vineri, iulie 19, 2024

Curtea britanică a respins cererea de extrădare formulată de Turcia pentru patronul İpek Media

Un judecător a respins ca fiind „motivată politic”, o cerere de extrădare înaintată  din partea guvernului turc pentru ca un patron de mass-media care a dispărut, să fie trimis în judecată la Ankara, relatează The Guardian.

Judecătorul John Zani din Londra, a refuzat de asemenea cererea pe motiv că extrădarea lui Hamdi Akin İpek și a altor trei cetățeni turci i-ar expune la riscul unei serioase maltratări.

İpek, ale cărui ziare și posturi de televiziune au fost confiscate de oficialii turci pentru  că au criticat  regimului președintelui Recep Tayip Erdoğan, au compărut , alături de ceilalți  ceilalți  turci în fața magistraților din Westminster, miercuri.

Judecatorul a motivat că, cei patru bărbați, dacă s-ar  întoarce în Turcia ar exista un risc real de încălcare a articolului III din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care stipulează că nimeni nu ar trebui să fie supus torturii, tratamentelor și pedepselor degradante.

Cazul de extrădare formulat împotriva lui İpek și co-acuzatului său  ar pretinde ca Marea Britanie să trimită înapoi fugarii presupuși implicați în mișcarea Fethullah Gülen, despre care guvernul turc susține că este responsabil pentru puciul eșuat din 2016.

Anul trecut, premierul turc Binali Yıldırım, s-a întâlnit cu omologul său britanic, Theresa May, și i-a cerut să extrădeze persoanele  presupuse  ca fiind asociate cu lovitura nereușită.

Serviciul de urmărire a corupției (CPS), care a reprezentat guvernul turc în a declarat că va ataca decizia britanică.

Hotărârea este cea mai recentă dintr-o serie de refuzuri din partea instanțelor britanice de extrădare a suspecților către  Turcia, unde mii de jurnaliști, avocați și funcționari publici rămân în închisoare ca urmare a loviturii eșuate din 2016.

Akin Ipek: Sunt hărțuit și intimidat de 3 ani

Vorbind după audiere, İpek, președintele Grupului Koza-İpek, a declarat: „Guvernul turc a întreprins o campanie de hărțuire și intimidare împotriva mea, a familiei și a angajaților mei în ultimii trei ani, pentru nici un alt motiv decât faptul că eu  am fost perceput ca un adversar al regimului Erdoğan.

„A fost evident faptul  că regimul a preluat ilegal activitățile și bunurile grupului Koza-İpek, fondat de tatăl meu și care a avut o reputație impecabilă de peste 70 de ani”, a declarat Akin Ipek. Amintind că  instituțiile de presa aflate în   proprietatea lui au fost confiscate apoi și închise dupa puciul eșuat, Akin Ipek a povestit cel mai dureros lucru pentru el: „Cel mai rău lucru dintre toate este că  fratele meu, Tekin, a fost arestat și a fost închis de mai mult de trei ani în spatele gratiilor , fără motiv și fără să I se acorde acces la justiție”.

„Am primit amenințari cu moartea!”

Omul de afaceri Akin Ipek povestește că, în ultimele șase luni s-u accentuat presiunile guvernului turc asupra sa. „Am fost urmărit la Londra și filmat în secret de cei care acționează în numele regimului Erdoğan. Am primit zeci de amenințări cu moartea, provocate de acțiunile celor de la cel mai înalt nivel al guvernului turc”, a subliniat el.

Ankara: Decizia inacceptabilă

Ministrul justiției din Turcia, Abdulhamit Gül, a declarat că decizia instanței britanice este inacceptabilă. Într-o postare pe twitter,ministrul turc a spus: „Cererea de extrădare a justiției turcești este o cerință a dreptului internațional și a convențiilor. Decizia judiciară din Regatul Unit de refuz are caracteristicile unei evaluări cu conținut politic. De aceea este imposibil să acceptăm decizia de refuz … și justificarea ei.”

Patronul Koza-İpek Holding neagă orice implicare în încercarea de lovitură de stat din 2016.

Serviciul de urmărire a corupției (CPS) are termen de 14 zile pentru a ataca decizia.

 

 


 

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.