joi, martie 28, 2024

Institutul Cantacuzino va fi reorganizat

Institutul Cantacuzino va fi reorganizat după trecerea sa efectivă în subordinea Ministerului Sănătății, a declarat vineri seară, la TVR 1, ministrul Florian Bodog.

„Institutul Cantacuzino va trece prin Hotărâre de Guvern, cred că 10 zile sau 11 zile mai avea de stat pe transparență decizională HG cu trecerea institutului. El va trece în structura Ministerul Sănătății și va fi reorganizat. În ce sens va fi reorganizat? Va exista zonă de cercetare, va exista zonă de producție și vor exista laboratoarele de referință pe care Ministerul Sănătății le poate folosi pentru a desfășura activitatea, însă, în același timp, nu așteptăm să îl trecem în patrimoniul nostru și pe urmă să vedem ce facem cu el, nu”, a afirmat demnitarul. El a spus că reprezentanți ai Institutului Pasteur din Franța doresc să facă cercetări comune cu Institutul Cantacuzino.”Am avut întâlniri și au avut și dânșii întâlniri cu Institutul Pasteur din Franța care este un partener tradițional al Institutului Cantacuzino. Institutul Pasteur fiind un institut științific și care dorește să facă o aplicație comună cu Institutul Cantacuzino pe fonduri europene pentru a face cercetări comune, pentru a lucra împreună”, a mai spus ministrul Bodog. Totodată, Florian Bodog a afirmat că la Institutul Cantacuzino se poate face cercetare, însă nu se poate produce vaccin pentru a acoperi necesarul României. „Asta nu rezolvă însă, pentru moment, problema producției de vaccin și specialiștii spun că ceea ce se găsește ca echipament la Institutul Cantacuzino se poate face cercetare, însă nu se poate produce vaccin pentru acoperi necesarul pentru România. (…) Vreau să avem vaccinuri produse în România pentru că atunci nu mai depindem de…”, a mai afirmat ministrul.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).