vineri, aprilie 8, 2022

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Rata anuală a inflației a Turciei a crescut la 36,1% în decembrie, cel mai ridicat nivel din 2002, după ce lira a scăzut la minime record succesive, forțând comercianții să crească brusc prețurile, conform Ahval News.

Inflația din Turcia este în creștere după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat Băncii Centrale să reducă ratele dobânzilor la 14% de la 19% din septembrie, determinând investitorii și localnicii să vândă lira în masă. Erdogan spune că ratele mai mari ale dobânzilor sunt împotriva învățăturilor islamice.

Inflația a crescut de la 23,1% în noiembrie, a anunțat, luni, Institutul de Statistică din Turcia, iar prețurile au crescut lunar cu 13,6%.

Inflația prețurilor de producător a crescut la 79,9% anual luna trecută, de la 54,6% în noiembrie, conform institului. De la lună la lună, prețurile au crescut cu 19,1 la sută, reflectând o creștere a costului importurilor.

Lira s-a tranzacționat în scădere cu 1%, cu 13,26 de unități față de dolar, la ora locală 10:20. Urmărește lira live AICI

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.