miercuri, octombrie 9, 2024

Bucureşti: Marile probleme de mediu şi fenomenul de poluare

 Primarul general Gabriela Firea: Persistă fenomenul de poluare la groapa de gunoi Iridex și există riscul să se constate neîndeplinirea măsurilor stabilite

Primarul general Gabriela Firea a declarat  în cadrul Comandamentului pentru analizarea problemelor de mediu ale Capitalei, că în ceea ce privește groapa de gunoi Iridex, care trebuie să remedieze până pe 10 octombrie o serie de deficiențe, fenomenul de poluare persistă, existând riscul să se constate neîndeplinirea măsurilor stabilite.

 

„Pentru așa numita groapa Iridex, Agenția pentru Protecția Mediului București și Garda București au transmis că s-a emis o notificare prealabilă suspendării autorizației integrate de mediu și există posibilitatea suspendării acestei autorizații după expirarea termenului de 60 de zile dacă se constată că măsurile stabilite de Garda de Mediu nu au fost îndeplinite. Persistă fenomenul de poluare și în acest moment, pe de o parte, și există riscul să se constate neîndeplinirea măsurilor stabilite în intervalul rămas până la data de 10 octombrie, data limită pentru conformare. Așteptăm așadar până pe 10 octombrie să vedem dacă s-au luat măsurile indicate de autorități”, a precizat Firea.

Ea a menționat că urmează să fie încheiat un protocol între Garda de Mediu, Poliția Locală a Municipiului București și polițiile locale de sector și din comunele Chiajna și Chitila, pentru stabilirea unor puncte fixe de control, prin care să se asigure monitorizarea permanentă a activității din zonă, cu echipe de specialiști, dar și cu montarea unor camere video.

Bogdan Trif, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a reamintit că în luna iulie a fost făcut un control amănunțit la groapa de gunoi respectivă.

„La depozitul Iridex s-au trasat 21 de măsuri reparatorii cu termen de 60 de zile, atât prevede legislația. În cazul în care aceste măsuri nu se respectă și nu se remediază în 60 de zile, activitatea va fi suspendată pe o perioadă de maxim șase luni, după care, dacă nu se remediază problemele, va fi retrasă autorizația de mediu”, a explicat el.

Magdalena Iuga, directorul Direcției Utilități din PMB, a declarat că, în prezent, deșeurile provenite de pe raza Municipiului București sunt depozitate la depozitul ecologic Iridex și la cel de la Vidra.

„În momentul în care se va retrage autorizația integrată de mediu, pe cale de consecință, Municipiul București va solicita tuturor operatorilor să nu mai depoziteze la acel depozit care nu mai deține autorizație integrată de mediu. Încă de acum doi ani au început demersurile pentru a realiza o instalație de tratare-neutralizare a deșeurilor. Vrem să dăm valoare deșeurilor provenite de pe raza Municipiului București. Ținem cont de faptul că termenele de funcționare a celor două depozite ecologice Vidra și Iridex sunt 2020 și 2021. Noi, până la această dată, trebuie să reușim să punem în funcțiune instalația de tratare, neutralizare cu producere de energie termică și electrică”, a explicat ea. Referindu-se la acest aspect, Gabriela Firea a atras atenția asupra faptului că instalația de tratare termică a deșeurilor nu este un incinerator propriu-zis.

Avem 180 de milioane de euro, alocați prin Programul Operațional Infrastructura Mare, suma totală necesară fiind de 250 de milioane de euro. Instalația ar trebui să fie finalizată până în 2022″

 

„În strategia de dezvoltare și funcționare pe termen mediu și lung a serviciului public de salubrizare în Municipiul București, aprobată prin hotărârea Consiliului General din 2015, se prevede realizarea unei instalații de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor. Nu este, deci, vorba de un incinerator, ci o instalație ce va neutraliza o cantitate de 300.000-350.000 de tone de deșeuri pe an și va produce energie termică și electrică. Obținem astfel energie termică și electrică din surse regenerabile, așa cum solicită directivele UE. Avem 180 de milioane de euro, alocați prin Programul Operațional Infrastructura Mare, suma totală necesară fiind de 250 de milioane de euro. Instalația ar trebui să fie finalizată până în 2022”.PMB

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului. 

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).