vineri, octombrie 16, 2020

Interfață creier-computer prin care pacienții paralizați își pot comunica gândurile

Cercetătorii au dezvoltat o interfață creier-computer care citește nivelurile de oxigen din sânge și permite comunicarea descifrând gândurile pacienților care sunt total paralizați și care nu pot vorbi.

Într-un test al sistemului la patru pacienți cu sindromul „locked-in” complet — care nu-și pot mișca nici măcar ochii pentru a comunica — acesta i-a ajutat să-și folosească gândurile pentru a răspunde cu „Da” sau „Nu” întrebărilor care li se adresau.

Oamenii care sunt paralizați cu excepția mișcărilor ochilor în sus și în jos și a clipitului sunt diagnosticați cu sindromul „locked-in”. Atunci când capacitatea de a mișca ochii se pierde, afecțiunea se numește sindrom „locked-in” complet.

Foto 3 Niels
„Rezultatele frapante au răsturnat propria mea teorie că oamenii cu sindrom locked-in complet nu sunt capabili de comunicare”, a declarat Niels Birbaumer, cercetător în cadrul Centrului Wyss pentru bioinginerie și neuroinginerie din Elveția

Cercetătorii care au efectuat testul au spus că interfața creier-computer (brain-computer interface, BCI), care este neinvazivă, poate transforma viețile unor astfel de pacienți, permițându-le să-și exprime sentimentele și opiniile celor iubiți și celor care îi îngrijesc.

Contrar așteptărilor, susțin cercetătorii, pacienții au declarat că sunt „fericiți”, în ciuda condiției lor medicale. „Rezultatele frapante au răsturnat propria mea teorie că oamenii cu sindrom locked-in complet nu sunt capabili de comunicare”, a declarat Niels Birbaumer, cercetător în cadrul Centrului Wyss pentru bioinginerie și neuroinginerie din Elveția, care este una dintre cele două persoane care au condus studiul.

Testul clinic, ale cărui rezultate au fost publicate marți în publicația PLOS Biology, a implicat patru pacienți cu scleroză laterală amiotrofică (amyotrophic lateral sclerosis — ALS), care se caracterizează printr-o pierdere progresivă a unei părți a celulelor nervoase ale creierului și măduvei spinării denumite neuroni motori, care sunt responsabili pentru mișcare.

John Donoghue, directorul al Centrului Wyss, a salutat testul ca pe „un prim pas crucial în provocarea de a recăpăta mișcarea pentru pacienții cu sindrom locked-in complet”.

Cercetătorii au pus întrebări personale cu răspunsuri cunoscute, precum „Este numele soțului tău Joachim?”, și întrebări deschise la care se putea răspunde cu „Da” sau „Nu”, ca „Sunteți fericit/ă?”.

Dispozitivul BCI a utilizat tehnologii precum spectroscopia aproape de infraroșu și electroencefalografia (EEG) pentru a măsura gradul de oxigenare a sângelui și activitatea electrică din creier.

„Mașina înregistrează fluxul sanguin și calculează cum se schimbă în timpul răspunsurilor ‘Da’ sau ‘Nu’, iar computerul dezvoltă un model”, a declarat Birbaumer pentru Reuters.

„După o vreme, știm ce gândește pacientul când are în minte un ‘da’ sau un ‘nu’ și de aici calculăm răspunsul”, a adăugat el.

Întrebările cu răspuns cunoscut au generat răspunsuri corecte în șapte cazuri din zece, iar întrebarea „Sunteți fericit/ă?” a dus la un răspuns pozitiv de la toți cei patru pacienți implicați în test, atitudine care nu s-a modificat de-a lungul mai multor săptămâni.

John Donoghue, directorul al Centrului Wyss, a salutat testul ca pe „un prim pas crucial în provocarea de a recăpăta mișcarea pentru pacienții cu sindrom locked-in complet”.

El a precizat că echipa plănuiește acum să dezvolte tehnologia mai departe și își propune ca în cele din urmă ca ea să fie disponibilă și pentru persoanele cu paralizie produsă de ALS, atac vascular-cerebral sau vătămarea măduvei spinării.


https://www.gesundheitsindustrie-bw.de/en/article/news/niels-birbaumer-psychologist-for-the-brain/

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,