sâmbătă, iulie 27, 2024

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Turcia a coborât cinci locuri în Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International anul acesta, conform Bianet.org

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Analiza făcută în raportul privind Turcia evidențiază unele dintre problemele care provoacă declinul țării în indice.

„După ce Turcia a fost plasată pe lista gri de către Financial Action Task Force în 2021, se crede că țara continuă cu tendința de scădere din cauza unor factori precum afirmațiile că suma de bani neînregistrați care intră în țară a crescut după din Ucraina, politizarea justiției, îngustarea sferei democratice, opresiunea cu care se confruntă opoziția și că țara nu respectă hotărârile CEDO”, se arată în raport.

Raportul Transparency International 2022 subliniază, de asemenea, că practica impunității continuă în țară, ceea ce are ca rezultat corupția care devine mai răspândită și obișnuită.

Procentaje în scădere din 2013

Turcia a scăzut cu 15 locuri în indice în ultimii doi ani. Potrivit raportului, scorul țării a început să scadă după 2013, iar țara se numără printre grupul de țări care a scăzut cel mai mult în ultimii zece ani.

Scorul Turciei, care a fost de 50 în 2013, a scăzut la 45 în 2014, 42 în 2015, 41 în 2016 și 40 în 2017. Scorul țării a fost de 38 în 2021 și 36 în 2022.

Albania, Thailanda, Sri Lanka, Serbia, Peru, Panama, Kazahstan și Ecuador au fost celelalte țări cu scorul de 36 în 2022 ca Turcia. (SD/PE)

Indexul elaborat în fiecare an de către organizație a fost lansat în 1995. IPC clasifică țările pe o scară care variază de la „foarte corupt” (0 puncte) la „foarte curat” (100 de puncte).

România, un scor de mijloc

Harta situează România cu un scor de mijloc (46, față de 45 anul trecut), unde pe o scară de la 0 la 100, zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...