vineri, aprilie 19, 2024

Curtea britanică a respins cererea de extrădare formulată de Turcia pentru patronul İpek Media

Un judecător a respins ca fiind „motivată politic”, o cerere de extrădare înaintată  din partea guvernului turc pentru ca un patron de mass-media care a dispărut, să fie trimis în judecată la Ankara, relatează The Guardian.

Judecătorul John Zani din Londra, a refuzat de asemenea cererea pe motiv că extrădarea lui Hamdi Akin İpek și a altor trei cetățeni turci i-ar expune la riscul unei serioase maltratări.

İpek, ale cărui ziare și posturi de televiziune au fost confiscate de oficialii turci pentru  că au criticat  regimului președintelui Recep Tayip Erdoğan, au compărut , alături de ceilalți  ceilalți  turci în fața magistraților din Westminster, miercuri.

Judecatorul a motivat că, cei patru bărbați, dacă s-ar  întoarce în Turcia ar exista un risc real de încălcare a articolului III din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care stipulează că nimeni nu ar trebui să fie supus torturii, tratamentelor și pedepselor degradante.

Cazul de extrădare formulat împotriva lui İpek și co-acuzatului său  ar pretinde ca Marea Britanie să trimită înapoi fugarii presupuși implicați în mișcarea Fethullah Gülen, despre care guvernul turc susține că este responsabil pentru puciul eșuat din 2016.

Anul trecut, premierul turc Binali Yıldırım, s-a întâlnit cu omologul său britanic, Theresa May, și i-a cerut să extrădeze persoanele  presupuse  ca fiind asociate cu lovitura nereușită.

Serviciul de urmărire a corupției (CPS), care a reprezentat guvernul turc în a declarat că va ataca decizia britanică.

Hotărârea este cea mai recentă dintr-o serie de refuzuri din partea instanțelor britanice de extrădare a suspecților către  Turcia, unde mii de jurnaliști, avocați și funcționari publici rămân în închisoare ca urmare a loviturii eșuate din 2016.

Akin Ipek: Sunt hărțuit și intimidat de 3 ani

Vorbind după audiere, İpek, președintele Grupului Koza-İpek, a declarat: „Guvernul turc a întreprins o campanie de hărțuire și intimidare împotriva mea, a familiei și a angajaților mei în ultimii trei ani, pentru nici un alt motiv decât faptul că eu  am fost perceput ca un adversar al regimului Erdoğan.

„A fost evident faptul  că regimul a preluat ilegal activitățile și bunurile grupului Koza-İpek, fondat de tatăl meu și care a avut o reputație impecabilă de peste 70 de ani”, a declarat Akin Ipek. Amintind că  instituțiile de presa aflate în   proprietatea lui au fost confiscate apoi și închise dupa puciul eșuat, Akin Ipek a povestit cel mai dureros lucru pentru el: „Cel mai rău lucru dintre toate este că  fratele meu, Tekin, a fost arestat și a fost închis de mai mult de trei ani în spatele gratiilor , fără motiv și fără să I se acorde acces la justiție”.

„Am primit amenințari cu moartea!”

Omul de afaceri Akin Ipek povestește că, în ultimele șase luni s-u accentuat presiunile guvernului turc asupra sa. „Am fost urmărit la Londra și filmat în secret de cei care acționează în numele regimului Erdoğan. Am primit zeci de amenințări cu moartea, provocate de acțiunile celor de la cel mai înalt nivel al guvernului turc”, a subliniat el.

Ankara: Decizia inacceptabilă

Ministrul justiției din Turcia, Abdulhamit Gül, a declarat că decizia instanței britanice este inacceptabilă. Într-o postare pe twitter,ministrul turc a spus: „Cererea de extrădare a justiției turcești este o cerință a dreptului internațional și a convențiilor. Decizia judiciară din Regatul Unit de refuz are caracteristicile unei evaluări cu conținut politic. De aceea este imposibil să acceptăm decizia de refuz … și justificarea ei.”

Patronul Koza-İpek Holding neagă orice implicare în încercarea de lovitură de stat din 2016.

Serviciul de urmărire a corupției (CPS) are termen de 14 zile pentru a ataca decizia.

 

 


 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.