joi, mai 2, 2024

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Turcia a coborât cinci locuri în Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International anul acesta, conform Bianet.org

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Analiza făcută în raportul privind Turcia evidențiază unele dintre problemele care provoacă declinul țării în indice.

„După ce Turcia a fost plasată pe lista gri de către Financial Action Task Force în 2021, se crede că țara continuă cu tendința de scădere din cauza unor factori precum afirmațiile că suma de bani neînregistrați care intră în țară a crescut după din Ucraina, politizarea justiției, îngustarea sferei democratice, opresiunea cu care se confruntă opoziția și că țara nu respectă hotărârile CEDO”, se arată în raport.

Raportul Transparency International 2022 subliniază, de asemenea, că practica impunității continuă în țară, ceea ce are ca rezultat corupția care devine mai răspândită și obișnuită.

Procentaje în scădere din 2013

Turcia a scăzut cu 15 locuri în indice în ultimii doi ani. Potrivit raportului, scorul țării a început să scadă după 2013, iar țara se numără printre grupul de țări care a scăzut cel mai mult în ultimii zece ani.

Scorul Turciei, care a fost de 50 în 2013, a scăzut la 45 în 2014, 42 în 2015, 41 în 2016 și 40 în 2017. Scorul țării a fost de 38 în 2021 și 36 în 2022.

Albania, Thailanda, Sri Lanka, Serbia, Peru, Panama, Kazahstan și Ecuador au fost celelalte țări cu scorul de 36 în 2022 ca Turcia. (SD/PE)

Indexul elaborat în fiecare an de către organizație a fost lansat în 1995. IPC clasifică țările pe o scară care variază de la „foarte corupt” (0 puncte) la „foarte curat” (100 de puncte).

România, un scor de mijloc

Harta situează România cu un scor de mijloc (46, față de 45 anul trecut), unde pe o scară de la 0 la 100, zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.