joi, aprilie 7, 2022

Drama profesorului turc care a murit în exil, în Franța

Yasin Karaman, după ce şi-a terminat studiile superioare a plecat să lucreze în Africa la una din școlile mişcarii Gulen. După ce a lucrat ca profesor de limba turcă în școlile din Senegal și Guineea, a fost repartizat la Horizont College din Bamako, Mali.

Persecuțiile aplicate de statul turc simpatizanților clericului Fethullah Gulen au depășit granițele ajungând și în Africa, astfel că  Școala Horizont din Bamako a fost preluată de Fundația Maarif care se află sub controlul autorităților guvernului turce, iar profesorii turci au fost nevoiți să părăsească instituția.  Yasin Karaman împreună cu soția și copilul lor în vârstă de 3 luni s-a refugiat în Franța cerând  azil politic, urmând ca apoi să se stabilească în Drancy în apropiere de Paris. La scurt timp după stabilirea în Drancy, Yasin Karaman a aflat că are cancer de coloană, a fost spitalizat iar după aceea  starea sa de sănătate s-a înrăutățit.

yasin karaman2

Yasin Karaman a părăsit această lume luni seara, într-o zi importantă pentru muslumani, ziua în care s-a născut Profetul Mohammed. Profesorul de 27 ani, a fost condus pe ultimul drum de refugiați turci, de mama și fratele său, care au putut ajunge la ceremonia.

Profesorul Yasin a lăsat în urmă familia îndoliată și pe fiul său care de abia începuse să pronunțe cuvântul ”tată”.

Yasin Karaman a spus soţiei ca testament: ‘’Statul nostru ne- a considerat drept terorişti. Trupul meu neinsufletit de ce sa fie ingropat în Turcia? Ma ingropati in Marsilia.’’

yasin karaman1

Aşa s-a pus în practică  testamentul profesorului gulenist. El a fost ingropat joi intr-o zona alocată pentru musulmani din cimitirul Aix En Provence.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert