duminică, octombrie 6, 2024

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Turcia a coborât cinci locuri în Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International anul acesta, conform Bianet.org

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Analiza făcută în raportul privind Turcia evidențiază unele dintre problemele care provoacă declinul țării în indice.

„După ce Turcia a fost plasată pe lista gri de către Financial Action Task Force în 2021, se crede că țara continuă cu tendința de scădere din cauza unor factori precum afirmațiile că suma de bani neînregistrați care intră în țară a crescut după din Ucraina, politizarea justiției, îngustarea sferei democratice, opresiunea cu care se confruntă opoziția și că țara nu respectă hotărârile CEDO”, se arată în raport.

Raportul Transparency International 2022 subliniază, de asemenea, că practica impunității continuă în țară, ceea ce are ca rezultat corupția care devine mai răspândită și obișnuită.

Procentaje în scădere din 2013

Turcia a scăzut cu 15 locuri în indice în ultimii doi ani. Potrivit raportului, scorul țării a început să scadă după 2013, iar țara se numără printre grupul de țări care a scăzut cel mai mult în ultimii zece ani.

Scorul Turciei, care a fost de 50 în 2013, a scăzut la 45 în 2014, 42 în 2015, 41 în 2016 și 40 în 2017. Scorul țării a fost de 38 în 2021 și 36 în 2022.

Albania, Thailanda, Sri Lanka, Serbia, Peru, Panama, Kazahstan și Ecuador au fost celelalte țări cu scorul de 36 în 2022 ca Turcia. (SD/PE)

Indexul elaborat în fiecare an de către organizație a fost lansat în 1995. IPC clasifică țările pe o scară care variază de la „foarte corupt” (0 puncte) la „foarte curat” (100 de puncte).

România, un scor de mijloc

Harta situează România cu un scor de mijloc (46, față de 45 anul trecut), unde pe o scară de la 0 la 100, zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Criza economică din Turcia: Impozit de 10% pe profitul companiilor

Cota minimă de impozitare internă pentru câștigurile companiilor va de minim 10% înainte de deduceri și scutiri, potrivit unui decret publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial de Ministerul Trezoreriei și Finanțelor.

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

Diplomați turci acuzați de trafic de persoane și fraudă în Washington

Avocații lui Agdipa spun că aceasta a sosit la Washington în februarie 2020, așteptându-se la condițiile prevăzute în contractul ei de muncă – o săptămână de lucru de 35 de ore la 14 dolari pe oră.

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului. 

Primarul New Yorkului susține că zborurile și cazările de lux, finanțate de Turcia, au fost cadouri, nu mită

Alex Spiro, avocatul lui Adams, susține că rechizitoriul în acest caz susține o schemă de „mită” care nu îndeplinește definiția luării de mită și, într-adevăr, nu echivalează deloc cu o crimă federală”.