închisoare cu mamele lor

Conform raportului publicat de Sezgin Tanrıkulu, deputat din principalul partid din opoziție, Partidului Popular Republican (CHP), în închisorile turcești găzduiesc aproximativ 14.000 de femei, dintre care 470 sunt însoțite de copiii lor.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Suedia: Un ziar a anunțat un concurs de satiră despre Erdogan. Premiul de 1000 de euro

Editorul-șef al ziarului Flamman, Leonidas Aretakis, susține că competiția, care se desfășoară până vineri, ar trebui văzută ca un protest împotriva guvernului suedez și a lui Erdogan, precum și o apărare a libertății de exprimare și un act de solidaritate cu kurzii vulnerabili.

Turcia: Creștere record la benzină

O creștere record este așteaptă la benzină, în această seară, în Turcia