joi, aprilie 25, 2024

Human Rights Watch investighează abuzurile din Turcia

Un procuror anti-corupție închis pentru presupuse legături cu Hizmet a fost găsit mort în închisoare

Un procuror în vârstă de 47 de ani, aruncat după gratii (în provincia Bursa din vestul țării) în urma loviturii de stat dejucate din data de 15 iulie, care a condus la reprimarea mișcării Gülen, a fost găsit spânzurat în baia închisorii în dimineața zilei de vineri.

Procurorul, care se pare că s-a sinucis, a fost implicat într-o fază importantă a faimoasei anchete anti-corupție întreprinse pe 17 decembrie 2013, vizând familia lui Recep Tayyip Erdogan (care pe atunci era prim-ministru). Mehmet Yüzgeç, ultimul procuror al acestui caz (înainte ca întregul proces să fie muşamalizat de către guvern) a declarat pe Twitter că procurorul care a fost găsit mort în închisoare se afla la conducerea Administrației Dezvoltării Urbane a Turciei (TOKI) implicate în cazul anti-corupție; s-a mai declarat că, după evaluarea documentelor, cazul TOKI a fost inclus în ancheta generală de combatere a corupției.

savcı

O anchetă a fost demarată pentru a investiga incidentul, pe fondul unui raport din partea Human Rights Watch (organizaţie pentru apărarea drepturilor omului), referitor  la tortura din închisorile turcești după lovitura de stat de pe 15 iulie.

Cadavrul procurorului (Seyfettin Yiğit) a fost dus la Consiliul din Bursa pentru Medicină Legală pentru  a i se face autopsia.

O anchetă a fost demarată pentru a investiga incidentul, pe fondul unui raport din partea Human Rights Watch (organizaţie pentru apărarea drepturilor omului), referitor  la tortura din închisorile turcești după lovitura de stat de pe 15 iulie.

Un profesor cu 25 de ani vechime, pe nume Mustafa Güneyler, care a fost concediat pentru presupusele legături cu mișcarea Gülen, s-a sinucis, de asemenea, luna trecută.

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.