miercuri, martie 22, 2023

Erdogan va candidă pentru ultima dată la presedinție: „Toată lumea poate vedea diferența uriașă”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, 10 decembrie, că va candida pentru ultima dată la alegerilor prezidențiale din iunie 2023, conform Gazete Duvar.

Erdogan a ținut un discurs în cadrul unei ceremonii de deschidere din provincia nordică Samsun, de la malul Mării Negre, sugerând că aceasta este ultima dată când își va prezenta candidatura la președinție.

„În 2023, vom începe construcția Secolului Turciei. Toată lumea poate vedea diferența uriașă dintre Turcia, pe care am moștenit-o de la bătrânii noștri, și Turcia, pe care o vom preda tinerilor”, afirmă Erdogan.

De asemenea, Erdogan a criticat numirea economistului american Jeremy Rifkin în funcția de lider al Partidului Popular Republican (CHP), din opoziție.

„Nu am guvernat cu asemenea consultanți importați, voi oamenii sunteți de ajuns. Acest frate al tău este în politică de 50 de ani împreună cu tine. Am vorbit întotdeauna în limba națiunii noastre. Ne-am bucurat de bucuria neamului nostru. Am fost furioși de furia națiunii noastre”, declară oficialul.

Poate Erdogan să candideze pentru un alt mandat?

Erdogan a devenit președinte pentru prima dată la alegerile prezidențiale din 2014.

Ulterior, a preluat funcția ca prim președinte al noului sistem executiv executiv prezidențial la alegerile din iunie 2018. Conform noului sistem, o persoană poate fi aleasă președinte de cel mult două ori.

Mandatul de cinci ani al lui Erdogan expiră în iunie 2023, iar dezbaterea continuă dacă acesta ar putea fi din nou candidat.

Cercurile proguvernamentale spun că nu există niciun obstacol legal pentru ca Erdogan să fie nominalizat din nou în noul sistem, deoarece președinția și-a asumat un rol diferit odată cu reforma constituțională din 2017.

Cu toate acestea, criticii subliniază că articolul 101 din Constituția Turciei stabilește o limită de doi mandate pentru președinție. O modificare a Constituției pentru această problemă necesită voturile majorității de două treimi în parlament (400 de parlamentari), pe care alianța de guvernământ nu le realizează.

Potrivit criticilor, o altă modalitate prin care Erdoğan poate deveni candidat este dacă Parlamentul decide să organizeze alegeri anticipate cu aprobarea a 360 de deputați din 600. Numărul total de locuri în Alianța Populară, constând din AKP, Partidul Mișcării (MHP) și Partidul ultranaționalist Grand Unity (BBP), este de 335.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.