joi, septembrie 1, 2022

IORGA OMAGIAT LA BOTOȘANI

Marele istoric şi om politic Nicolae Iorga a fost omagiat, miercuri, la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 147 de ani de la naşterea sa, prin mai multe acţiuni culturale organizate de Muzeul Judeţean Botoşani, în colaborare cu Fundaţia Culturală „Nicolae Iorga” Botoşani.

Numeroşi oameni de cultură, printre care şi academicianul Alexandru Zub, au participat, în Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie, la simpozionul „Nicolae Iorga – un artizan al Marii Uniri” şi la vernisajul expoziţiei de numismatică „Centenarul Marii Uniri”, semnată de Mihai Corneci.

foto 2 Casa_memorială_Nicolae_Iorga,_Botoșani„Nicolae Iorga este unul dintre cei mai importanţi români dintre românii care s-au născut şi au trăit vreodată pe acest pământ. Este omul care a descoperit Istoria României, pe care a făcut-o cunoscută românilor şi întregii lumi. Este omul care a făcut din Botoşani un oraş deosebit prin faptul că el s-a născut aici”, a declarat istoricul Gheorghe Median. De asemenea, la Casa Memorială Nicolae Iorga a avut loc o depunere de flori la bustul istoricului şi un program artistic susţinut de Corul Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” Botoşani, dirijat de profesorul Laurenţiu Palade.

Tot la Casa Memorială Nicolae Iorga a avut loc un colocviu intitulat „Nicolae Iorga şi casa copilăriei”, dar şi audiţiile conferinţelor radiofonice susţinute de Iorga.

„Nicolae Iorga este personalitatea care a marcat întreaga epocă a sa. Pentru Marea Unire, a fost atât de important încât şi contemporanii săi îl numeau apostol al neamului. Noi, botoşănenii, suntem cu atât mai obligaţi să îi cinstim memoria, să îi facem cunoscută viaţa şi activitatea în primul rând prin Casa Memorială, care poate fi vizitată oricând”, a afirmat muzeograful George Arhip de la casa Memorială Nicolae Iorga.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...