vineri, martie 31, 2023

Interfață creier-computer prin care pacienții paralizați își pot comunica gândurile

Cercetătorii au dezvoltat o interfață creier-computer care citește nivelurile de oxigen din sânge și permite comunicarea descifrând gândurile pacienților care sunt total paralizați și care nu pot vorbi.

Într-un test al sistemului la patru pacienți cu sindromul „locked-in” complet — care nu-și pot mișca nici măcar ochii pentru a comunica — acesta i-a ajutat să-și folosească gândurile pentru a răspunde cu „Da” sau „Nu” întrebărilor care li se adresau.

Oamenii care sunt paralizați cu excepția mișcărilor ochilor în sus și în jos și a clipitului sunt diagnosticați cu sindromul „locked-in”. Atunci când capacitatea de a mișca ochii se pierde, afecțiunea se numește sindrom „locked-in” complet.

Foto 3 Niels
„Rezultatele frapante au răsturnat propria mea teorie că oamenii cu sindrom locked-in complet nu sunt capabili de comunicare”, a declarat Niels Birbaumer, cercetător în cadrul Centrului Wyss pentru bioinginerie și neuroinginerie din Elveția

Cercetătorii care au efectuat testul au spus că interfața creier-computer (brain-computer interface, BCI), care este neinvazivă, poate transforma viețile unor astfel de pacienți, permițându-le să-și exprime sentimentele și opiniile celor iubiți și celor care îi îngrijesc.

Contrar așteptărilor, susțin cercetătorii, pacienții au declarat că sunt „fericiți”, în ciuda condiției lor medicale. „Rezultatele frapante au răsturnat propria mea teorie că oamenii cu sindrom locked-in complet nu sunt capabili de comunicare”, a declarat Niels Birbaumer, cercetător în cadrul Centrului Wyss pentru bioinginerie și neuroinginerie din Elveția, care este una dintre cele două persoane care au condus studiul.

Testul clinic, ale cărui rezultate au fost publicate marți în publicația PLOS Biology, a implicat patru pacienți cu scleroză laterală amiotrofică (amyotrophic lateral sclerosis — ALS), care se caracterizează printr-o pierdere progresivă a unei părți a celulelor nervoase ale creierului și măduvei spinării denumite neuroni motori, care sunt responsabili pentru mișcare.

John Donoghue, directorul al Centrului Wyss, a salutat testul ca pe „un prim pas crucial în provocarea de a recăpăta mișcarea pentru pacienții cu sindrom locked-in complet”.

Cercetătorii au pus întrebări personale cu răspunsuri cunoscute, precum „Este numele soțului tău Joachim?”, și întrebări deschise la care se putea răspunde cu „Da” sau „Nu”, ca „Sunteți fericit/ă?”.

Dispozitivul BCI a utilizat tehnologii precum spectroscopia aproape de infraroșu și electroencefalografia (EEG) pentru a măsura gradul de oxigenare a sângelui și activitatea electrică din creier.

„Mașina înregistrează fluxul sanguin și calculează cum se schimbă în timpul răspunsurilor ‘Da’ sau ‘Nu’, iar computerul dezvoltă un model”, a declarat Birbaumer pentru Reuters.

„După o vreme, știm ce gândește pacientul când are în minte un ‘da’ sau un ‘nu’ și de aici calculăm răspunsul”, a adăugat el.

Întrebările cu răspuns cunoscut au generat răspunsuri corecte în șapte cazuri din zece, iar întrebarea „Sunteți fericit/ă?” a dus la un răspuns pozitiv de la toți cei patru pacienți implicați în test, atitudine care nu s-a modificat de-a lungul mai multor săptămâni.

John Donoghue, directorul al Centrului Wyss, a salutat testul ca pe „un prim pas crucial în provocarea de a recăpăta mișcarea pentru pacienții cu sindrom locked-in complet”.

El a precizat că echipa plănuiește acum să dezvolte tehnologia mai departe și își propune ca în cele din urmă ca ea să fie disponibilă și pentru persoanele cu paralizie produsă de ALS, atac vascular-cerebral sau vătămarea măduvei spinării.


https://www.gesundheitsindustrie-bw.de/en/article/news/niels-birbaumer-psychologist-for-the-brain/

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...