joi, martie 28, 2024

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Rata anuală a inflației a Turciei a crescut la 36,1% în decembrie, cel mai ridicat nivel din 2002, după ce lira a scăzut la minime record succesive, forțând comercianții să crească brusc prețurile, conform Ahval News.

Inflația din Turcia este în creștere după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a ordonat Băncii Centrale să reducă ratele dobânzilor la 14% de la 19% din septembrie, determinând investitorii și localnicii să vândă lira în masă. Erdogan spune că ratele mai mari ale dobânzilor sunt împotriva învățăturilor islamice.

Inflația a crescut de la 23,1% în noiembrie, a anunțat, luni, Institutul de Statistică din Turcia, iar prețurile au crescut lunar cu 13,6%.

Inflația prețurilor de producător a crescut la 79,9% anual luna trecută, de la 54,6% în noiembrie, conform institului. De la lună la lună, prețurile au crescut cu 19,1 la sută, reflectând o creștere a costului importurilor.

Lira s-a tranzacționat în scădere cu 1%, cu 13,26 de unități față de dolar, la ora locală 10:20. Urmărește lira live AICI

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.