vineri, iulie 19, 2024

Drama profesorului turc care a murit în exil, în Franța

Yasin Karaman, după ce şi-a terminat studiile superioare a plecat să lucreze în Africa la una din școlile mişcarii Gulen. După ce a lucrat ca profesor de limba turcă în școlile din Senegal și Guineea, a fost repartizat la Horizont College din Bamako, Mali.

Persecuțiile aplicate de statul turc simpatizanților clericului Fethullah Gulen au depășit granițele ajungând și în Africa, astfel că  Școala Horizont din Bamako a fost preluată de Fundația Maarif care se află sub controlul autorităților guvernului turce, iar profesorii turci au fost nevoiți să părăsească instituția.  Yasin Karaman împreună cu soția și copilul lor în vârstă de 3 luni s-a refugiat în Franța cerând  azil politic, urmând ca apoi să se stabilească în Drancy în apropiere de Paris. La scurt timp după stabilirea în Drancy, Yasin Karaman a aflat că are cancer de coloană, a fost spitalizat iar după aceea  starea sa de sănătate s-a înrăutățit.

yasin karaman2

Yasin Karaman a părăsit această lume luni seara, într-o zi importantă pentru muslumani, ziua în care s-a născut Profetul Mohammed. Profesorul de 27 ani, a fost condus pe ultimul drum de refugiați turci, de mama și fratele său, care au putut ajunge la ceremonia.

Profesorul Yasin a lăsat în urmă familia îndoliată și pe fiul său care de abia începuse să pronunțe cuvântul ”tată”.

Yasin Karaman a spus soţiei ca testament: ‘’Statul nostru ne- a considerat drept terorişti. Trupul meu neinsufletit de ce sa fie ingropat în Turcia? Ma ingropati in Marsilia.’’

yasin karaman1

Aşa s-a pus în practică  testamentul profesorului gulenist. El a fost ingropat joi intr-o zona alocată pentru musulmani din cimitirul Aix En Provence.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.