duminică, aprilie 21, 2024

Drama profesorului turc care a murit în exil, în Franța

Yasin Karaman, după ce şi-a terminat studiile superioare a plecat să lucreze în Africa la una din școlile mişcarii Gulen. După ce a lucrat ca profesor de limba turcă în școlile din Senegal și Guineea, a fost repartizat la Horizont College din Bamako, Mali.

Persecuțiile aplicate de statul turc simpatizanților clericului Fethullah Gulen au depășit granițele ajungând și în Africa, astfel că  Școala Horizont din Bamako a fost preluată de Fundația Maarif care se află sub controlul autorităților guvernului turce, iar profesorii turci au fost nevoiți să părăsească instituția.  Yasin Karaman împreună cu soția și copilul lor în vârstă de 3 luni s-a refugiat în Franța cerând  azil politic, urmând ca apoi să se stabilească în Drancy în apropiere de Paris. La scurt timp după stabilirea în Drancy, Yasin Karaman a aflat că are cancer de coloană, a fost spitalizat iar după aceea  starea sa de sănătate s-a înrăutățit.

yasin karaman2

Yasin Karaman a părăsit această lume luni seara, într-o zi importantă pentru muslumani, ziua în care s-a născut Profetul Mohammed. Profesorul de 27 ani, a fost condus pe ultimul drum de refugiați turci, de mama și fratele său, care au putut ajunge la ceremonia.

Profesorul Yasin a lăsat în urmă familia îndoliată și pe fiul său care de abia începuse să pronunțe cuvântul ”tată”.

Yasin Karaman a spus soţiei ca testament: ‘’Statul nostru ne- a considerat drept terorişti. Trupul meu neinsufletit de ce sa fie ingropat în Turcia? Ma ingropati in Marsilia.’’

yasin karaman1

Aşa s-a pus în practică  testamentul profesorului gulenist. El a fost ingropat joi intr-o zona alocată pentru musulmani din cimitirul Aix En Provence.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.