miercuri, septembrie 20, 2023

Între Turcia și Grecia: Declarațiile zguduitoarea a unei femei care a încercat să fugă către occident


O femeie care a fost printre cinci turci respinși în Turcia de autoritățile elene în urmă cu o săptămână a povestit despre umilință și dezamăgirea trăiută în Grecia, relatează Stockholm Center for Freedom.

Solicitanții de azil, care au traversat râul Evros, granița terestră dintre Turcia și Grecia, pentru a fugi de represiunea guvernului turc, au fost imediat reținuți de soldații turci în urma respingerii. Autoritățile turce au reținut patru persoane și au eliberat în mod inexplicabil una dintre ele.

Femeia, care a vrut să rămână anonimă și care a fost singura eliberată din grup, susține că au fost hărțuite în Grecia de un grup armat și mascat care le-a confiscat bunurile și i-a împins înapoi în Turcia, unde autoritățile i-au închis sub acuzații false de terorism.

Femeia a încercat și să fugă din Turcia în iunie 2021, dar a fost respinsă și atunci, suferind maltratări.

Ea a spus că grupul a petrecut o zi pe o insulă de pe malul grecesc al râului. Nu au putut să părăsească insula, deoarece nu era suficient de aproape de țărm. Au fost nevoiți să aștepte ajutorul de la „oamenii de securitate greci”.

„Când o barcă a ajuns seara pe insulă, toată lumea a fost foarte bucuroasă să vadă oameni de securitate greci la bord. Ne-am urcat pe barcă și am ajuns pe uscat”, amintește femeia.

Hărțuire pe malul elen

O mașină de culoare neagră îi aștepta când au ajuns. Trei bărbați mascați și înarmați au coborât din vehicul. Au chemat bărbații și i-au percheziționat mai întâi și au lăsat femeile pentru mai târziu. În timpul perchezițiilor, aceștia le-au luat toate bunurile și au aruncat medicamentele unui bărbat care avea diabet.

„Acești oameni au fost foarte duri și furioși. Ne-au hărțuit în timp ce ne-au percheziționat. Mi-au apucat organele genitale și mi-au strâns sânii foarte tare de câteva ori. Au râs și au cântat în timp ce făceau asta. Au tratat-o ​​pe cealaltă femeie din grup la fel. Aceasta a fost cu adevărat hărțuire.”, spune femeia.

Ore în frig și noroi

După un timp, au fost aduși pe malul râului și au fost trimiși înapoi în Turcia cu o barcă cu alți refugiați.

După ce au mers ore în șir în frig și noroi în Turcia, un vehicul al jandarmeriei i-a oprit. „Când am ajuns la secția de jandarmerie, am cerut pături sau haine uscate pentru că eram total înghețați. „Nimic pentru teroriștii FETO!”, ne-au spus ei”

FETÖ este un termen derogatoriu inventat de guvernul turc pentru a se referi la mișcarea Gülen bazată pe credință ca fiind o organizație teroristă.

Doi bărbați din grup au fost puternic bătuți la gară, iar mai târziu patru persoane, cu excepția ei, au fost reținute.

Femeia a fost profesoară de liceu, dar a fost concediată din serviciul ei în septembrie 2016 și a fost condamnată la doi ani de închisoare în 2021 din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen. Ea a fost eliberată în așteptarea apelului și ia fost interzisă ieșirea din țară.

Femeia nu și-a găsit un loc de muncă în urma concedierii și a fost izolată în cadrul societății. După ce a fost condamnată în 2021, a decis să părăsească Turcia și să se reîntâlnească cu soțul și copiii ei, care își găsiseră deja adăpost în Germania.

Mii de victime după lovituri de stat au fost nevoite să părăsească țara ilegal, deoarece guvernul le-a revocat pașapoartele.

Rapoartele privind refugiații și voluntarii compilate de Aegean Boat Report arată că între 1 ianuarie 2017 și 27 septembrie 2022, 1.624 de bărci cu 43.476 de persoane la bord au fost forțate să se întoarcă din insulele grecești în apele turcești.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).