luni, aprilie 11, 2022

Curtea britanică a respins cererea de extrădare formulată de Turcia pentru patronul İpek Media

Un judecător a respins ca fiind „motivată politic”, o cerere de extrădare înaintată  din partea guvernului turc pentru ca un patron de mass-media care a dispărut, să fie trimis în judecată la Ankara, relatează The Guardian.

Judecătorul John Zani din Londra, a refuzat de asemenea cererea pe motiv că extrădarea lui Hamdi Akin İpek și a altor trei cetățeni turci i-ar expune la riscul unei serioase maltratări.

İpek, ale cărui ziare și posturi de televiziune au fost confiscate de oficialii turci pentru  că au criticat  regimului președintelui Recep Tayip Erdoğan, au compărut , alături de ceilalți  ceilalți  turci în fața magistraților din Westminster, miercuri.

Judecatorul a motivat că, cei patru bărbați, dacă s-ar  întoarce în Turcia ar exista un risc real de încălcare a articolului III din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care stipulează că nimeni nu ar trebui să fie supus torturii, tratamentelor și pedepselor degradante.

Cazul de extrădare formulat împotriva lui İpek și co-acuzatului său  ar pretinde ca Marea Britanie să trimită înapoi fugarii presupuși implicați în mișcarea Fethullah Gülen, despre care guvernul turc susține că este responsabil pentru puciul eșuat din 2016.

Anul trecut, premierul turc Binali Yıldırım, s-a întâlnit cu omologul său britanic, Theresa May, și i-a cerut să extrădeze persoanele  presupuse  ca fiind asociate cu lovitura nereușită.

Serviciul de urmărire a corupției (CPS), care a reprezentat guvernul turc în a declarat că va ataca decizia britanică.

Hotărârea este cea mai recentă dintr-o serie de refuzuri din partea instanțelor britanice de extrădare a suspecților către  Turcia, unde mii de jurnaliști, avocați și funcționari publici rămân în închisoare ca urmare a loviturii eșuate din 2016.

Akin Ipek: Sunt hărțuit și intimidat de 3 ani

Vorbind după audiere, İpek, președintele Grupului Koza-İpek, a declarat: „Guvernul turc a întreprins o campanie de hărțuire și intimidare împotriva mea, a familiei și a angajaților mei în ultimii trei ani, pentru nici un alt motiv decât faptul că eu  am fost perceput ca un adversar al regimului Erdoğan.

„A fost evident faptul  că regimul a preluat ilegal activitățile și bunurile grupului Koza-İpek, fondat de tatăl meu și care a avut o reputație impecabilă de peste 70 de ani”, a declarat Akin Ipek. Amintind că  instituțiile de presa aflate în   proprietatea lui au fost confiscate apoi și închise dupa puciul eșuat, Akin Ipek a povestit cel mai dureros lucru pentru el: „Cel mai rău lucru dintre toate este că  fratele meu, Tekin, a fost arestat și a fost închis de mai mult de trei ani în spatele gratiilor , fără motiv și fără să I se acorde acces la justiție”.

„Am primit amenințari cu moartea!”

Omul de afaceri Akin Ipek povestește că, în ultimele șase luni s-u accentuat presiunile guvernului turc asupra sa. „Am fost urmărit la Londra și filmat în secret de cei care acționează în numele regimului Erdoğan. Am primit zeci de amenințări cu moartea, provocate de acțiunile celor de la cel mai înalt nivel al guvernului turc”, a subliniat el.

Ankara: Decizia inacceptabilă

Ministrul justiției din Turcia, Abdulhamit Gül, a declarat că decizia instanței britanice este inacceptabilă. Într-o postare pe twitter,ministrul turc a spus: „Cererea de extrădare a justiției turcești este o cerință a dreptului internațional și a convențiilor. Decizia judiciară din Regatul Unit de refuz are caracteristicile unei evaluări cu conținut politic. De aceea este imposibil să acceptăm decizia de refuz … și justificarea ei.”

Patronul Koza-İpek Holding neagă orice implicare în încercarea de lovitură de stat din 2016.

Serviciul de urmărire a corupției (CPS) are termen de 14 zile pentru a ataca decizia.

 

 


 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.