luni, noiembrie 18, 2024

Hotelurile au rămas goale în Bodrum! Criza economică și prețurile mari au lovit turismul

Bodrum, destinația preferată de vacanță din Mugla, este mai liniștită comparativ cu anii precedenții unul dintre motive fiind prețurile ridicate la cazare și mâncare, conform site-ului turcesc, Ekonomim.

Creșterile de preț, în special în sectoarele de cazare, alimentație și băuturi, au dus la o scădere vizibilă a numărului de turiști.

De exemplu, pentru o intrare la plajă în medie trebuie să plătiți între 4.000 și 5.000 de lire. În timp ce prețul unui lahmacun începe de la 300 de lire în restaurante, poate ajunge până la 950 de lire în localurile de lux.

Potrivit lui BirGün, Serdar Karcılıoğlu, președintele fondator onorific al Asociației Profesioniste a Administratorilor de Hoteluri din Bodrum (BOYD), a declarat că hotelurile nu pot atinge ratele de ocupare așteptate.

„Am prezis că industria turismului va ajunge în această situație după pandemie, dar nu s-au luat măsuri de precauție. Grupul cu venituri medii nu mai poate pleca în vacanță din cauza inflației mari și a creșterilor de preț. Vacanță a devenit un mare lux, iar acest lucru a afectat direct hotelurile noastre”, spune Karcılıoğlu.

Turiștii preferă Grecia

Președintele Asociației Hotelierilor din Bodrum (BODER), Ömer Faruk Dengiz, a declarat că, deși rezervările timpurii au mers bine, vânzările de ultim moment la mijlocul sezonului s-au oprit.

„A existat o cerere pentru Insulele grecești din cauza vizei de vacanță. Cu toate acestea, acest lucru a condus la percepții greșite, cum ar fi compararea restaurantelor din Bodrum cu restaurantele din Grecia”, spune acesta.

Viza pentru Grecia

În aprilie, ministrul imigrării din Grecia, Dimitris Kairides, a dezvăluit că viza va fi acordată la fața locului și va fi valabilă pentru o perioadă de maximum șapte zile cu intrare unică.

Insulele grecești acoperite de această nouă schemă includ Lemnos, Lesvos, Chios, Samos, Leros, Kalymnos, Kos, Rhodos, Symi și Kastelorizo. Anterior, cetățenii turci trebuiau să solicite vize Schengen pentru a vizita Grecia în scopuri turistice, inclusiv aceste insule. Fapt care dura timp și era costisitor, taxele de viză variind, de la 120 euro la 200 euro.

Pentru insulele grecești Lesbos, Chios, Samos, Kos și Rhodos, este necesară o taxă de viză de 60 de euro. Documentele sunt trimise cu 7 zile lucrătoare înainte. Companiile de feribot și vama greacă solicită, de asemenea, taxe suplimentare pentru procesarea documentelor. Astfel, costul de intrare în insulele grecești ajunge la 80-90 de euro

Cetăţenii turci au depus cel mai mare număr de cereri de viză Schengen la consulatele Schengen din Turcia, însumând 778.409.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.