joi, iunie 20, 2024

Imagini apocaliptice. Ploile au rupt un baraj. 3 județe afectate


Un baraj din provincia Kastamonu, de lângă malul Mării Negre s-a rupt din cauza ploile abundente, afectând trei județe, conform presei turcești.

Orașul Bozkurt înainte și după ruperea barajului.

Ploile abundente în regiunile nordice ale țării în ultimele zile a dus la ruperea barajul de pe pârâul Ezine, din districtul Bozkurt, din Kastamonu, pe 12 august, urmând ca apa în cantitate de până la 330 de litri pe metru pătrat să distrugă trei clădiri și să ia viața a 27 de persoane și să ducă la dispariția a mai multor locuitori.

„Fiica surorii mele și cei trei copii nu îi găsim. De ieri, de 24 de ore nu avem nicio veste. Nu putem dormi. Am rugat echipele să ne ducă să le arătam casa, dar ei au zis că au fost trimise echipe acolo. Încă nu avem nicio știre. Așteptăm încă”, a spus o localnică îndurerată a cărei familie a dispărut în urma dezastrului.

Primarul din Azdavay, Osman Nuri Civelek a făcut declarații după ruperea barajului.

„Nu am văzut așa ceva în istoria orașului. Tot pârâul s-a revărsat. Jumătate din district a fost scufundat. Privim cu uimire”, a afirmat edilul.

Imaginile postate pe rețelele sociale au surprins mașinile și grămezile de dărâmături târâte de apele inundațiilor pe străzile orașului.

Multe case și afaceri au fost inundate, apa ajungând până la etajul doi. Cei prinși la etajele inferioare au fost salvați la început, dar în unele zone, au existat oameni care au urcat pe acoperișurile clădirilor din cauza apelor în creștere. 

Terenurile agricole au fost, de asemenea, avariate în cartierul unde stâlpii de electricitate au fost doborâți.

În timp ce centrul orașului a fost inundat, podurile și drumurile s-au prăbușit, iar vehiculele au fost târâte de ape. Drumul Azdavay- Kastamonu a fost închis traficului ca măsură de precauție.

„Nu sunt drumuri. Nu există ieșire. Eu am venit din Istanbul, de 10 zile sunt aici. Trebuie să mă întors, dar nu există un mod prin a face asta”, a povestit un bărbat din oraşul Ayancik, Sinop, în vecinătate cu Kastamonu.

Hastagul #Bozkurtyokoldu (Bozkurt a dispărut) a ajuns viral pe Twitter, iar oamenii cer ajutor pe rețelele de socializare, plângându-se mai ales că presa națională portretizează superficial situația.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.