duminică, octombrie 18, 2020

În Turcia prețul la ceapă este triplu față inflația

În urma știrii că în Turcia prețul la ceapă a ajuns la 5 lire (0.75 euro) în magazine, au început controalele în depozite, relateaza presa turca.

Potrivit datelor Institutului de Statistică (TÜİK) producția de ceapă e din țară acoperă necesitatea consumatorilor. Cu toate acestea potrivit TUİK, prețul la ceapă a crescut de 3 ori în comparație cu inflația. Începând cu luna octombrie 2018 inflația anuală a fost de 25.24% în timp ce prețul la ceapă a crescut cu 72,6%.

Producția mai ridicată decât  consumul

În ultimii 10 ani, se observă că producția de ceapă din Turcia a fost  întodeauna mai mare decât consumul, scrie Euronews in versiunea limba turca. Potrivit datelor Organizației Alimențație și Agricultură (FAO) în clasamentul mondial de producție de ceapă  din 2016, Turcia se afla pe locul 6. Iar în funcție de suprafața cultivată este pe locul 13.

İnflație la ceapa 234% în 10 ani

Prețul anual mediu al cepei în anul 2018 a fost de 0,67 lira turcească. Media primelor 10 luni este de 2.25 lira. Dacă se compară cu anul 2008 înseamnă o inflație de 234%. Prețul mediu anual al cepei din anul 2017 este cât media primelor 10 luni al anului 2018, care reprezintă o inflație de 72,6%.

În zece ani suprafața cultivată a scăzut cu 14%

Suprafața cultivată cu ceapă uscată din 2017 compartativ cu cea din 2008 a suferit o scădere de 13.76% în2017 comparativ cu 2016 o scădere de 4.7%. Potrivit datelor FAO producția mondială din 2016 a fost de 18,80 tl/ha.Producția de ceapă uscată din 2016 potrivit TUİK a fost de 35,11 t/ha, depășind mult producția medie mondială.

kuru sogan

Percheziții la depozitele de ceapă

Predintele țării și Președintele Partidului AK ,Recep Tayyip Erdoğan  în cursul săptămânii a declarat că: „ În perchezițiile din depozite vedem cum s-a stocat. Aici nu eistă compromisuri. Au stocat atât de mult cartofi, ceapă,alte legume și fructe. Vor da socoteală pentru acest fel de stocuri.”

După această declarație, în urma ridicării prețurilor, Echipele Ministerului de Finanțe și Trezorerie au făcut controale în depozite de legume din multe orașe,în special au fost controlate depozitele de ceapă și camioanele de transport.

 


 

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

Istanbul: Grădina verticală care costă 1200.000 de lire anual a fost demontată

Primarul Istanbulului a decis să renunțe la grădinile verticale pe motiv că  prezenta „beneficii ecologice limitate, dar costuri financiare mari”, relatează Duvar...