sâmbătă, noiembrie 28, 2020

IORGA OMAGIAT LA BOTOȘANI

Marele istoric şi om politic Nicolae Iorga a fost omagiat, miercuri, la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 147 de ani de la naşterea sa, prin mai multe acţiuni culturale organizate de Muzeul Judeţean Botoşani, în colaborare cu Fundaţia Culturală „Nicolae Iorga” Botoşani.

Numeroşi oameni de cultură, printre care şi academicianul Alexandru Zub, au participat, în Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie, la simpozionul „Nicolae Iorga – un artizan al Marii Uniri” şi la vernisajul expoziţiei de numismatică „Centenarul Marii Uniri”, semnată de Mihai Corneci.

foto 2 Casa_memorială_Nicolae_Iorga,_Botoșani„Nicolae Iorga este unul dintre cei mai importanţi români dintre românii care s-au născut şi au trăit vreodată pe acest pământ. Este omul care a descoperit Istoria României, pe care a făcut-o cunoscută românilor şi întregii lumi. Este omul care a făcut din Botoşani un oraş deosebit prin faptul că el s-a născut aici”, a declarat istoricul Gheorghe Median. De asemenea, la Casa Memorială Nicolae Iorga a avut loc o depunere de flori la bustul istoricului şi un program artistic susţinut de Corul Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” Botoşani, dirijat de profesorul Laurenţiu Palade.

Tot la Casa Memorială Nicolae Iorga a avut loc un colocviu intitulat „Nicolae Iorga şi casa copilăriei”, dar şi audiţiile conferinţelor radiofonice susţinute de Iorga.

„Nicolae Iorga este personalitatea care a marcat întreaga epocă a sa. Pentru Marea Unire, a fost atât de important încât şi contemporanii săi îl numeau apostol al neamului. Noi, botoşănenii, suntem cu atât mai obligaţi să îi cinstim memoria, să îi facem cunoscută viaţa şi activitatea în primul rând prin Casa Memorială, care poate fi vizitată oricând”, a afirmat muzeograful George Arhip de la casa Memorială Nicolae Iorga.

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din Izmir au fost adoptate

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din provincia vestică Izmir au fost adoptate.

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

COVID-19: Erdogan amenință că va introduce măsuri “dureroase”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat, pe 25 noiembrie, după o ședință a partidului, că măsurile trebuie respectate pentru a evita alte măsuri mai dure.

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,