vineri, aprilie 8, 2022

În Turcia prețul la ceapă este triplu față inflația

În urma știrii că în Turcia prețul la ceapă a ajuns la 5 lire (0.75 euro) în magazine, au început controalele în depozite, relateaza presa turca.

Potrivit datelor Institutului de Statistică (TÜİK) producția de ceapă e din țară acoperă necesitatea consumatorilor. Cu toate acestea potrivit TUİK, prețul la ceapă a crescut de 3 ori în comparație cu inflația. Începând cu luna octombrie 2018 inflația anuală a fost de 25.24% în timp ce prețul la ceapă a crescut cu 72,6%.

Producția mai ridicată decât  consumul

În ultimii 10 ani, se observă că producția de ceapă din Turcia a fost  întodeauna mai mare decât consumul, scrie Euronews in versiunea limba turca. Potrivit datelor Organizației Alimențație și Agricultură (FAO) în clasamentul mondial de producție de ceapă  din 2016, Turcia se afla pe locul 6. Iar în funcție de suprafața cultivată este pe locul 13.

İnflație la ceapa 234% în 10 ani

Prețul anual mediu al cepei în anul 2018 a fost de 0,67 lira turcească. Media primelor 10 luni este de 2.25 lira. Dacă se compară cu anul 2008 înseamnă o inflație de 234%. Prețul mediu anual al cepei din anul 2017 este cât media primelor 10 luni al anului 2018, care reprezintă o inflație de 72,6%.

În zece ani suprafața cultivată a scăzut cu 14%

Suprafața cultivată cu ceapă uscată din 2017 compartativ cu cea din 2008 a suferit o scădere de 13.76% în2017 comparativ cu 2016 o scădere de 4.7%. Potrivit datelor FAO producția mondială din 2016 a fost de 18,80 tl/ha.Producția de ceapă uscată din 2016 potrivit TUİK a fost de 35,11 t/ha, depășind mult producția medie mondială.

kuru sogan

Percheziții la depozitele de ceapă

Predintele țării și Președintele Partidului AK ,Recep Tayyip Erdoğan  în cursul săptămânii a declarat că: „ În perchezițiile din depozite vedem cum s-a stocat. Aici nu eistă compromisuri. Au stocat atât de mult cartofi, ceapă,alte legume și fructe. Vor da socoteală pentru acest fel de stocuri.”

După această declarație, în urma ridicării prețurilor, Echipele Ministerului de Finanțe și Trezorerie au făcut controale în depozite de legume din multe orașe,în special au fost controlate depozitele de ceapă și camioanele de transport.

 


 

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.