vineri, aprilie 8, 2022

Interfață creier-computer prin care pacienții paralizați își pot comunica gândurile

Cercetătorii au dezvoltat o interfață creier-computer care citește nivelurile de oxigen din sânge și permite comunicarea descifrând gândurile pacienților care sunt total paralizați și care nu pot vorbi.

Într-un test al sistemului la patru pacienți cu sindromul „locked-in” complet — care nu-și pot mișca nici măcar ochii pentru a comunica — acesta i-a ajutat să-și folosească gândurile pentru a răspunde cu „Da” sau „Nu” întrebărilor care li se adresau.

Oamenii care sunt paralizați cu excepția mișcărilor ochilor în sus și în jos și a clipitului sunt diagnosticați cu sindromul „locked-in”. Atunci când capacitatea de a mișca ochii se pierde, afecțiunea se numește sindrom „locked-in” complet.

Foto 3 Niels
„Rezultatele frapante au răsturnat propria mea teorie că oamenii cu sindrom locked-in complet nu sunt capabili de comunicare”, a declarat Niels Birbaumer, cercetător în cadrul Centrului Wyss pentru bioinginerie și neuroinginerie din Elveția

Cercetătorii care au efectuat testul au spus că interfața creier-computer (brain-computer interface, BCI), care este neinvazivă, poate transforma viețile unor astfel de pacienți, permițându-le să-și exprime sentimentele și opiniile celor iubiți și celor care îi îngrijesc.

Contrar așteptărilor, susțin cercetătorii, pacienții au declarat că sunt „fericiți”, în ciuda condiției lor medicale. „Rezultatele frapante au răsturnat propria mea teorie că oamenii cu sindrom locked-in complet nu sunt capabili de comunicare”, a declarat Niels Birbaumer, cercetător în cadrul Centrului Wyss pentru bioinginerie și neuroinginerie din Elveția, care este una dintre cele două persoane care au condus studiul.

Testul clinic, ale cărui rezultate au fost publicate marți în publicația PLOS Biology, a implicat patru pacienți cu scleroză laterală amiotrofică (amyotrophic lateral sclerosis — ALS), care se caracterizează printr-o pierdere progresivă a unei părți a celulelor nervoase ale creierului și măduvei spinării denumite neuroni motori, care sunt responsabili pentru mișcare.

John Donoghue, directorul al Centrului Wyss, a salutat testul ca pe „un prim pas crucial în provocarea de a recăpăta mișcarea pentru pacienții cu sindrom locked-in complet”.

Cercetătorii au pus întrebări personale cu răspunsuri cunoscute, precum „Este numele soțului tău Joachim?”, și întrebări deschise la care se putea răspunde cu „Da” sau „Nu”, ca „Sunteți fericit/ă?”.

Dispozitivul BCI a utilizat tehnologii precum spectroscopia aproape de infraroșu și electroencefalografia (EEG) pentru a măsura gradul de oxigenare a sângelui și activitatea electrică din creier.

„Mașina înregistrează fluxul sanguin și calculează cum se schimbă în timpul răspunsurilor ‘Da’ sau ‘Nu’, iar computerul dezvoltă un model”, a declarat Birbaumer pentru Reuters.

„După o vreme, știm ce gândește pacientul când are în minte un ‘da’ sau un ‘nu’ și de aici calculăm răspunsul”, a adăugat el.

Întrebările cu răspuns cunoscut au generat răspunsuri corecte în șapte cazuri din zece, iar întrebarea „Sunteți fericit/ă?” a dus la un răspuns pozitiv de la toți cei patru pacienți implicați în test, atitudine care nu s-a modificat de-a lungul mai multor săptămâni.

John Donoghue, directorul al Centrului Wyss, a salutat testul ca pe „un prim pas crucial în provocarea de a recăpăta mișcarea pentru pacienții cu sindrom locked-in complet”.

El a precizat că echipa plănuiește acum să dezvolte tehnologia mai departe și își propune ca în cele din urmă ca ea să fie disponibilă și pentru persoanele cu paralizie produsă de ALS, atac vascular-cerebral sau vătămarea măduvei spinării.


https://www.gesundheitsindustrie-bw.de/en/article/news/niels-birbaumer-psychologist-for-the-brain/

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.