joi, aprilie 7, 2022

Imagini apocaliptice. Ploile au rupt un baraj. 3 județe afectate


Un baraj din provincia Kastamonu, de lângă malul Mării Negre s-a rupt din cauza ploile abundente, afectând trei județe, conform presei turcești.

Orașul Bozkurt înainte și după ruperea barajului.

Ploile abundente în regiunile nordice ale țării în ultimele zile a dus la ruperea barajul de pe pârâul Ezine, din districtul Bozkurt, din Kastamonu, pe 12 august, urmând ca apa în cantitate de până la 330 de litri pe metru pătrat să distrugă trei clădiri și să ia viața a 27 de persoane și să ducă la dispariția a mai multor locuitori.

„Fiica surorii mele și cei trei copii nu îi găsim. De ieri, de 24 de ore nu avem nicio veste. Nu putem dormi. Am rugat echipele să ne ducă să le arătam casa, dar ei au zis că au fost trimise echipe acolo. Încă nu avem nicio știre. Așteptăm încă”, a spus o localnică îndurerată a cărei familie a dispărut în urma dezastrului.

Primarul din Azdavay, Osman Nuri Civelek a făcut declarații după ruperea barajului.

„Nu am văzut așa ceva în istoria orașului. Tot pârâul s-a revărsat. Jumătate din district a fost scufundat. Privim cu uimire”, a afirmat edilul.

Imaginile postate pe rețelele sociale au surprins mașinile și grămezile de dărâmături târâte de apele inundațiilor pe străzile orașului.

Multe case și afaceri au fost inundate, apa ajungând până la etajul doi. Cei prinși la etajele inferioare au fost salvați la început, dar în unele zone, au existat oameni care au urcat pe acoperișurile clădirilor din cauza apelor în creștere. 

Terenurile agricole au fost, de asemenea, avariate în cartierul unde stâlpii de electricitate au fost doborâți.

În timp ce centrul orașului a fost inundat, podurile și drumurile s-au prăbușit, iar vehiculele au fost târâte de ape. Drumul Azdavay- Kastamonu a fost închis traficului ca măsură de precauție.

„Nu sunt drumuri. Nu există ieșire. Eu am venit din Istanbul, de 10 zile sunt aici. Trebuie să mă întors, dar nu există un mod prin a face asta”, a povestit un bărbat din oraşul Ayancik, Sinop, în vecinătate cu Kastamonu.

Hastagul #Bozkurtyokoldu (Bozkurt a dispărut) a ajuns viral pe Twitter, iar oamenii cer ajutor pe rețelele de socializare, plângându-se mai ales că presa națională portretizează superficial situația.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.