marți, aprilie 23, 2024

Degradarea drepturilor cetăţeneşti, un pericol în Turcia de astăzi

O femeie din Istanbul a fost atacată într-un autobuz pentru că purta pantaloni scurți.

O tânără asistentă medicală din Istanbul a declarat presei turceşti că un bărbat a atacat-o în autobuz, lunea aceasta, pentru că purta pantaloni scurți.

Asistenta medicală Ayșegül Terzi, în vârstă de douăzeci și trei de ani, a declarat ziarelor și posturilor de televiziune turcești, că, pe 12 septembrie (prima zi a săbătorii Eid al-Adha), un bărbat necunoscut a lovit-o în autobuz, pe când aceasta se afla în drum spre casă după tura de zi la un spital din Istanbul. Dânsa a spus că, din cauza căștilor pe care le purta, nu a auzit ce i-a spus bărbatul înainte de a lovi-o peste față; însă, un călător de lângă ea a spus că agresorul strigase: „Soiul ăsta de femei e foarte rău și numai nenorocire aduce”, adăugând alte remarci defăimătoare. Terzi l-a descris pe agresor ca fiind un bărbat solid, în vârstă de aproximativ 35 de ani, cu barbă scurtă, cu început de chelie, purtând un tricou pe care scria „18,” pe partea din spate.

Terzi a spus că, deși autobuzul era plin, doar trei bărbați tineri au intervenit și l-au oprit pe individ; din moment ce agresorul era un tip puternic, a fost în stare să scape cu uşurinţă. Potrivit lui Terzi (care ulterior a depus o plângere), șoferul autobuzului, al cărui număr de înmatriculare este 34 JZ 6536, nu s-a oferit să o ducă la spital sau la o secție de poliție după atac.

Varianta şoferului este: Agresorul a fost dat afară din autobuz

Pe de altă parte, şoferul de autobuz Șaban Bıyıklı a spus că, din cauza agitației, nu a înțeles de ce bărbatul (care era aşezat în partea din spate a autobuzului) a atacat-o pe tânăra femeie.

Dânsul a spus că a auzit-o pe femeie ţipând, dar a trebuit apoi să deschidă ușa pentru alţi pasageri. Şoferul a pretins că a vrut să o ducă la spital sau la o secție de poliție, dar a fost refuzat de Terzi, care a coborât la scurt timp din autobuz. Poliția l-a sunat pe șofer câteva zile mai târziu, pentru a obține mai multe informații cu privire la incident.

Tânăra asistentă, care – se pare – încă suferă din cauza traumei produse, spune că va depune o plângere împotriva conducătorului auto, pentru că nu a informat poliția imediat.

Varianta Poliției: Femeia nu a menționat faptul că portul pantalonilor scurți ar fi fost un motiv posibil pentru atac

Cu toate acestea, poliția a declarat presei că Terzi nu a pomenit faptul că pantalonii ei scurți ar fi dus la declanşarea atacului, ci a susţinut că a fost atacată fără motiv. Poliția a adăugat că dispun de un video surprinzând desfăşurarea atacului și că au încercat să-l identifice pe individul în chestiune.

Între timp, acest atac petrecut  de o pereche de pantaloni scurți, a stârnit indignarea generală pe site-urile de socializare din Turcia, iar hash-tag-uri în sprijinul lui Ayșegül Terzi nu au întârziat să apară. Numeroase femei – deputate în Parlament – au protestat, de asemenea,faţă de  atacarea  tinerei asistente din cauza stilul ei de vestimentaţie. Terzi a recunoscut că purta într-adevăr pantaloni scurți și că nimeni nu are dreptul să-i conteste preferinţele. Dânsa și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea cu privire la indiferența manifestată de pasagerii autobuzului.

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.