miercuri, februarie 28, 2024

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Turcia a coborât cinci locuri în Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International anul acesta, conform Bianet.org

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Analiza făcută în raportul privind Turcia evidențiază unele dintre problemele care provoacă declinul țării în indice.

„După ce Turcia a fost plasată pe lista gri de către Financial Action Task Force în 2021, se crede că țara continuă cu tendința de scădere din cauza unor factori precum afirmațiile că suma de bani neînregistrați care intră în țară a crescut după din Ucraina, politizarea justiției, îngustarea sferei democratice, opresiunea cu care se confruntă opoziția și că țara nu respectă hotărârile CEDO”, se arată în raport.

Raportul Transparency International 2022 subliniază, de asemenea, că practica impunității continuă în țară, ceea ce are ca rezultat corupția care devine mai răspândită și obișnuită.

Procentaje în scădere din 2013

Turcia a scăzut cu 15 locuri în indice în ultimii doi ani. Potrivit raportului, scorul țării a început să scadă după 2013, iar țara se numără printre grupul de țări care a scăzut cel mai mult în ultimii zece ani.

Scorul Turciei, care a fost de 50 în 2013, a scăzut la 45 în 2014, 42 în 2015, 41 în 2016 și 40 în 2017. Scorul țării a fost de 38 în 2021 și 36 în 2022.

Albania, Thailanda, Sri Lanka, Serbia, Peru, Panama, Kazahstan și Ecuador au fost celelalte țări cu scorul de 36 în 2022 ca Turcia. (SD/PE)

Indexul elaborat în fiecare an de către organizație a fost lansat în 1995. IPC clasifică țările pe o scară care variază de la „foarte corupt” (0 puncte) la „foarte curat” (100 de puncte).

România, un scor de mijloc

Harta situează România cu un scor de mijloc (46, față de 45 anul trecut), unde pe o scară de la 0 la 100, zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.