vineri, ianuarie 7, 2022

Imagini apocaliptice. Ploile au rupt un baraj. 3 județe afectate


Un baraj din provincia Kastamonu, de lângă malul Mării Negre s-a rupt din cauza ploile abundente, afectând trei județe, conform presei turcești.

Orașul Bozkurt înainte și după ruperea barajului.

Ploile abundente în regiunile nordice ale țării în ultimele zile a dus la ruperea barajul de pe pârâul Ezine, din districtul Bozkurt, din Kastamonu, pe 12 august, urmând ca apa în cantitate de până la 330 de litri pe metru pătrat să distrugă trei clădiri și să ia viața a 27 de persoane și să ducă la dispariția a mai multor locuitori.

„Fiica surorii mele și cei trei copii nu îi găsim. De ieri, de 24 de ore nu avem nicio veste. Nu putem dormi. Am rugat echipele să ne ducă să le arătam casa, dar ei au zis că au fost trimise echipe acolo. Încă nu avem nicio știre. Așteptăm încă”, a spus o localnică îndurerată a cărei familie a dispărut în urma dezastrului.

Primarul din Azdavay, Osman Nuri Civelek a făcut declarații după ruperea barajului.

„Nu am văzut așa ceva în istoria orașului. Tot pârâul s-a revărsat. Jumătate din district a fost scufundat. Privim cu uimire”, a afirmat edilul.

Imaginile postate pe rețelele sociale au surprins mașinile și grămezile de dărâmături târâte de apele inundațiilor pe străzile orașului.

Multe case și afaceri au fost inundate, apa ajungând până la etajul doi. Cei prinși la etajele inferioare au fost salvați la început, dar în unele zone, au existat oameni care au urcat pe acoperișurile clădirilor din cauza apelor în creștere. 

Terenurile agricole au fost, de asemenea, avariate în cartierul unde stâlpii de electricitate au fost doborâți.

În timp ce centrul orașului a fost inundat, podurile și drumurile s-au prăbușit, iar vehiculele au fost târâte de ape. Drumul Azdavay- Kastamonu a fost închis traficului ca măsură de precauție.

„Nu sunt drumuri. Nu există ieșire. Eu am venit din Istanbul, de 10 zile sunt aici. Trebuie să mă întors, dar nu există un mod prin a face asta”, a povestit un bărbat din oraşul Ayancik, Sinop, în vecinătate cu Kastamonu.

Hastagul #Bozkurtyokoldu (Bozkurt a dispărut) a ajuns viral pe Twitter, iar oamenii cer ajutor pe rețelele de socializare, plângându-se mai ales că presa națională portretizează superficial situația.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),