miercuri, martie 15, 2023

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Turcia a coborât cinci locuri în Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International anul acesta, conform Bianet.org

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Analiza făcută în raportul privind Turcia evidențiază unele dintre problemele care provoacă declinul țării în indice.

„După ce Turcia a fost plasată pe lista gri de către Financial Action Task Force în 2021, se crede că țara continuă cu tendința de scădere din cauza unor factori precum afirmațiile că suma de bani neînregistrați care intră în țară a crescut după din Ucraina, politizarea justiției, îngustarea sferei democratice, opresiunea cu care se confruntă opoziția și că țara nu respectă hotărârile CEDO”, se arată în raport.

Raportul Transparency International 2022 subliniază, de asemenea, că practica impunității continuă în țară, ceea ce are ca rezultat corupția care devine mai răspândită și obișnuită.

Procentaje în scădere din 2013

Turcia a scăzut cu 15 locuri în indice în ultimii doi ani. Potrivit raportului, scorul țării a început să scadă după 2013, iar țara se numără printre grupul de țări care a scăzut cel mai mult în ultimii zece ani.

Scorul Turciei, care a fost de 50 în 2013, a scăzut la 45 în 2014, 42 în 2015, 41 în 2016 și 40 în 2017. Scorul țării a fost de 38 în 2021 și 36 în 2022.

Albania, Thailanda, Sri Lanka, Serbia, Peru, Panama, Kazahstan și Ecuador au fost celelalte țări cu scorul de 36 în 2022 ca Turcia. (SD/PE)

Indexul elaborat în fiecare an de către organizație a fost lansat în 1995. IPC clasifică țările pe o scară care variază de la „foarte corupt” (0 puncte) la „foarte curat” (100 de puncte).

România, un scor de mijloc

Harta situează România cu un scor de mijloc (46, față de 45 anul trecut), unde pe o scară de la 0 la 100, zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Familia unui profesor, victimă a epurărilor, a fost interzisă din căminul alocat supraviețuitorilor cutremurului

M.Ç. și familia sa locuiau în Kahramanmaraș. Casa lor s-a prăbușit în urma cutremurelor și au solicitat să rămână într-un cămin studențesc din provincia centrală a Turciei, Niğde, dar cererea lor a fost respinsă în urma unui control de securitate de către poliție.

Turcia: Comitetul Electoral a votat împotriva cernelii electorale

Marcarea degetului celui care au votat la alegeri cu cerneală a fost folosită pentru prima dată în Turcia la alegerile din 28 martie 2004. După alegerile locale din 29 martie 2009, această practică a fost abandonată.

Alegeri 2023: Kılıçdaroğlu, pe primul loc, cu 56,8 la sută din voturi, în sondaje

Întrebarea a fost: „Pentru ce candidat ați vota în situația în care Erdoğan și Kılıçdaroğlu concurează pentru această funcție?”

Cutremurele din Turcia! Aproximativ 2.500 de corpuri neînsuflețite nu au fost identificate

Președintele Asociației Experților în Medicină Legală (ATUD), Ahmet Hilal a declarat că numărul oficial de morți este de 46.104.