sâmbătă, iulie 27, 2024

Întreprinderile mici şi mijlocii încearcă să se apere

Jianu (CNIPMMR): Nu suntem de acord cu soluția adoptată de Guvern pentru IMM-uri; va avea un impact devastator în economie

 

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) afirmă că eliminarea din legislație a prevederii prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% la procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice va avea „un impact devastator în economie” și solicită repararea imediată a acestei injustiții făcute companiilor mici și mijlocii și capitalului autohton.

„Nu suntem de acord în niciun fel cu soluția adoptată astăzi de guvern și solicităm public repararea imediată a acestei injustiții făcute companiilor mici si mijlocii și capitalului autohton. Ordonanța adoptată astăzi, fără măsuri de siguranță și protecție a IMM-urilor, va avea un impact devastator în economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achizițiile publice, ori un stat responsabil, tocmai acest aspect îl are în vedere în principal: cum își protejează afacerile mici și cum sprijină accesul lor la contractele publice”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

‘Cunosc foarte bine acest dosar, ca ministru opunându-mă vehement eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziții publice prin reducerea cu 50% a nivelului impus privind cifra de afaceri, garanțiilor solicitate sau a garanțiilor de bună execuție. Comisia Europeană a ridicat problema unei discriminări pozitive a IMM-urilor, în sensul ca pentru același contract, se solicita două tipuri de garanții, un nivel de garanție pentru o companie mare și un nivel de garanție redus la jumătate pentru un IMM. Soluția pe care am identificat-o și pe care Comisia Europeană o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garanției la 50% pentru toți operatorii, atât pentru IMM-uri, cât și pentru companiile mari. În acest fel eliminăm discriminarea pozitivă, dar în același timp menținem un nivel scăzut și accesibil IMM-urilor pentru care licitațiile publice reprezintă un balon de oxigen pentru desfășurarea activității, știut fiind faptul că la nivel global, statul este cel mai mare contractor”, explică Jianu.

jianu immmuriPrin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, Guvernul României a abrogat dispozițiile alin. (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care dispuneau că „Întreprinderile mici și mijlocii beneficiază de reduceri cu 50 % pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de produse, lucrări și servicii”. „Deși Comisia Europeană a sesizat ca fiind neconforme cu prevederile incidente ale legislației europene în domeniul achizițiilor publice, dispozițiile art. 16 alin. 2 din Legea nr. 346/2004, deoarece discriminează operatorii economici care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceștia neavând posibilitatea de a beneficia de reducerea cu 50% a criteriilor privind cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de produse, lucrări și servicii, soluția adoptată, respectiv abrogarea dispozițiilor din Legea nr. 346/2004 nu este cea mai bună modalitate de rezolvare a problemei, având în vedere numărul mare de IMM-uri care vor fi afectate de această măsură”, se precizează în comunicatul CNIPMMR.

Potrivit sursei citate, raportat la faptul că din numărul total de proceduri de achiziție derulate, peste 95% din total au avut valoare estimată sub 10 milioane euro, iar distribuția IMM-urilor la nivel național, în funcție de cifra de afaceri arată că sub 2 milioane de euro sunt microîntreprinderi, respectiv 98,10% din total întreprinderi, între 2 — 10 milioane de euro — întreprinderi mici (1,59%), între 10 — 50 milioane de euro — întreprinderi mijlocii ( 0,28%) și peste 50 milioane de euro — întreprinderi mari (0,03%), soluția propusă de CNIPMMR, având în vedere că IMM-urile nu participă în general la procedurile de achiziție publică cu o valoare estimată mai mare de 10 milioane euro, este modificarea alineatului (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004.

Acest alineat prevedea că toți operatorii economici beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de produse, lucrări și servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro.

Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate  de Guvern, IMM-urile vor participa în aceleași condiții ca și ceilalți operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice și a contractelor de concesiune de lucrări și servicii.

 

Astfel, a fost eliminată din legislație prevederea prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifră de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de bunuri, servicii și lucrări întrucât era considerată de către Comisia Europeană drept o discriminare pozitivă față de operatorii economici care nu au acest statut, arată comunicatul Executivului., aceștia neavând posibilitatea de a beneficia de reducerea cu 50% a criteriilor privind cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de produse, lucrări și servicii, soluția adoptată, respectiv abrogarea dispozițiilor din Legea nr. 346/2004 nu este cea mai bună modalitate de rezolvare a problemei, având în vedere numărul mare de IMM-uri care vor fi afectate de această măsură”, se precizează în comunicatul CNIPMMR.

Din numărul total de proceduri de achiziție derulate, peste 95% din total au avut valoare estimată sub 10 milioane euro, iar distribuția IMM-urilor la nivel național, în funcție de cifra de afaceri arată că sub 2 milioane de euro sunt microîntreprinderi, respectiv 98,10% din total întreprinderi, între 2 — 10 milioane de euro — întreprinderi mici (1,59%), între 10 — 50 milioane de euro — întreprinderi mijlocii ( 0,28%) și peste 50 milioane de euro — întreprinderi mari (0,03%), soluția propusă de CNIPMMR, având în vedere că IMM-urile nu participă în general la procedurile de achiziție publică cu o valoare estimată mai mare de 10 milioane euro, este modificarea alineatului (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004. Acest alineat prevedea că toți operatorii economici beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de produse, lucrări și servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro.

A fost eliminată din legislație prevederea prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifră de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de bunuri, servicii și lucrări întrucât era considerată de către Comisia Europeană drept o discriminare pozitivă față de operatorii economici care nu au acest statut, arată comunicatul Executivului.Agerpres, comunicatul CNIPMMR.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.